Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

De 10 beste films van Salma Hayek

  •  
13-07-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
247 keer bekeken
  •  
Salma Hayek
Elke week schrijft onze recensent Omar Larabi een top tien met televisieseries en films die beschikbaar zijn in het Nederlandse VOD-aanbod en in de bioscoop. Vandaag: de beste films van Salma Hayek.
De naam Salma Hayek is onlosmakelijk verbonden met de zwoelheid van de (Mexicaanse) woestenij. Ze werd – vooral in het begin van haar carrière – als geboren Mexicaanse vooral getypecast als de exotische 'love interest'. Sommige van die rollen verdienen het predikaat memorabel; andere uitstapjes zijn in de vergetelheid geraakt.
Later in haar carrière werkt ze samen met grote niet-Amerikaanse arthouse-regisseurs als Matteo Garrone (Tale of Tales, 2015) en Matthieu Demy (Americano, 2011). Begin deze maand werd bekend gemaakt dat de actrice een Mexicaanse dramaserie getiteld Monarca zal produceren voor Netflix.
Hieronder zie je een top tien uit Hayeks Hollywoodwerk.
(10) TV Dancing Girl in Four Rooms (1995, Itunes/Ziggo)
Deze film – een vierluik in een hotel - is vooral leuk om te noemen vanwege de bijdragen van regisseurs Robert Rodriguez (waar Hayek vaker mee werkt) en Quentin Tarantino. De rol van Hayek – in Rodriguez’ segment The Misbehavers -  blijft beperkt tot die van de overigens onherkenbare ‘TV Dancing Girl’.
(9) Martha Beck in Lonely Hearts (2006, Itunes/GooglePlay)
Een ‘Lonely Hearts Killer’ is een term die wordt toegeschreven aan moordenaars die via advertenties zoeken naar eenzame mensen. Hayek speelt hier zo’n proleet, die samen met het personage van Jared Leto erop los moordt.
5938.w1200.0.24daccc
(8) Francesca Giggles in Spy Kids 3-D: Game Over (2003, Netflix)
Nog een samenwerking met Robert Rodriguez, als techneut Francesca Giggles in het derde deel van deze kinderfranchise, waarin de jeugdige delinquenten een keur aan avonturen beleven. Hayeks personage is een koddig type dat net als haar dochter twee paardenstaarten draagt.
5940.w1800.0.8e30197
(7) Roxanne in Grown Ups (2010, Itunes/GooglePlay/Pathé Thuis)
Wat zo geestig of flauw is aan haar rol in deze pies-en-poep-komedie - schoonheid bevindt zich in het oog van de toeschouwer – is dat Hayek de echtgenote van Adam Sandler speelt. En ook zo'n beetje het enige serieuze personage. Dat contrast werkt alleen in een speelfilm.
5939.w1500.0.a69f9aa
(6) Carolina in Once Upon a Time in Mexico (2003, Itunes/GooglePlay)
Dit is een reprise van Hayeks rol in Desperado (1995). Als geliefde van El Mariachi ( Antonio Banderas ) wordt ze immers vermoord. Dus zien we haar voornamelijk op de vlucht en in vakkundig uitgevoerde flashbacks: kort maar krachtig.


(5) Teresa Taco in Sausage Party (2016, Itunes/GooglePlay/Pathé Thuis)
We schreven al dat Hayek vaak wordt getypecast. Onder meer vanwege haar Mexicaanse accent. Dat resulteert soms wel in bijzonder geestige rollen – want over humor beschikt ze zonder meer – zoals hier: als een pratende taco.
5384.w1508.0.e8495f5
5942.w2520.0.0fec89d
(4) Rita Escobar in Wild Wild West (1999, Itunes/GooglePlay)
Nee dit is geen meesterwerk, dat staat buiten kijf. De verwachtingen waren hooggespannen toen Barry Sonnenfeld ( A Series of Unfortunate Events ) zijn combinatie tussen scifi en western presenteerde; maar kritisch en commercieel succes bleef uit. Niettemin staat de rol van Hayek als de 'love interest' bij menigeen op het netvlies gebrand.
5941.w1545.0.af328a4
(3) Kitty Softpaws in Puss in Boots (2011, Netflix/Videoland/Itunes/GooglePlay)
Antonio Banderas (Puss) en Hayek (Kitty) stonden in levende lijven – en met veel succes, zoals te zien is op deze lijst - vaak tegenover elkaar op filmsets. Ook als animatiewezens zal de chemie er zo goed als zeker vanaf spatten, zal regisseur Chris Miller ongetwijfeld voorspeld hebben. Hij castte Hayek als Banderas’ tegenspeler: een vileine, vernuftige kat.
5937.w1777.0.610d105
(2) Santanico Pandemonium in From Dusk Till Dawn (1996, Itunes/Ziggo)
Hier is Hayeks inbreng beperkt maar iconisch. From Dusk Till Dawn werd vrij snel na de release al gekroond tot cult- en pulpfilm. Hayek speelt de bezwerende danseres die in de Titty Twister – een nachtclub in de Mexicaanse middle of nowhere – transformeert in een slangachtige demon.
(1) Carolina in Desperado (1995, Itunes)
De carrière van Antonio Banderas kent veel raakvlakken met die van Salma Hayek. Ook in deze film – de tweede in de El Mariachi-reeks – geven beide acteurs acte de présence. Hayek speelt de erudiete eigenaresse van een boekenwinkel (dezelfde Carolina uit nr. 6) die zich ontfermt over de schietgrage protagonist (Banderas).
5383.w1330.0.ef02f29
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!