Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

De 76e Golden Globes: opmerkelijke winst voor mainstream

  •  
07-01-2019
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
Golden Globes 2019
Futiliteiten domineren een kleurloze avond.
Foto credit: Paul Drinkwater/NBCUniversal via Getty Images
Een colonne aan film- en televisiekenners had verwacht dat het artistieke en financiële (bijna 400 miljoen dollar) succes A Star is Born – een vehikel voor Lady Gaga en Bradley Cooper – vijf van de vijf nominaties zou verzilveren tijdens de 76 e Golden Globes. Maar een andere muziekfilm, Bohemian Rhapsody, ging aan de haal met de belangrijkste trofeeën: de speelfilm over de band Queen won beste drama; acteur Rami Malek won een award voor beste acteur. In zijn ontvangstspeech bedankte hij de roemrijke muzikant die hij in de film vertolkt: ‘Dank je Freddy Mercury. Ik hou van je, prachtige man dat je bent.’
8050.w1584.0.27952e7
Dat de Hollywood Foreign Press Association – de vereniging voor (grotendeels) buitenlandse journalisten die de entertainmentwereld in de Verengide Staten verslaan – uitgerekend voor Bohemian Rhapsody koos was tekenend voor de hele avond: mainstream versloeg, zeker in de filmcategorieën, de meer kunstzinnige titels. Zo was ook Barry Jenkins’ – die in 2017 furore maakte met Moonlight – If Beale Street Could Talk genomineerd voor beste drama. Gelukkig kreeg Regina King voor haar prachtige bijrol in deze eigenzinnige film wel een prijs uitgereikt. Tijdens haar speech beloofde ze dat ze in het vervolg uitsluitend films produceert waar ‘minstens vijftig procent’ vrouwen aan meewerken.
8051.w1500.0.860ab26
Ook in de categorie beste komedie moest de meer kunstzinnige titel ( The Favourite van Yorgos Lanthimos) het afleggen tegen het hevig bekritiseerde Green Book. Peter Farrelly’s (There’s Something About Mary) in de jaren zestig in het Amerikaanse zuiden gesitueerde roadmovie, met Mahershala Ali en Viggo Mortensen, werd door sommige filmjournalisten verweten racisme en racistische denkbeelden te simplificeren. Green Book pakte ook de onderscheiding voor beste scenario, en won daarmee van (simpelweg) betere titels als If Beale Street Could Talk, en nog markanter: Roma. Alfonso Cuarón werd voor Roma wel bekroond tot beste regisseur en de film kreeg ook de award voor beste buitenlandse productie.
7726.w2016.0.1416448
Op televisiegebied waren de uitreikingen iets bevredigender: het zinderende The Americans won eindelijk eens een relevante award, voor beste televisiedrama. Beste komedieserie ging naar The Kominsky MethodThe Good Place of Barry had hier ook mogen winnen. Maar dan was er de klapper: de trofee voor beste miniserie ging niet naar Sharp Objects (hoe kan dit in hemelsnaam!) maar naar het aardige The Assassination of Gianni Versace. Beste actrice in een miniserie ging eveneens niet naar Sharp Objects (Amy Adams is geweldig); Patricia Arquette won voor haar rol in Escape At Dannemora.
7781.w2208.0.1e02545
Darren Criss won voor zijn performance in Assassination of Gianni Versace een Golden Globe, terwijl een onderscheiding voor Benedict Cumberbatch in Melrose treffender was geweest. Hét hoogtepunt op televisiegebied was de award voor Sandra Oh – beste actrice in een televisiedrama – in Killing Eve. Het is Ohs tweede Golden Globe na haar winst voor Grey’s Anatomy in 2006. Oh vormde samen met Andy Samberg het presentatieduo voor de avond; ze was de eerste Aziatische-Amerikaan die deze eervolle taak mocht volbrengen. Hun komedie-act was allesbehalve controversieel.
7576.w1500.0.e099689
In de openingsmonoloog werd Spike Lee als ‘Meneer Do The Right Thing’ aangesproken. Zou hier een grap à la Ricky Gervais volgen? Welnee, ‘Ik ben een groot fan’, zo gniffelde Samberg. En dan Bradley Cooper? Zouden ze hem belachelijk maken? Nee, ‘Je bent “hot”’, zo deelt Oh mee. De tijden dat de in ongenade gevallen Ricky Gervais het publiek – een trits aan beroemdheden – kon beschimpen zijn voorbij, en dat heeft tot gevolg dat een Golden Globe avond nogal kleurloos en saai is geworden. Wie nu het nieuws volgt, zal tot de conclusie komen dat het meisje dat op de rode loper waterflesjes uitdeelde – en in bijna alle foto’s is te zien – meer wordt besproken dan – bij wijze van spreken – Michael Douglas’ trofee voor The Kominsky Method.
7514.w1800.0.ce96a3d
Futiliteiten, daar draait het om, als er qua prijzen wordt gekozen voor de makkelijkste koers en qua grappen voor een keurige inborst. Dan krijg je (Sambergs) gebbetjes als: ‘weet je aan welk ras (race) ik echt een hekel heb? Aan de halve marathon van Hollywood.’ Gelukkig zijn er dan nog de backstage beelden, zoals van de persconferentie van Alfonso Cuarón, die door een journalist werd getrakteerd op een kritisch spervuur aan vragen (heeft zijn samenwerking met Netflix niet als resultaat dat de kleine kunstfilms hieronder leiden?). Cuaróns antwoord sprak boekdelen. Hoe denkt de journalist dat je een geprononceerde film als Roma in Mexico kan uitbrengen via de reguliere weg?
7807.w2000.0.1a59ea7
Cuarón sprak over hoe film is gegentrificeerd, toegespitst op een bepaald publiek. Met zijn film kan hij kunst naar een groter publiek brengen. Het is een mooie boodschap; deze omarming van diversiteit, die ook in zijn prachtige film weerklinkt. Wellicht valt Roma tijdens de aankomende Oscars nog meer in de prijzen.
Alle winnaars op een rij:
Beste drama (speelfilm): Bohemian Rhapsody
Beste komedie of musical (speelfilm): Green Book
Beste actrice in dramafilm: Nicole Kidman in Destroyer
Beste acteur in dramafilm: Rami Malek
Beste actrice in komedie of musical (speelfilm): Olivia Colman voor The Favourite
Beste acteur in komedie of musical (speelfilm): Christian Bale voor Vice
Beste actrice in een bijrol: Regina King voor If Beale Street Could Talk
Beste acteur in een bijrol: Mahershala Ali voor Green Book
Beste regisseur (speelfilm): Alfonso Cuarón voor Roma
Beste scenario: Nick Vallelonga, Brian Currie en Peter Farrelly voor Green Book
Beste buitenlandse film: Roma
Beste soundtrack: Justin Hurwitz voor First Man
Beste originele song: Shallow van Lady Gaga, Mark Ronson, Anthony Rossomando en Andrew Wyatt voor A Star is Born
Beste televisiedrama: The Americans
Beste televisiekomedie of musical: The Kominsky Method
Beste miniserie: The Assassination of Gianni Versace
Beste actrice in een miniserie: Patricia Arquette in Escape at Dannemora
Beste acteur in een miniserie: Darren Criss in Assassination of Gianni Versace
Bestre actrice in een televisiedrama: Sandra Oh voor Killing Eve
Beste acteur in een televisiedrama: Richard Madden voor The Bodyguard
Beste actrice in een televisiekomedie of musical: Rachel Brosnahan voor The Marvelous Mrs. Maisel
Beste acteur in een televisiekomedie of musical: Michael Douglas voor The Kominsky Method
Beste actrice in een bijrol in een miniserie of televisiefilm: Patricia Clarkson voor Sharp Objects
Beste acteur in een bijrol in een miniserie of televisiefilm: Ben Whishaw voor A Very English Scandal
 
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!