Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

De 10 beste Marvel-films

  •  
27-04-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
113 keer bekeken
  •  
Iron Man 2
Elke week schrijft onze recensent Omar Larabi een top tien met televisieseries en films die beschikbaar zijn in het Nederlandse VOD-aanbod en in de bioscoop. Vandaag: de 10 beste films uit het Marvel Cinematic Universe.
Het gaat goed met Marvel: Black Panther was de afgelopen winter zowel artistiek als financieel een succes. Het nieuwste hoofdstuk in de queeste van de stripboekgigant is Avengers: Infinity War (nu in de bioscoop, lees onze recensie ). ‘Infinity’ is een goed gekozen omschrijving: het aantal superhelden, special effects en verhaalwendingen lijkt in dit bombastische epos bijna oneindig. Infinity War zal qua impact dan ook vast in de voetsporen van Black Panther treden.
De renaissance van Marvel-verfilmingen begon in 2008 met de eerste Iron Man. Daarna volgenden nog achttien films die zich allemaal in hetzelfde universum afspelen, met ook nog een flink aantal films (zoals Captain Marvel met Brie Larson) in productie. In totaal brachten de films vooralsnog bijna 15 miljard dollar op. Maar wat zijn nu in artistiek opzicht de beste delen uit deze succesreeks? Hieronder een top tien.
(10) Thor: Ragnarok (2017, Itunes/Ziggo/GooglePlay)
Het regisseren van een superheldenfilm is tegenwoordig bijzonder aanlokkelijk voor filmregisseurs uit andere genres: de Nieuw-Zeelandse Taika Waititi, bekend van het eigenzinnige Hunt for the Wilderpeople (2016, GooglePlay/Itunes) kiest voor een kluchtige verbeelding van Thor in gevangenschap.
5209.w1777.0.207a6e7
(9) Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017, GooglePlay/Itunes/Pathé Thuis)
De reprise van de Guardians – opnieuw onder regie van cartoonfan James Gunn – borduurt vrolijk verder op het eerste deel. Dat levert een voorspelbare doch uiterst vermakelijke film op, waarin de geinige Chris Pratt opnieuw imponeert als superheld Star-Lord.
5205.w1777.0.b6e5da8
(8) Iron Man 2 (2010, GooglePlay/Pathé Thuis/Itunes)
Niet iedereen was blij met Mickey Rourke’s rol als de merkwaardige en potsierlijke Ivan Vanko: deze zogenoemde Whiplash is echter een fijne toevoeging aan de canon van superhelden, met zijn idiosyncratische blik is hij een fijn tegenwicht voor Tony Stark (Robert Downey Jr.).
5207.w1500.0.4e3fa6a
(7) Thor (2011, Itunes/GooglePlay/Netflix/Pathé Thuis)
De Noorse god met de groteske hamer die zich omschoolde tot superheld, kreeg in 2011 zijn eigen franchise. Spierbundel Chris Hemsworth speelt de mythologische verschijning, die tijdelijk onderdak vindt op aarde: vooral zijn geestige verwondering over het leven op onze planeet is menigeen bijgebleven.
5208.w1500.0.10c1299
(6) Captain America: Civil War (2016, GooglePlay/Itunes/Pathé Thuis/Netflix)
Een van de vernuftigheden van het Marvel Cinematic Universe – het paradigma waarin al die superhelden samen of naast elkaar leven – is dat ze met regelmaat in elkaars films verschijnen. Een betere reclamestunt is er niet en dus staat hier een ruzie tussen Captain America (Chris Evans) en Iron Man centraal.
5203.w1777.0.5468408
(5) The Avengers (2012, Pathé Thuis/GooglePlay/Netflix/Ziggo/Itunes)
In deze door Joss Whedon, bekend van The Cabin in the Woods (Itunes/GooglePlay/Videoland/Ziggo/Pathé Thuis), geregisseerde blockbuster komt het superhelden-ensemble (Iron Man, Cap, Thor, etc) voor het eerst samen, in een zinderende strijd tegen Loki (Tom Hiddleston in een fijne rol) en zijn alien-discipelen.
5211.w1777.0.07f226e
(4) Captain America: The Winter Soldier (2014, Itunes/Pathé Thuis/Ziggo/GooglePlay/Netflix)
De standalone Marvel-verfilmingen, waarin vooral de innerlijke strijd van één van de superhelden centraal staat, zijn soms toch net iets interessanter dan de films waarin de helden worden verenigd. In Captain America: The Winter Soldier hebben de gebroeders Russo – ook verantwoordelijk voor de regie van Captain America: Civil War en Avengers: Infinity War – hierdoor net iets meer tijd om de diepte in te gaan.
5210.w1500.0.c2f332c
(3) Guardians of the Galaxy (2014, Itunes/Ziggo/Pathé Thuis)
De muziek, de cast, en de esthetiek van buitenaardse werelden: regisseur James Gunn etaleert zijn voorliefde voor het stripboekgenre, en voor de populaire cultuur, met verve. Guardians of the Galaxy is escapisme in zijn puurste vorm: met geestige personages als Groot (stem van Vin Diesel) en natuurlijk de eerdergenoemde Chris Pratt als Star-Lord / Peter Quill.
5206.w1777.0.a8a45bc
(2) Iron Man (2008, Itunes/Pathé Thuis/GooglePlay)
Neem een acteur die grossiert in dramafilms (Robert Downey Jr.) en een regisseur (Jon Favreau) met een unieke visie en dan krijg je een film die het superheldengenre bijkans overstijgt. De moraal van het verhaal? Downey Jr. en Favreau weten dat een Marvel-verfilming zichzelf niet al te serieus moet nemen en mengen humor vakkundig met actie.
5204.w1500.0.a38f2ce
(1) Black Panther (2018, draait nog steeds in 33 bioscopen)
Deze keer maak ik een uitzondering: op nummer één staat namelijk een film die nog niet beschikbaar is in het VOD-aanbod. Dat zal over enkele maanden wel het geval zijn, maar wie ongeduldig is kan de film alsnog op het witte doek zien, wellicht voor of na Avengers: Infinity War. Hoe dan ook: Black Panther maakte een memorabele indruk, met een heerlijk Afrikaanse soundtrack, een geweldige regisseur (Ryan Coogler) en een ijzingwekkende antagonist (Michael B. Jordan).
4398.w990.0.f3874c7
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!