Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

De 10 beste films van Wes Anderson

  •  
11-05-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
513 keer bekeken
  •  
Moonrise Kingdom
Elke week schrijft onze recensent Omar Larabi een top tien met televisieseries en films die beschikbaar zijn in het Nederlandse VOD-aanbod en in de bioscoop. Vandaag: Wes Anderson.
Filmmaker Wes Anderson heeft gedurende zijn loopbaan een idiosyncratische, kleurrijke en vooral authentieke stijl ontwikkeld. Van het heerlijk speelse Bottle Rocket (1996) tot het poëtisch-schilderachtige The Grand Budapest Hotel (2014).
Ook het animatiegenre is niet aan de Amerikaanse cineast voorbijgegaan: in 2009 presenteerde hij Fantastic Mr. Fox, met een hoofdrol voor George Clooney. Op de afgelopen Berlinale ging wederom een animatiefilm van Anderson in première: Isle of Dogs ( lees onze recensie ), dat vanaf vanaf deze week in de bioscoop draait.
Bryan Cranston, Edward Norton, Bill Murray en een hele trits aan sterren hebben rollen in deze op Japan gesitueerde hondenfilm. Ter ere van deze pluizige, knuffelbare productie presenteren we tien Wes Anderson-films, van goed tot uitstekend.
(10) Castello Cavalcanti (2013, kort,Youtube)
Deze korte film met een hoofdrol voor Jason Schwartzman werd gefinancierd door Prada - Anderson werkt wel vaker in dat schemergebied tussen reclame en film – en gefilmd in de Cinecittà filmstudio’s in Rome. Het eindresultaat – de kroniek van een coureur (Schwartzman) - is zeer romantisch en doet denken aan het werk van Italiaanse grootheden als Fellini.
(9) Hotel Chevalier (2007, kort, Youtube)
Anderson maakt ook wel eens prologen op zijn speelfilms. Zoals deze: over de reünie van twee geliefden, gespeeld door Jason Schwartzman en Natalie Portman, in een Parijse hotelkamer De korte film vormt de opmaat naar de nummer acht op deze lijst.
5339.w1777.0.427dd0c
(8) The Darjeeling Limited (2007, Itunes/GooglePlay)
Drie eigenzinnige broers in een Indiase treinwagon. Dat is deze roadmovie in een notendop. De personages van acteurs Owen Wilson, Adrien Brody en Jason Schwartzman hebben stuk voor stuk hun oneffenheden, en verwerken de dood van hun vader te midden van de Indiase pracht en praal.
5340.w1493.0.6d4a1e5
(7) The Life Aquatic with Steve Zissou (2004, GooglePlay)
De films van Wes Anderson ogen ontzaglijk tijdloos. Zo ook deze, met een prominente rol van Bill Murray als een karikatuur van Jacques Cousteau, inclusief curieuze muts en tenue. Met zijn bemanning reist hij af naar de diepste krochten van de oceanen.
5338.w1492.0.9391597
(6) Bottle Rocket (1996, Itunes)
Deze speelfilm – een koddige poging tot een krimi - is weer gebaseerd op een gelijknamige korte film uit 1994. Bottle Rocket was Wes Andersons doorbraak en lanceerde tevens de carrières van de gebroeders Wilson (Owen en Luke). 
5337.w1280.0.a6c8c3e
(5) The Grand Budapest Hotel (2014, Itunes/GooglePlay/Ziggo)
Zo barok zijn films zelden. Het hotel uit de titel is tijdens het hoogtepunt van de film een detail- en ornamentrijke plek voor de rijken der aarde. En eveneens het toneel voor de nodige intriges. Met fijne rollen van Ralph Fiennes en Tilda Swinton.
5341.w1500.0.4fa1e84
(4) Fantastic Mr. Fox (2009, Itunes)
George Clooney is vader vos; Meryl Streep is moeder vos. De rol van de das is natuurlijk toebedeeld aan Bill Murray. Deze stop-motion animatiefilm ademt exact dezelfde sfeer uit als Andersons andere films, ondanks het feit dat we naar een stel poppen zitten te kijken, die telkens 24 keer werden bewogen voor slechts één seconde film – ja, dat is een hoop werk…
4496.w3343.0.affbe1f
(3) The Royal Tenenbaums (2001, GooglePlay/Itunes)
In deze lofzang op de krankzinnigheid – met een markante rol van Gwyneth Paltrow als labiel type -  valt onder meer de aankleding op: een nogal ongewoon huis in de New Yorkse wijk Harlem doet dienst als de familieresidentie. Daar houdt Anderson wel van: rare huizen die hij in zijn films helemaal kan uit- en doorlichten.
5344.w1024.0.8ed3069
(2) Rushmore (1998, GooglePlay)
De eerste samenwerking met Bill Murray is memorabel omdat de acteur naar verluidt het helikoptershot in deze film uit eigen zak zou hebben bekostigd. Het geld was op en daarom besloot de komiek de mecenas uit te hangen. Misschien had hij toen al door dat deze komedie een legendarische status zou vergaren.
5342.w1440.0.2536da9
(1) Moonrise Kingdom (2012, GooglePlay/Itunes)
De bijkans eeuwige liefde tussen twee tieners – acteurs Kara Haywayrd en Jared Gilman - is vaak na één zomer alweer voorbij. Maar de herinneringen blijven. Moonrise Kingdom voelt dan ook bijzonder romantisch en nostalgisch. En ook wel escapistisch: een viering van de onschuld. Hoewel je die naïviteit – geen spoilers hier – dikwijls met een korreltje zout moet nemen. De jeugdige personages worden nergens op infantiele wijze bejegend.
5345.w1500.0.12bbf30
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!