de Lagarde

Day Shift: vermakelijke maar fletse actiefilm

  •  
11-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
Day Shift
Jamie Foxx speelt een vampierjager die in een korte tijd zijn leven moet beteren in onoriginele Netflix Original.
Foto credits: Parrish Lewis
De buitenwacht denkt dat hij een zwembadschoonmaker is, maar Bud Jablonski (Jamie Foxx) is in werkelijkheid een tamelijk succesvolle vampierjager. Een rouwdouwer die de regeltjes nog weleens aan zijn laars lapt. Dus is hij uit de vakbond gezet, zit hij al enige tijd op zwart zaad, en dreigt z’n vrouw met hun dochter te emigreren naar de andere kant van het land. Jablonski heeft drie dagen om alles recht te zetten, terwijl er zich in de San Fernando Valley - de buitenwijk van Los Angeles waar Day Shift zich afspeelt - ook nog een nieuwe vampierkoningin manifesteert (een rol van Karla Souza).
Bovendien mag Jablonski onder een strikte voorwaarde zijn werk verrichten: onder begeleiding van vakbondsmedewerker Seth (Dave Franco). Seth is een kantoorklerk met weinig ervaring met knoflookgranaten en houten staken, maar hij kan klikken als de beste; Jablonski leert hem noodgedwongen al snel de kneepjes van het vak – en dat het moeilijk is om je aan al die regeltjes te houden als je voortdurend snel moet schakelen tijdens gevechten met gewiekste monsters. Day Shift draait al dan niet ook om de onrealistische eisen van de bureaucratie jegens de arbeider.
Day Shift
Hoewel de film zich vooral laat omschrijven als generiek ogend maar vermakelijk; een predicaat dat toepasbaar is op veel Netflix Original-films. Over vijf jaar, of misschien wel over een jaar, zal iedereen Day Shift zijn vergeten. Jamie Foxx kan zo’n rol met z’n ogen dicht nog spelen en zijn sarcasme beklijft vrijwel altijd – maar ook hij lijkt in de film op de automatische piloot te acteren. Hetzelfde geldt voor Dave Franco, die al wel vaker in de rol van een nitwit klom. Het grootste probleem is het ietwat fletse scenario, met oneliners als kijk uit, ‘straks ben je een hors-d'oeuvre’ en ‘bescherm je anus’ [tegen de vampiers, logischerwijs, red.]
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Day Shift
Het recent bij Disney+ verschenen Prey laat zien dat de plot in een goede actiefilm niet per se supercomplex of uiterst ingewikkeld moet zijn. Prey werkt vanwege zijn ingenieuze en originele verhaallijn, van waaruit knappe actiescènes voortvloeien. Day Shift oogt daarentegen als meer van hetzelfde.
Day Shift, vanaf 12 augustus 2022 op Netflix
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!