de Lagarde

Dave Chappelle: The Bird Revelation: Chappelle zit pijnlijk fout

  •    •  
02-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Dave Chappelle
Grappen in The Bird Revelation ontaarden helaas in vervelende stereotypes.
In een intieme setting, The Comedy Store in Los Angeles, neemt Chappelle (groene sweater en sneakers) plaats op een krukje. Hij brandt los: ‘Wat is er hier gebeurd? Iedereen verkracht erop los.’ De komiek springt meteen in het diepe met een denkbeeldige anekdote over Harvey Weinstein, de filmproducent die in het nieuws kwam vanwege de MeToo-affaire. Ook Kevin Spacey passeert de revue: ‘He was grabbin’ men by the pussy.’ Helaas ontaarden dergelijke grappen telkens in homoseksuele stereotypes.

De wijze waarop Chappelle de daden van zijn collega Louis C.K. bijkans goedpraat, is onvergeeflijk. Terwijl hij een sigaretje opsteekt mijmert hij over de media, die zouden dingen schrijven als ‘Louis C.K. is een vulkaan vol vrouwonvriendelijkheid’. Maar, zo verklapt hij, ‘de beschuldigingen maakten me aan het lachen’. Op de voor hem zo kenmerkende wijze tikt hij de microfoon tegen zijn knie, terwijl hij lachend vooroverbuigt. Dan volgt opnieuw, net als in zijn andere special , een vergelijking tussen sekse en ras, voordat Chappelle scherp oordeelt over de vrouwen die naar voren kwamen in het nieuws, in het kader van MeToo: ‘Ze klinken zwak.’
Chappelle licht toe: ‘Als Louis C.K. aan de telefoon masturbeert, mens, hang dan toch op.’ De komiek heeft in zijn beleving het mandaat zo’n vervelende opmerking te mogen maken: ‘Kom op mensen, ik ben het.’ Dan raakt hij geagiteerd: ‘Ik kan niet wachten totdat porno politiek correct wordt. Gepijpt worden door een lilliputter wordt dan gepijpt worden door een klein persoon.’ Vervolgens vergoelijkt hij zijn komedie door zich voortdurend te excuseren. Hij noemt zijn grappen ‘roekeloos’, en complimenteert zichzelf met dat ‘hij fout zit’. Waarop hij de avond besluit met een smakeloze analogie over een boek over een pooier, een personage waar hij zich – en dat komt intussen niet als een verrassing – mee identificeert.

Lees ook: Dave Chappelle Equanimity: Bitterzoete exercitie
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!