Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Coming 2 America: voorspelbaar feestje

  •  
04-03-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
181 keer bekeken
  •  
Coming 2 America
Flinterdun vervolg op eightiesklassieker met Eddie Murphy is geïnjecteerd met bevredigende stukjes nostalgie.
Na het succesvolle Dolemite Is My Name (2019) slaat Eddie Murphy in Coming 2 America weer de handen ineen met filmmaker Craig Brewer, in een vervolg op eightiesklassieker Coming to America (1988). De film speelt zich af dertig jaar nadat Akeem (Murphy), de kroonprins van het gefictionaliseerde Afrikaanse land Zamunda, zijn grote liefde Lisa (Shari Headley) ontmoet op reis in de Verenigde Staten. De twee trouwen en kregen binnen de paleismuren van de Afrikaanse staat drie dochters. In het heden blijkt dat Akeems vader koning Jaffe (James Earl Jones) niet lang meer te leven heeft en dus zal Akeem spoedig gekroond worden, en op zoek moeten gaan naar een mannelijke opvolger – zijn troonopvolger moet volgens de archaïsche wetten van Zamunda zijn (schoon)zoon zijn.
Generaal Izzi (Wesley Snipes), de goedlachse dictator uit het naast Zamunda gelegen Nextoria heeft een lumineus idee: Akeems oudste dochter Meeka (KiKi Layne) zou met zijn zoon kunnen trouwen, zodat de twee naties via een huwelijk verenigd zouden worden. Maar Akeem ontdekt via zijn vader en zijn boezemvriend Semmi (Arsenio Hall) dat hij een bastaardzoon heeft in New York City. Hoewel hij ervan is overtuigd dat hij tijdens zijn toenmalige verblijf in Amerika alleen seks had met Lisa blijkt Mary Junson (Leslie Jones) hem destijds te hebben gedrogeerd – negen maanden later werd Lavelle (Jermaine Fowler) geboren, een nitwit die drie decennia later bekendstaat als zwendelaar.
Coming 2 America
Hierop stapt Akeem opnieuw in vol koninklijk ornaat in het vliegtuig naar de Verenigde Staten, ditmaal om zijn zoon te verwittigen van diens lot. Maar Lavelle is sceptisch, totdat Akeems reisgenoot Semmi per abuis een koffer vol geld laat vallen en Lavelle  en zijn surrogaatvader Reem (Tracy Morgan) zich realiseren dat ze niet gepiepeld worden, en dat Akeem en zijn gevolg écht puissant rijk zijn. Eenmaal gearriveerd in Zamunda probeert Izzi ditmaal zijn dochter te slijten aan Akeems nieuwbakken zoon, en dat lijkt te lukken, totdat Lavelle zelf tot de openbaring komt dat het leven niet draait om materie en geld, en verliefd raakt op de koninklijke coiffeuse Mirembe (Nomzamo Mbatha).
Coming 2 America
Want Coming 2 America draait net als zijn voorganger om verschillen tussen afkomst en klasse die worden geslecht door de liefde. Akeem moet de vrouwonvriendelijke wetten van zijn land veranderen en het talent van zijn dochter Meeka erkennen; kortom, hij moet zich van zijn meest menselijke kant laten zien. Terwijl Lavelle zich iets nederiger moet leren opstellen. De mannen kunnen in die zin behoorlijk wat van elkaar leren. Dat ligt er dik bovenop in een verhaal dat zich verder laat omschrijven als flinterdun en voorspelbaar. Dat lijkt de makers overigens niets uit te maken, die de openings- en slotscène van de film vullen met muziekacts.
Coming 2 America
Misschien wel omdat Coming 2 America vooral moet gezien worden als een feestje, met optredens van Salt-N-Pepa en Gladys Knight, artiesten die hun grootste successen – net als Murphy en Snipes – al ver achter zich hebben liggen. Maar als de maan en de sterren op de juiste hoogte staan, dan kunnen carrières weleens een revitalisatie beleven. Een van de redenen waarom Coming 2 America wel werkt is dan ook kraakhelder: dit soort films, groots van aanpak, wordt nog nauwelijks gemaakt, in tegenstelling tot in de jaren tachtig. Toen ook Murphy op de toppen van zijn kunnen speelde.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Coming 2 America
Flarden van toen, stukjes melancholie, zijn geïnjecteerd in Coming 2 America. Een film die misschien wel gemaakt kon worden omdat Murphy een ander project uit een nog verder verleden – Dolemite Is My Name (1975) – twee jaar geleden al met vernuftigheid reïncarneerde. Coming 2 America is bij lange na niet zo leuk als de recente Dolemite, en Murphy bij lange na niet zo goed. Maar zodra we glimpen zien van Murphy, en van Snipes, uit de tijd van Beverly Hills Cop (1984) en Mo’ Better Blues (1990), sorteert het toch meteen een bevredigend effect. Nostalgie verkoopt, zoveel is duidelijk.
Coming 2 America, vanaf 5 maart 2021 bij Amazon Prime Video
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!