Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Column: Send in the clowns

  •  
25-05-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Johnny vs Amber
Met recht en rechtvaardigheid heeft de Amber Heard/Johnny Depp rechtszaak al lang niets meer te maken.
Foto credit: Discovery
Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik word redelijk depressief van al het entertainment-nieuws van de afgelopen weken. In Nederland lijken de gastsprekers en vaste tafeldames en -heren van twee populaire praatprogramma’s verwikkeld in een fanatiek potje moddergooien. Maar dat is niets vergeleken met het treurige mediacircus rondom de dubbele rechtszaak van voormalige geliefden Johnny Depp en Amber Heard.
Voor wie het allemaal ontgaan is, de aantijgingen in het kort: beide partijen klagen de ander aan wegens smaad. Depp klaagt Heard voor 50 miljoen dollar aan, vanwege een opiniestuk dat ze in december 2018 voor de Washington Post schreef. Daarin noemde ze zichzelf een slachtoffer van huiselijk geweld. Ook al werd ex-echtgenoot Depp niet bij naam genoemd, volgens Depp zelf heeft hem dit zowel zijn reputatie als zijn carrière gekost.
Heard klaagt op haar beurt Depp aan voor 100 miljoen dollar, omdat zijn team haar uitmaakte voor leugenaar, en haar dit werk heeft gekost.
Depp en Heard samen in The Rum Diary (credit: Peter Mountain)
The Rum Diary
Rationeel gezien heeft Heard een betere zaak, al was het alleen al vanwege een eerdere rechtszaak die Depp in 2018 tegen het uitgeversbedrijf achter de Britse tabloid The Sun aanspande, en verloor. De 2-delige documentaireserie Johnny vs Amber , die hier specifiek op ingaat, is bij Discovery+ te zien. The Sun had Depp een ‘wife beater’ genoemd. Depp vond dit laster. De rechter stelde The Sun in het gelijk. 12 van de 14 vermeende voorvallen van huiselijk geweld waarvan Heard Depp beschuldigde waren, volgens de rechter, substantieel waar.
Het klopt dat Depp werd gevraagd om zich uit de derde Fantastic Beasts -film terug te trekken (zijn rol van Gellert Grindelwald werd overgenomen door Mads Mikkelsen) vanwege de aantijgingen. Maar tijd-technisch lijkt het toch waarschijnlijker dat de uitspraak van de rechter hier meer mee te maken had dan het opiniestuk van bijna twee jaar eerder (Depp werd binnen een week na deze uitspraak gevraagd zijn rol neer te leggen). Ook het bericht dat Depp niet zou terugkeren als Jack Sparrow in een volgend deel van Pirates of the Caribbean  was al bijna twee maanden bekend voor Heards opiniestuk in de Washington Post verscheen, en waarin – opnieuw – zijn naam niet werd genoemd.
Johnny Depp als Jack Sparrow (credit: Walt Disney Pictures)
Pirates of the Caribbean
Diezelfde uitspraak is voor Heard een belangrijk bewijs voor haar tegenclaim. Het team van Depp zegt dat ze heeft gelogen; een Britse rechter oordeelde anders.
Helaas heeft recht en rechtvaardigheid hier al lang niets meer mee te maken. Luister, Heard is geen heilige – iets wat de Britse rechter ook al constateerde. Inmiddels is ook wel duidelijk dat ze zelf regelmatig conflictsituaties opzocht. Maar tussen de regels door vertoont Depp ook, op z’n zachtst gezegd, onplezante trekjes. In haar openingssalvo tegen Heard bleef Depps advocate hameren op het feit dat Depp Heard tijdens de rechtszaak nooit direct aankeek. In 2016 zou hij haar namelijk beloofd hebben dat ze zijn ogen nooit meer zou zien. Een belofte waar Depp zich nu, zes jaar (!) later, nog steeds netjes aan houdt. Nu niet direct het schoolvoorbeeld van een volwassen, pacifistisch en totaal niet rancuneus individu.
Op social media ontvouwt zich niet zozeer een rechtszaak als een heksenjacht. De meest lelijke screenshots van Heard komen voorbij, de hashtag AmberTurd gaat als een speer, en een petitie op change.org om Heard helemaal uit Aquaman 2  te halen (voor een rol die, volgens Heard zelf, door alle aantijgingen al is teruggebracht tot tien minuten) is al bijna 4,5 miljoen keer ondertekend. In een berichtje aan een vriend in 2016 schreef Depp dat Heard vraagt om ‘wereldwijde vernedering’ (‘global humiliation’). Hij lijkt zijn wens te krijgen.
Amber Heard als Meera in Aquaman (credit: Warner Brothers Pictures)
Aquaman
De laatste twee weken voelen steeds meer als een farce. Er gaat geen dag voorbij zonder een ‘smeuïg’ nieuwsitem over Johnny Depp-fans die alpaca’s meenemen naar de rechtbank, toeschouwers - en zelfs Depp zelf - die in lachen uitbarsten tijdens verhoren van de tegenpartij, en speculaties of Depp en zijn advocate misschien een item zijn.
Een serieus onderwerp – huiselijk geweld – wordt teruggebracht tot een lachertje. Hmm, aan welk recent Nederlands nieuwsitem doet dat ook alweer denken…
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!