Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Column: James Bond is verhuisd

  •  
01-06-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
No Time to Die
De geheim agent zal in het vervolg te zien zijn bij Amazon Prime Video, en de vraag rijst of dit wel goed nieuws is.
Het grote filmnieuws vorige week was natuurlijk dat filmstudio MGM – je weet wel, van de grommende leeuw - werd ingelijfd door Amazon. James Bond en Rocky hebben nu een nieuwe thuishaven. Hopelijk worden ze daar óók met alle egards behandeld. Niettemin deed het me wel wat. Een stuk filmgeschiedenis, ineens opgeschrokt door een allesverslindend bedrijf, een moloch. Er schuilt ook een technisch verhaal achter: MGM verkocht zijn catalogus in 1986 grotendeels aan Warner, maar bezit nog wel de catalogus van een andere filmstudio, United Artists. Er zat dus nog genoeg in het winkelmandje, dat nu bij Amazon, een onmiskenbare omnivoor, is gestald.
Rocky
Zo werd MGM voor zo’n 8,5 miljard dollar van de hand gedaan. Veel te duur, vonden critici. Ik vond het een koopje: je kan toch geen prijskaartje plakken op 007? Overigens zullen nieuwe Bondfilms nog wel gemaakt worden door cinefielen die de bioscoop prefereren boven de thuiskijkparadijzen die we sinds de lockdown hebben ingericht. Producent Barbara Broccoli – die blijft bepalen wat er met Bond gebeurt - weet maar al te goed dat de geheim agent thuishoort op het witte doek. Maar, en natuurlijk volgt er een maar: hoe lang zal Bond daar straks te zien zijn? Hoeveel momentum krijgt hij om te schitteren?
No Time to Die
Hoe lang duurt het straks voordat je de nieuwe Bond met een druk op de knop op je eigen beeldbuis kunt bewonderen? Warner, dat in de Verenigde Staten het streamingplatform ‘HBO Max’ bestiert, heeft al aangekondigd dat bioscoopfilms ook na de coronacrisis direct on demand te zien zullen zijn. Dat is niet goed voor bioscopen, maar ook niet goed voor filmcultuur an sich. Ik ga hier geen essay schrijven over de significantie van films op het grote doek, maar mijn argumenten laten zich wel raden. En het is maar de vraag of Amazon zich wel bekommert om het correct preserveren van films.
Godzilla Kong
Want wat gebeurt er met al die andere titels – waaronder Thelma & Louise, 12 Angry Men en Legally Blonde – die straks bij Amazon te zien zijn? Gaat men erin zitten knippen om onwelgevallige scènes te verwijderen? Dat klinkt misschien vergezocht, maar het is niet ondenkbaar. Sowieso vertonen streamingdiensten oude(re) films niet altijd in de juiste beeldverhouding. Bij televisieseries wordt nog weleens een aflevering – vanwege latent racisme, of omdat een acteur uit de gratie is geraakt – uit een seizoen geplukt. Boven alles, en hier schreef ik al vaker over : worden de bovengenoemde films straks nog uitgebracht op blu-ray en dvd?
Reese Witherspoon
De verkoop van MGM maakt maar weer eens duidelijk dat je, als consument en film- en televisieliefhebber, je favoriete titels maar beter zelf in de kast kan hebben staan. Fysieke media dus. Zodat, als we straks alles bij Amazon moeten kopen en huren, je niet afhankelijk bent van de wijze waarop zij films en televisieseries aanbieden. Bobo’s van het bedrijf kunnen wel zeggen dat filmliefde alom aanwezig is bij hun werkgever, maar wat is eigenlijk hun ervaring met het maken en onderhouden van een grote filmcollectie? Ik hoop in ieder geval wel dat de leeuw geen stille dood sterft, en dat we ook in de toekomst, bij het kijken van een MGM-film, door hem worden wakker gebruld.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!