Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Bioscooppremière: Under the Silver Lake

  •  
09-08-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Under The Silver Lake
Na het geweldige It Follows maakt regisseur David Robert Mitchell een tragische vergissing met een onzinnige en bijzonder saaie thriller.
It Follows was een heel erg goede horrorfilm over een tienermeisje dat achtervolgd wordt door een vloek; ze is eeuwig op de vlucht voor zombie-achtige figuren die haar in de pan willen hakken en mag onder geen voorwaarde stil blijven staan, want ingehaald worden betekent de dood. Het effect op de kijker is totale paranoia. Naast een effectieve griezelfilm is It Follows ook een prachtig en indrukwekkend portret van hoe het is om een tiener te zijn. It Follows is een ontzettende aanrader, on demand te zien via Pathé Thuis.
Het artistieke en commerciële succes van It Follows leverde regisseur en scenarist David Robert Mitchell zoveel goodwill en budget op dat hij met Under the Silver Lake totaal los mocht gaan; de film wekt de indruk dat alles mocht en overal geld voor was en die afwezigheid van beperkingen lijkt het project fataal te zijn geworden.
6339.w2048.0.e7ac119
Under The Silver Lake gaat over de saaie dertiger Sam (Andrew Garfield uit Silence en Hacksaw Ridge ) die geen moer uitvoert, behalve blowen en met zijn verrekijker naar de billen van zijn buurmeisje (Riley Keough, bekend van de The Girlfriend Experience en Logan Lucky ) gluren, totdat zijn ineens op mysterieuze wijze verdwijnt. Wat volgt is een zoektocht naar het meisje - de jongen trekt zich haar lot oprecht aan - en gedurende die zoektocht krijgt Sam via mysterieuze aanwijzingen in songteksten en andere gecodeerde clues een idee van waar het meisje is: in een ondergrondse bunker van een sekte die onsterfelijkheid nastreeft. Onderweg komt hij erachter dat een componist die sterk aan de duivel doet denken al decennialang alle popculturele uitingen die er bestaan heeft gemaakt. De songs van Nirvana, die van Satie en alles daartussenin zijn van hem. David Robert Mitchell suggereert dat we allemaal door die duivel  - via songs, films en media - worden gestuurd en dat ook dit een enorm complot is.
6338.w2048.0.ec640a3
Temidden van al deze paranoia krijgen we ook te horen dat we gek zijn dat we in al die complotten geloven; 'there is nothing to solve', houdt Mitchell ons voor. Waarom hij ons dan 139 zeer lange minuten verveelt met die complotten blijft onbenoemd. Het komt zelden voor dat je als film-liefhebbende recensent op je stoel zit te hopen dat een film in hemelsnaam snel afgelopen mag zijn. Under the Silver Lake kreeg dat voor elkaar. Honderd procent stom is de film niet - de bijrol van Jimmi Simpson (William uit Westworld ) is geestig, Riki Lindhome (uit het geweldige Another Period en The Big Bang Theory ) als de vriendin van Sam ook, er wordt niet slecht geacteerd en alles ziet er prachtig uit - maar het verhaal is zo onbarmhartig saai en onzinnig dat er geen redden meer aan is. Mitchell is ten prooi gevallen aan de sophomore jinx en we kunnen alleen maar hopen dat hij zich met zijn derde film weer revancheert.
Under the Silver Lake draait vanaf 9 augustus in de bioscoop
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!