Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Bioscooppremière: Pacific Rim Uprising

  •  
22-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Pacific Rim: Uprising
De Kaiju uit deel één zijn terug, net als de Jaeger-robots die ze bestrijden. Er gaat ook weer heel veel vastgoed tegen de vlakte.
Regisseur Guillermo del Toro sloeg het maken van een vervolg op zijn hitfilm Pacific Rim af om zijn droomproject The Shape of Water te kunnen filmen. Een terechte keus, gezien de Oscars die hij daarmee won. Regisseur Stephen S. DeKnight neemt in Uprising de honneurs waar en doet dat kundig - hij begon zijn carrière als scriptschrijver en regisseur voor de tv-series Buffy en Angel, geweldige televisie van vóór het tijdperk van 'peak tv'.
Dat levert hier een gave kinderfilm voor volwassenen op, over jongeren die gigantische en hoogst onwaarschijnlijke robots besturen die even gigantische en onwaarschijnlijke draak-achtigen bestrijden. Die laatsten zijn de Kaiju en komen uit een andere dimensie die op de bodem van de oceaan huist. Of iets dergelijks. Uprising begint rustig, met prettige karakter-introducties: John Boyega (Star Wars) speelt de aan lager wal geraakte zoon van de held uit deel één. Hij leert een 15-jarige meisje kennen dat zwaar getraumatiseerd is door de eerste oorlog tegen de Kaiju en haar eigen kleine Jaeger-robot heeft gebouwd.
4837.w3553.0.416dff9
Beide hoofdpersonen raken verzeild in deze tweede oorlog en dan worden alle hokjes uit dit genre afgevinkt: vaderfiguren worden gevonden, vertrouwen in liefde en kameraadschap wordt hersteld, we zien de intense verbroedering die militairen onderling bindt, net als 'mad scientists', onbetrouwbare multinationals, speeches bij het ten strijde trekken en het verplichte ingrediënt in de finale van alle monsterfilms: het slopen van steden, in dit geval Tokyo.
4836.w3600.0.e173325
Het is allemaal ‘good fun’ en oneindig veel beter en overzichtelijker gefilmd dan de verwante Transformer-films. Boyega is bovendien een goede en innemende acteur. Dus het kan allemaal geen kwaad, Pacific Rim Uprising is twee uur lol voor wie van dit genre houdt. Het is wel bekend terrein dus je krijgt ruim de tijd om je af te vragen, terwijl de wolkenkrabbers als domino-stenen omver gaan, of al dat vastgoed nou eigenlijk leeg staat. Vermoedelijk niet, en aan de verschrikkelijke hoeveelheid doden die dit moet opleveren, wordt geen seconde aandacht besteedt.
4835.w3600.0.51a53d1
Wat is er mis met een paar goed gerichte Kruisraketten in plaats van dat gedoe met die Jaeger-robots? Maar dat soort gedachten zijn natuurlijk flauw en kan je beter achterwege laten. Pacific Rim Uprising is vermakelijke onzin, niets meer maar ook niets minder.
Pacific Rim Uprising draait vanaf 22 maart in de bioscoop
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!