Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Avengers: Endgame: apotheose van tien jaar Marvel

  •  
23-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
126 keer bekeken
  •  
Avengers: Endgame

Avengers: Endgame is de apotheose van een grote verhaallijn waar producent Kevin Feige ruim tien jaar aan gebouwd heeft (recensie bevat geen grote spoilers!).

Er rust een zware last op de schouders van de broers Anthony en Joe Russo, de mannen die vriend en vijand een jaar geleden schokten met het einde van Avengers: Infinity War. De grote schurk Thanos (Josh Brolin) had gewonnen; de helft van de wereldbevolking was weggevaagd, inclusief een aanzienlijk aantal Avengers. Van het laatste shot ging een soort melancholieke rust uit: dit einde was 'meant to be', hoe graag alle fans het ook anders hadden gezien.

9230.w2036.0.389b6ca

De makers zelf hebben er de afgelopen weken bij alle fans die Endgame gaan zien nadrukkelijk op aangedrongen, om na afloop niets te verraden dat het plezier van latere kijkers kan verpesten. Om deze wens te respecteren zal ook deze recensie alleen de grote lijnen prijsgeven, die ook al uit trailers op te maken vallen. De resterende helden – waaronder de vier ‘oorspronkelijke Avengers’ - herpakken zichzelf, krijgen steun van de handvol Marvel-personages die ontbraken in het vorige deel – Ant-Man , Captain Marvel – en gaan een poging wagen om het kwaad van Thanos ongedaan te maken, of in elk geval zijn snode daden te wreken.

9232.w2047.0.9bb1453

Endgame maakt alle verwachtingen waar; net als bij zijn voorganger wekt het diep respect hoe de Russo-broers in de enorme chaos van verschillende verhaallijnen, tijden, helden en emoties vrijwel doorlopend de balans weten te bewaren. Ondanks de loodzware inzet van de strijd en de merkbare rouw over de verloren vrienden, houden de talloze knipogen en referenties, en de sterke intermezzo’s van vooral Rocket (Bradley Cooper) en Ant-Man (Paul Rudd), de toon doorlopend luchtig.

Het geniet nadrukkelijk de voorkeur alle 21 voorgaande Marvel-films gezien te hebben, want het verhaal grijpt terug op (vrijwel) alle eerdere Marvel-mythologie die stukje bij beetje is gecreëerd. Halverwege het in totaal 183 minuten durende verhaal dreigt de film wat fragmentarisch te worden door alle verschillende avonturen die door elkaar heen lopen. Maar dit vergeef je de makers al snel door het geniale laatste segment in het middendeel, waarmee de geschiedenis van de twee grootste helden van de Avengers met minimale middelen maximaal wordt uitgediept.

9231.w2049.0.4bd4940

Het is wel veilig te zeggen dat met Avengers: Endgame de grote plotkoepel die de afgelopen tien jaar is opgebouwd, wordt afgerond. Net als de vorige film biedt ook deze opvolger momenten die fans diep zullen ontroeren en die ervoor zullen zorgen dat het universum van Marvel nooit meer hetzelfde zal zijn. En daarmee doelen we niet eens op de zoals altijd geweldige cameo van geestelijk vader Stan Lee, die naar verluidt voor de laatste keer met zijn vaste gastrolletje in een Marvel-film te zien is.

Avengers: Endgame draait vanaf 24 april in de bioscoop.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!