Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Ali Wong: Hard Knock Wife: hoogzwangere komiek in topvorm

  •  
15-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
77 keer bekeken
  •  
Ali Wong
De onderliggende waarheid van Hard Knock Wife is pijnlijk confronterend, en tegelijk spitsvondig.
Met de geboorte van haar dochter is het leven van komiek Ali Wong volstrekt veranderd, zo blijkt uit haar nieuwe Netflix Special Hard Knock Wife. In haar vorige voorstelling, Baby Cobra, blikte ze met een flinke buik vooruit op de komst van de baby. Nu is ze opnieuw hoogzwanger. Het publiek trakteert de comédienne bij haar opkomst op een staande ovatie. Ze draagt een strakke jurk met een tijgerprint waarin haar zwangerschap goed zichtbaar is: hier imponeert de vrouwelijkheid. Sowieso is het knap dat Wong nog zo beweeglijk is, gezien de aankomende bevalling.
Dat Wongs act in het teken staat van het krijgen van kinderen, is geen verrassing. Dat domineert – wanneer het gebeurt – nu eenmaal je leven. Ze ergert zich aan de domme vragen die je dan als vrouw zijnde krijgt: ‘Als jij hier bent? Wie zorgt er dan voor de baby?’ Haar antwoord is eenvoudig: ‘De televisie zorgt voor de baby.’ Hoewel Wong ook eerlijk toegeeft dat ze met haar man een nanny heeft ingehuurd. ‘We werken allebei keihard zodat we iemand kunnen betalen waardoor we ons kind niet kunnen zien.’ Wong benadrukt - over geld gesproken - dat zij meer dan ooit – zoals ze in Baby Cobra ook al aangaf – de broodwinner is.
5411.w2051.0.53d0991
Gek genoeg hebben haar schoonouders hun zoon ooit gedwongen onder huwelijkse voorwaarden te trouwen. Dat betekent, aldus Wong, ‘dat hun zoon de lul is’. Immers: bij een scheiding krijgt hij niks van de komiek die intussen steenrijk is. ‘Nooit meer sashimi op dinsdag.’ Maar Wong is ondanks haar beroemdheid niet naast haar schoenen gaan lopen, getuige deze metagrap: ‘Ik gebruik bij Netflix de inloggegevens van mijn schoonzus.’ Die openhartigheid speelt samen met het doorbreken van taboes over bevallen en borstvoeding (‘Je lichaam fungeert nu als een cafetaria’) een belangrijke rol in de voorstelling.
5413.w2100.0.f67d2c4
Er zijn maar weinig komieken die niet of nauwelijks hoeven te verwijzen naar de actuele politiek om een uur comedy te kunnen bezigen. Ali Wong gebruikt juist haar dagelijkse leven om uiterst politieke uitspraken te kunnen doen. Zoals over zwangerschapsverlof: waarom is dat zo slecht geregeld in Amerika? De onderliggende waarheid van haar show is dan ook pijnlijk confronterend, en tegelijk spitsvondig. Wong bewijst hoe veranderingen in je leven je tot een beter en wijzer mens kunnen maken, want ondanks - of misschien juist dankzij - haar hoogzwangere status en haar nieuwe leven als moeder is ze in topvorm.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!