de Lagarde

Alex Strangelove: eigenzinnige film over een verwarrende tijd

  •  
10-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
85 keer bekeken
  •  
Alex Strangelove
Na het succes van indie-films als Call Me By Your Name en Love, Simon komt Netflix met een originele LHBT coming of age-film.
De nerdy tiener Alex Truelove (Daniel Doheny) is een allemansvriend. Hij is populair genoeg om klassenvertegenwoordiger te worden, is tevens een nerd, maar heeft toch een vriendin genaamd Claire (Madeline Weinstein). Alex is daarnaast ook een 17-jarige maagd. Op een feestje ontmoet hij Elliott (Antonio Marziale) en naarmate hun vriendschap vordert, worden de gevoelens van Alex steeds moeilijker om te negeren. Alex weet het allemaal niet zeker. Of hij is misschien eigenlijk homo, of misschien toch biseksueel.
Het ontwarren van het ingewikkelde web van gevoelens rond je seksualiteit blijkt een hele klus. Alex heeft het gevoel dat iedere keuze die hij maakt een (schijnbaar) dramatische verandering teweegbrengt, en veranderingen zijn eng.
Het is een innerlijke reis die schrijver en regisseur Craig Johnson (The Skeleton Twins) op een onderhoudende manier weet te brengen. Je ziet Alex’ innerlijke fantasieën, animaties op het beeld, en zijn eigen online web-series.
5699.w2322.0.061265c
De personages lijken op bepaalde momenten gelukkig geen mondstukken voor een volwassen scriptschrijver, maar eerlijke en benarde weergaven van hoe het is om een 17-jarige maagd te zijn. Toch worstelt Johnsons script soms met stereotypen. Zo zijn homoseksuele jongens vaak veeleisend en over het algemeen vrij vrouwelijk, en hebben ze een goede kledingsmaak. Alex Strangelove lijkt in sommige opzichten ook erg veel op andere tienerkomedies, met de gebruikelijke onhandige sidekicks, experimenten met drugs, en romantische misverstanden.
5702.w1966.0.ca45965
Doheny’s acteerspel overtuigt. De jonge acteur weet goed te schakelen wanneer hij weer eens verzinkt in existentiële verveling, om vervolgens weer een grap te vertellen. Het centrale trio is goed uitgewerkt, maar enkele ondersteunende karakters komen er qua uitwerking soms bekaaid vanaf. Alex Strangelove is op zijn best tijdens de pure momenten van verbinding tussen goede vrienden (wel, en het romantische koppel) Alex en Claire, wanneer ze elkaars zorgen of overwinningen met elkaar delen.
5701.w1988.0.dc7ae17
Het is eigenlijk niet zo belangrijk met wie Alex uiteindelijk eindigt. De reis naar zijn persoonlijke zelfontdekking is onderhoudend genoeg. Alex Strangelove is een grappige, eigenzinnige film.
Alex Strangelove, vanaf 8 juni op Netflix.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!