de Lagarde

A Private War: ode aan oorlogsjournalistiek

  •  
17-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
185 keer bekeken
  •  
A Private War

© Splendid Film

Actrice Rosamund Pike schittert als de in 2012 omgekomen oorlogsjournalist Marie Colvin in zinderende tragedie.

Marie Colvin was een Amerikaanse oorlogsjournalist die afreisde naar plekken die mensen juist ontvluchtten. Een zogeheten thrill seeker , gefascineerd door conflict. Toen ze in 2012 omkwam in Syrië opende het NOS-journaal met dit tragische nieuws. Ook Nederlandse kijkers hadden Colvin, die werkzaam was voor het Britse The Sunday Times, gaandeweg leren kennen van haar verslagen uit het door IS omsingelde Homs. Colvin was ook een ietwat eigenaardige verschijning, omdat ze een ooglapje droeg: ze verloor haar linkeroog toen ze in Sri Lanka in 2001 tijdens gevechten tussen het Sri Lankaanse leger en de Tamil Tijgers in een hinderlaag terechtkwam.

A Private War is een hommage aan Colvin. Filmmaker Matthew Heineman, die eerder al verschillende oorlogsdocumentaires maakte, waaronder het in het Irakese Raqqa gesitueerde City of Ghosts (2017), besloot zijn fictiedebuut aan de journaliste te wijden. Met misschien wel als voornaamste reden om te onderschrijven dat het in tijden van oorlog belangrijk is dat journalisten aanwezig zijn om de verschrikkingen op te tekenen. A Private War draait dus in die zin ook om het belang van journalistiek. Met actrice Rosamund Pike (Radioactive) die met verve in de huid kruipt van Colvin en daarmee een intrigerende transformatie ondergaat.

A Private War

© Splendid Film

Het resultaat is een zinderende speelfilm die is gefilmd – en dat is geen verrassing – in de stijl van een documentaire. Waarin Heineman vooral laat zien wat een groot offer Colvin, zeker tegen het einde van haar leven, maakte door in Syrië te zijn. Bezien vanuit het nu memoreert de film natuurlijk ook aan de Russisch-Oekraïense oorlog en de verslaggevers die daar met gevaar voor eigen leven aan het werk zijn. Hoewel de oorlog uit de titel ook verwijst naar de interne strijd die Colvin, die leed aan posttraumatische stressstoornis, met zichzelf voerde.

A Private War, vrijdag 8 september 2023 om 23.08 uur te zien op NPO 3

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!