De Kunst van het Maken was een televisieprogramma over het maken van mediaproducties. Claudia de Breij presenteerde het VARA-programma.

Over De Kunst van het Maken

Kijkers, luisteraars en lezers worden dag en nacht overspoeld met tv-programma’s, blogs, tweets, foto’s en artikelen. Die komen er niet zo maar, ze worden gemáákt. Hoe gaat dat in zijn werk? Welke redactionele keuzes zitten achter de totstandkoming van een tv-programma? Op welke manier wordt een onderwerp in beeld gebracht? En wie kiest welke kop boven een artikel?
Presentatrice Claudia de Breij dook iedere vrijdagavond in de ‘achterkant van de media’. Met journalisten, makers van radio- en televisieprogramma’s en andere mediaproducties praatte ze over de werking van de media, over de totstandkoming van mediaproducties en over de perceptie van media.
In het mediaprogramma stonden niet alleen de waarheidsvinding, de ethische discussie, de journalistieke afweging en de feitencheck achteraf centraal, maar ging het ook over de duiding van de media: hoe gaan makers te werk en hoe komen mediaproducties tot stand? Kortom, mediamakers aan het woord over de kunst van het maken. 
Het programma werd voor het eerst uitgezonden in 2012, en stopte in november 2013.