Dat Wordt Oorlog!

Dat Wordt Oorlog!

Onrecht, honger, conflict, diefstal, manipulatie en foutieve informatie. Als iemand onder de juiste omstandigheden op de juiste knoppen drukt, is iedereen in staat oorlog te voeren. Dat wordt duidelijk in ‘Dat Wordt Oorlog!’.
In dit sociale experiment onder leiding van Jan Versteegh worden twee groepen, zonder dat ze het zelf doorhebben, tegen elkaar opgezet. Alles wordt ingezet om afgunst en haat te creëren, zonder dat de beide groepen elkaar ooit hebben gezien. Wat gebeurt er dan wanneer ze voor het eerst met elkaar worden geconfronteerd?
 Jan Versteegh: “Het is verbijsterend om te zien hoe snel mensen zoals jij en ik tot conflict te drijven zijn. Haat is iets dat altijd onder de oppervlakte sluimert en naar boven komt als er aan de juiste touwtjes getrokken wordt. In zo’n experiment is dat interessant om te doen omdat het mechanisme inzichtelijk wordt gemaakt, maar in de echte wereld zou iedereen van die touwtjes af moeten blijven. In ‘Dat Wordt Oorlog!’ is te zien hoe ontwrichtend het werkt.”
De kandidaten in “Dat Wordt Oorlog!’ denken dat ze meedoen aan een realityserie, maar zijn in werkelijkheid onderdeel van een sociaal experiment dat is gebaseerd op het bekende Robbers Cave Experiment. Dit werd in 1954 voor het eerst werd uitgevoerd in de Verenigde Staten.
In de Nederlandse versie zijn Jan Versteegh en psycholoog Dr. Jan-Willen van Prooijen de poppenspelers die de teams volgens een gangbaar psychologisch proces tegen elkaar opzetten. Ze gebruiken alles om haat en afgunst tussen de groepen te creëren
Alles wat wereldleiders in conflicten in het verleden ook hebben gebruikt. En wat ook vandaag de dag nog steeds de inzet is van vrijwel ieder conflict op de wereld.