BNNVARA Festival

Line-up

Locatie: Theater

Speciale editie van Spijkers met Koppen
Dolf Jansen en Felix Meurders maken een speciale festival-editie van hun succesvolle radioshow met cabaretiers Katinka Polderman en Marcel Harteveld, spraakmakende gasten uit het programma Typisch en natuurlijk het Spijkerlied van Hanneke Drenth. Nederlands bekendste stem- en overtuigingsexpert Pacelle van Goethem leert Felix Meurders en Dolf Jansen hoe ze onweerstaanbaar kunnen worden.

De S.P.E.L. show – met Astrid Joosten

Astrid Joosten gaat met een speciale editie van haar populaire programma op zoek naar de grootste taalkenner van het BNNVARA festival. Alle mensen in de zaal kunnen meespellen en maken kans om de finale te halen. In die finale spelen de twee overgebleven kandidaten tegen elkaar om te bepalen wie van hen de taalkenner van de dag is. De winnaar krijgt uit handen van Astrid Joosten een mooie prijs. 

Floortje Dessing – gaat terug naar het einde van de wereld
In januari keert Floortje Dessing terug met een nieuwe serie Floortje terug naar het einde van de wereld waarin ze de meest bijzondere mensen uit eerdere seizoenen opnieuw bezoekt. Op het festival vertelt ze alles over die reizen en geeft ze een exclusief voorproefje van het nieuwe seizoen.

Bureau Sport Theater – met Frank Evenblij en Erik Dijkstra

Een vrolijke en interactieve theatershow over de schoonheid van de sport met Frank Evenblij en Erik Dijkstra. De vertrouwde verhoorwagen uit het tv-programma, de hilarische mystery guest uit het radioprogramma en de sportkaraoke komen voorbij. Een must see voor iedere sportliefhebber.

Stenders Platenbonanza met Rob Stenders en Caroline Brouwer
Dé afsluiter van de dag! Rob Stenders en Caroline Brouwer gaan on tour met hun Platenbonanza. De muziek gaat door alle decennia heen, dus denk alvast na over je verzoeknummer.

Locatie: Studio DWDD

Maurice Lede – over 3 op Reis
Maurice Lede neemt je mee op zijn reizen naar bijzondere bestemmingen zoals Myanmar, Schotland én Nederland. Voor het eerst blijft 3 op Reis in eigen land om te bewijzen dat je ook zonder het vliegtuig te pakken een geweldige tijd kunt hebben. Maurice deelt zijn geluksmomenten op reis én geeft tips over hoe je duurzaam kunt reizen.

De TV draait door en snellezen – met Eef Pelkmans en Sahil Amar Aïssa
Onder leiding van Sahil Amar Aïssa van Yung DWDD vertelt de redactie van de TV Draait Door alles over de geheimen van deze populaire rubriek die miljoenen Nederlanders aan het lachen maakt. Daarna kunnen bezoekers ontdekken of ze de teksten op de autocue net zo snel kunnen lezen als Matthijs van Nieuwkerk.

Top 2000 Pubquiz – met Frank van ‘t Hof
Wie is de grootste kenner van de Top 2000 op het BNNVARA Festival? Radio 2-dj Frank van 't Hof test je muziekkennis in een onvervalste pubquiz. Ga samen de strijd om de felbegeerde hoofdprijs aan.

Hoe maakt Nico Dijkshoorn zijn gedichten?
Hoe maak je binnen een half uur een gedicht terwijl er voor je neus een tv-uitzending bezig is? Nico Dijkshoorn houdt het al jaren vol op de woensdagavond van De Wereld Draait Door. Op het festival vertelt hij hoe dat in zijn werk gaat. Welke zinnen hebben het gedicht niet gehaald en hoe verrast hij de kijkers iedere week weer?

Emma Wortelboer en Ryanne van Dorst over Nachtdieren
De eigenzinnige Ryanne van Dorst keert in januari terug met een nieuwe serie Nachtdieren. Speciaal voor het festival geeft ze een voorproefje op wat je kunt verwachten. Welke bijzondere nachtbrakers heeft ze nu weer met een bezoekje vereerd? Een inkijkje in de wonderlijke wereld van televisie maken in de nacht.

Locatie: Ketelhuis

Onze Jongens op Java – met Coen Verbraak
Coen Verbraak toont fragmenten en spreekt over de nieuwe docu-serie Onze jongens op Java. In augustus 1945 komt er een einde aan de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Twee dagen na de Japanse overgave roept Soekarno de Republiek Indonesië uit. Dat laat Nederland niet op zich zitten. In de vier jaar die volgen, stuurt Den Haag honderdtwintigduizend militairen naar de Oost om de Indonesische nationalistische opstand neer te slaan. De meeste Indië-veteranen die het overleefden, vertelden de buitenwereld nooit over wat ze in Indië meemaakten. Het merendeel hield 70 jaar lang z'n mond, zelfs tegenover hun dierbaren. In 'Onze jongens op Java', de vierdelige serie die journalist en historicus Coen Verbraak voor BNNVARA maakte, vertellen veertien van hen alsnog hun verhaal.

Sinan Can – over buitenlandjournalistiek
Sinan Can maakt veel indruk met zijn prijswinnende documentaireseries die hij maakt voor BNNVARA. Van zijn hand kwamen o.a. Voorbij de grenzen van Saoedi-Arabië, Bloedbroeders, De Arabische Storm en In het spoor van IS. Tijdens het BNNVARA festival vertelt Sinan aan de hand van indringende fragmenten uit zijn series wat hij allemaal beleeft tijdens het maken van zijn programma’s.

Preview docuserie Dienders – inleiding en Q&A door co-regisseur Daniel Aiss
In Dienders - agenten in opleiding worden een jaar lang acht nieuwe agenten in het eerste jaar van hun opleiding gevolgd, als ze in Rotterdam aan de slag gaan. Het uitschrijven van de eerste boete, uitgescholden worden: onuitwisbare eerste ervaringen van jonge agenten op straat.

Preview dramaserie Centraal – met inleiding door Robert Kievit
In de serie Centraal krijgen jonge makers de kans om hun eigen film te maken. Eén voorwaarde: de begin en eindscene moesten zich afspelen op Rotterdam Centraal. Toevallige ontmoetingen leveren verrassende verhalen op. Robert Kievit,

Marathon Harkum
Bekijk de eerste drie afleveringen van de komische serie Harkum! Harkum is een fictief dorp in Nederland. De ambtenaren van Harkum krijgen ineens de beschikking over 700 miljoen euro nadat er met gemeentegeld belegd is op de beurs. Burgemeester Tom Verheij (Bas Hoeflaak, Sluipschutters) moet er voor zorgen dat de gemeentewerkers met beide benen op de grond blijven staan. Naast Bas Hoeflaak zijn er rollen weggelegd voor Leny Breederveld (De Luizenmoeder), René van 't Hof (Flodder), Annet Malherbe (Jiskefet) en Jelka van Houten (Jeuk).

Locatie: Studio PAUW

Inspiratiesessie Chris Zegers
Een inspiratiesessie van Chris Zegers over het grijpen van kansen en het vinden van je eigen pad. Hij deelt de mooiste ervaringen uit zijn tv-programma's en geeft een unieke preview van zijn nieuwe programma Forever Young waarin hij negentig- en honderdplussers met de levenslust van twintigers bezoekt.

Özcan Akyol interviewt Kefah Allush
Ózcan Akyol gaat in gesprek met de winnaar van de Sonja Barend Award 2019: Kefah Allush. Allush won de prijs voor zijn interview in De Kist met Oud-commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm. Een interview over de kunst van het interviewen.

Jurre Geluk – met twee gasten uit Je Zal Het Maar Hebben
Hoe is het om mee te doen aan een heftig programma als Je Zal Het Maar Hebben? Emiel, die geboren is zonder armen en Yaira met Gilles de la Tourette kunnen er alles over vertellen. Onder leiding van Jurre Geluk praten ze over de impact van het programma dat al toe is aan het negentiende seizoen.

Trippers – met Eva Cleven, Emma Wortelboer en Kim Smeekes
Emma Wortelboer en Eva Cleven zijn twee van de vier presentatoren van misschien wel het spannendste programma van BNNVARA. Ze gaan over de hele wereld op zoek naar heftige verhalen die ze dit seizoen voor het eerst van twee kanten belichten. Regisseur Kim Smeekes is één van de drijvende krachten achter dit programma en legt samen met Emma en Eva hoe je onder andere racisme in Amerika en stropers in Zuid-Afrika in beeld brengt.

Locatie: Machinegebouw

Vroege Vogels Quiz – met Menno Bentveld
Hoe goed herken jij vogelgeluiden in het donker? Presentator Menno Bentveld test de kennis van de bezoekers over de natuur. Een quiz vol met weetjes over alles wat zich buiten afspeelt waaraan iedereen in de zaal kan meedoen. In de finale wordt het kaf van het koren gescheiden en zal de grootste natuurkenner van de dag bekend worden.

Alles over Pauw – met Jeroen Pauw
Al meer dan 12 jaar presenteert Jeroen Pauw op de late avond een succesvolle talkshow. Iedere avond met de beste gasten over relevante onderwerpen. Aan de hand van bijzondere fragmenten uit zijn talkshow geeft Jeroen een inkijkje in de dynamiek van zijn tv-programma.

#BOOS – en de impact van het programma met Tim Hofman
Er gaan weinig maanden voorbij zonder dat #BOOS het nieuws haalt met spraakmakende afleveringen. Hoe zorgt het online programma met bijna 400.000 abonnees op YouTube ervoor dat er wekelijks een aflevering wordt gemaakt met maatschappelijke impact? Tim Hofman over de succesformule van #BOOS.

Politiek Café – Peter Kee, Willemijn Veenhoven en speciale gast Lilianne Ploumen
Wat zijn de valkuilen voor politici in een talkshow? Politiek redacteur Peter Kee van Pauw weet er alles van en praat erover met Lilianne Ploumen, oud-minister en nu Tweede Kamerlid van de PvdA. Dit alles onder de bezielende leiding van Willemijn Veenhoven, presentator van het dagelijkse programma De Nieuws BV op Radio 1.

First Dates – met gastheren Victor en Sergio

Barman Victor en maître Sergio zijn dé gezichten van First Dates, misschien wel het vrolijkste programma van de Nederlandse televisie. Hoe zorgen twee horecamannen pur sang ervoor dat iedereen ontspannen aan een blind date begint? En wat zijn de do's en don’ts op een eerste date? Op het festival hoor je er alles over.

DJ Show met DJ’s Frank en Sander
Naast heel veel muziek, komen ook hun favoriete spelletjes zoals de intro-domino voorbij. Dus kom 17.30 uur naar het Machinegebouw.

Locatie: Kapel

Kassa’s chips test
Belbusboy Renze Klamer presenteert Kassa’s ‘raad de smaak’-chipstest. Paprika of naturel zijn passé, je kunt in de supermarkt namelijk de meest bijzondere smaken chips kopen. Weet jij ze te herkennen? Proef bij de Belbus verschillende soorten chips en raad welke smaak het is. Hiermee maak je ook nog eens kans op kaarten voor een unieke Kassa Experience!

Date met Victor en Sergio
Barman Victor en maître Sergio vertellen in het Machinegebouw uitgebreid over de magie van het programma First Dates, maar hoe leuk is het om met hen persoonlijk nog even door te praten over de wondere wereld van het daten? Op het festival kan dat onder het genot van een drankje in De Kapel van het Machinegebouw.

Silent Disco – met dj Frank van ‘t Hof
Zin om je even af te sluiten van de buitenwereld en lekker te dansen met een koptelefoon op? Dat kan in de Silent Disco. Radio 2-dj Frank van 't Hof zorgt ervoor dat je geen moment stil kan staan en ongegeneerd meezingt met heerlijke hitjes

Pitch je programma-idee
BNNVARA heeft een speciale afdeling waar een team dagelijks werkt aan het bedenken, ontwikkelen en uitwerken van programma-ideeën. Heb je een goed programma-idee dan kun je dat tijdens dit programmaonderdeel pitchen bij hoofd Research & Development Arjan Penders en programmaontwikkelaar Eva van Gelderen.


Locatie: Mediacafé

Meet & Greet BNNVARA Ledenraad
Als vereniging heeft BNNVARA ook een ledenraad. De ledenraad adviseert en controleert het bestuur. Tijdens het BNNVARA Festival kan je speeddaten met de ledenraad en ze vragen stellen binnen de thema's Lust For Life, Mens en Maatschappij, Drama, Duurzaamheid en uiteraard ook algemene vragen. De antwoorden op deze vragen worden besproken met onze directeuren en programmamakers.

Op de cover van de VARAgids
Altijd al op de cover van de VARAgids willen staan? Grijp dan nu je kans! Neem plaats voor de green screen en vereeuwig jezelf op dé cover.