Televisiemaker, presentator, tv-talent, omroepbaas, grondlegger, voorzitter en boegbeeld van BNN.

Over Bart de Graaff

bartdag 2 16:9

Bart=BNN Bart de Graaff

Televisiemaker, presentator, tv-talent, omroepbaas, grondlegger, voorzitter en boegbeeld van BNN. Maar ook vriend, held en inspirator. BNN is wat het geworden is door Barts brutaliteit, eigenzinnigheid, vermogen om te shockeren, te ontroeren en te amuseren.

Zijn onvoorstelbare doorzettingsvermogen heeft iedere BNN-er geïnspireerd. Bart overleed op zaterdag 25 mei 2002 nadat hij een aantal weken in het ziekenhuis had gelegen met een buikvliesontsteking. BNN zal zonder hem nooit meer hetzelfde zijn en tegelijkertijd zal hij altijd aanwezig zijn in het hart van BNN en BNN-ers.

Bart en BNN Als Bart de Graaff geen voorzitter van BNN was geworden, had hij waarschijnlijk de beddenzaak van zijn vader overgenomen. Of als entertainer in het circus gestaan, want Bart deed niets liever dan mensen laten lachen. Bart werd in Haarlem op de wereld gezet, maar kort na zijn geboorte verhuisde hij samen met zijn ouders en zusje naar Hillegom.

Op zijn negende kwam hij tijdens het spelen onder een auto. Daarbij verbrijzelde hij een been en liep hij een zeldzaam virus op, dat zijn nieren aantastte. Vanaf die tijd stopte zijn groei.

Ondanks het feit dat Bart door zijn ziekte meer niet dan wel in de schoolbanken zat, behaalde hij met gemak zijn diploma. Op de MAVO ontdekte Bart ook dat hij graag toneelspeelt. Tijdens een bonte avond van zijn klas kreeg hij met een stand-up comedian act de hele zaal plat. Vanaf dat moment wilde Bart niets liever dan de bühne op.

Die kans kwam wanneer hij op tv een oproep zag voor jongens ´ouder dan 16, maar klein van stuk´ voor een rol in Boefje. Bart schreef een brief, moest verschillende audities doen en werd uiteindelijk uit 300 jongens uitgekozen voor de rol.

Terwijl hij voor Boefje het hele land door toerde, nam hij een reclameopdracht aan voor een koekjesfabrikant. In deze commercial sprak Bart de bijna historische woorden: ´Zeg maar nee, dan krijg je er twee!´.

B.O.O.S.

Het spotje met de 21-jarige Bart die eruit zag als een 12-jarige is zo opvallend dat Veronica hem de presentatie van het kinderprogramma B.O.O.S. aanbood. Na zes jaar B.O.O.S. en andere programma´s, zoals Super Champs en Boobytrap, begon Bart bij Veronica met BNN.

Het recht-voor-z'n-raap programma was een groot succes. Bart overrompelde dan ook iedereen met het bericht dat het programma stopt en BNN een publieke omroep wil worden. Na meer dan twee jaar hard knokken, werd Barts droom werkelijkheid en mocht hij zichzelf voorzitter van omroepvereniging BNN noemen.

Ondertussen ging Barts gezondheid op en neer. Een donornier moest weer verwijderd worden, hij kreeg een herseninfarct en werd in 2001 geopereerd aan een zeldzame vorm van kanker in zijn mond. In de periodes dat hij zich beter voelde bleef hij programma´s maken voor BNN.

Zo vertrok hij in de zomer van 2001 nog naar Canada en maakte hij tot in het voorjaar van 2002 Bekend Nederland onveilig met zijn Stalkshow. Begin mei 2002 wordt Bart opgenomen in het ziekenhuis met een buikvliesontsteking. Op zaterdagmiddag 25 mei 2002 is Bart de Graaff op 35-jarige leeftijd gestorven.