BNNVARA
Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Zo speech jij de sterren van de hemel | DWDD

6 dec 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
dwddspeech

Speechen is een échte kunst, een kunst die ook jij kunt leren! Wil jij volgende keer de show stelen op het kerstdiner, de verjaardag van je tante of de bruiloft van je zus? Lees dan deze tips nog even door.

Voor dit artikel hebben we naar de groten der aarde gekeken; denk aan Winston Churchill, Martin Luther King of Barack Obama. Maar we hebben ook de kennis van The Universal Voice Institute en speech-expert Huib Hudig gebruikt. Dit zijn de tips die van jou een echte speech-kunstenaar gaan maken. 

1. Je speech wordt er niet overtuigender van als je harder gaat praten

Veel mensen denken dat ze beter overkomen als ze harder praten. Dat wanneer hun geluid de barrière van 100 decibel bereikt, hun woorden ook daadwerkelijk aankomen bij hun publiek. Dat is niet waar. Dan horen mensen binnen de kortste keren alleen nog een piep in hun oren. Dus doe gewoon kalm. Praat rustig maar duidelijk. Praat op een luidheidsniveau 4 tot 5, op een schaal van 10. Helder? Mooi, gaan we naar 2.

2. Er mag gelachen worden

Om je verhaal levendig te houden kun je concrete voorbeelden gebruiken en anekdotes in je verhaal verwerken. Nu is ‘anekdote’ een enorm stom woord dat zijn betekenis, een grapje voor volwassenen, allang heeft verloren. Dus we bedoelen gewoon . 

3. Geen inside jokes

Iedereen snapt best dat jij je op de bruiloft van je beste vriend een beetje ongemakkelijk voelt omdat jij nu officieel het derde wiel bent. Maar het boeit verder niemand hoe goed jij je beste vriend kent en wat jullie op 23 juli 2001 deden, wat overigens inderdaad super grappig was. Laat je ‘inside jokes’ lekker achterwege. Tuurlijk, je kunt best een leuke herinnering delen, maar wees je bewust van het feit dat je een speech geeft aan een diverse groep mensen.

4. Wees lekker jezelf

Gebruik lekker je eigen woorden en wees jezelf. Ben je van nature niet mega grappig? Ga dan ook niet de lolbroek uithangen. Je grappen gaan niet aankomen en dan wordt jouw hoofd roder dan rood. Doe je niet anders voor. Ga ook vooral niet namens iemand anders speechen. Als die sukkel zelf niet durft dan stuurt hij maar een kaartje.

5. Bereid je goed voor

Niets is ongemakkelijker dan die stuntelende kneus die dacht wel even een speech uit z’n mouw te schudden. Schrijf op wat je wilt zeggen. Gooi het vervolgens weg, herhaal dit drie keer en voilà: jouw speech is bulletproof. 

6. Kort maar krachtig

Vooral op een bruiloft is het belangrijk kort te zijn. De dag duurt lang, heel veel mensen willen wat zeggen en vaak wordt er net eten geserveerd wanneer jij met je mes tegen je wijnglas tikt. Mensen hebben honger na zo’n lange dag. Het bruidspaar helemaal. Houd het kort en ga dan lekker eten.

7. Creativiteit wordt gewaardeerd

Laat je gaan met gekke stemmetjes, speciale outfits, toneelspel en gezang. Originaliteit is hier het kernwoord. Je bent niet de eerste die mensen zien speechen. Kleed de boel lekker aan en houd je publiek geboeid. Je wil niet dat ome Theo halverwege in slaap valt, toch? En blijf ervan bewust: je staat daar niet om leuk gevonden te worden, maar om het publiek iets te geven. Succes!   
Door: DWDD

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar