Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Zijn voedingssupplementen écht zo gezond als jij denkt?

  •  
18-05-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1146 keer bekeken
  •  
pexels-shvetsa-3683100

Eiwitrepen, pre-workout, vitaminepillen en magnesiumtabletten: het wordt steeds populairder om normale voeding aan te vullen met deze supplementen. Maar is dat ook gezond?

'Je kunt deze producten steeds vaker gewoon in de supermarkt vinden', vertelt Chaira van De Marker. Sommige supermarkten zijn zelfs een eigen supplementenmerk begonnen, en dat is niet zo gek, want 'deze industrie levert heel veel geld op'.

Wat zijn de risico's van voedingssupplementen?

Dat betekent echter niet dat (het gebruik van) dit soort producten zonder risico's is. 'De dopingautoriteit waarschuwde al eerder voor sommige producten die zogenaamde fitfluencers promoten.' De producten kunnen namelijk verboden stoffen bevatten, zoals bijvoorbeeld DMAA, 'die in het ergste geval tot hartproblemen en beroertes kunnen leiden'. Maar ook toegestane stoffen kunnen voor problemen zorgen: 'De legale stof cafeïne kan zorgen voor slaapproblemen of hartritmestoornissen als jongeren zich niet houden aan de voorgeschreven hoeveelheid'.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft sommige merken al op de vingers moeten tikken. De NVWA onderzocht begin dit jaar 54 levensmiddelen, waaronder eiwitrepen en proteïne koeken. 'Bij bijna de helft was er sprake van misleiding of ernstige misleiding.'

Heeft je lichaam voedingssupplementen nodig?

Nee. 'Voor normale sport zijn supplementen in principe niet nodig, als je maar een goed en gebalanceerd voedingspatroon als basis hebt.'

Meer over dit onderwerp?

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.