Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Wordt 'homogenezing' dan eindelijk verboden?!

  •  
14-02-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1277 keer bekeken
  •  
nagesh-badu-nSn5Labyy-M-unsplash

'Mensen die zich bezighouden met therapieën om seksuele gerichtheid of genderidentiteit te 'genezen' moeten gevangenisstraf of hoge geldboetes krijgen', zo luidt het initiatiefwetsvoorstel van D66, VVD, PvdA, GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren, meldt Joop.

Wouter Huijser is twaalf jaar oud wanneer hij het zeker weet: hij valt op jongens. ‘Ik had een klasgenoot en die vond ik heel leuk. Dat was een jongen. Dat is ook oké i guess (…) ik dacht: ik ben verliefd en dat voelt fijn', aldus Huijser in Spijkers met Koppen. Maar zo dacht niet iedereen erover. Huijser groeit op in een reformatorische omgeving. ‘Ik zat op een reformatorische school. Eigenlijk geloofde mijn hele omgeving op die manier.’ En dat heeft al snel invloed op zijn seksualiteit. ‘Hun opvatting was eigenlijk: je mag het wel zijn, maar je mag het niet 'doen'.'

Naarmate Huijser, met de jaren, serieuzer gaat geloven, komt er een moment waarop dit ook voor hem verandert. ‘Ik zat in de kerk, ging naar een preek waarin homoseksualiteit genoemd werd. Dat raakte mij.’ Naast hem zit een leider van de jeugdclub van de kerk, die met een bijzonder voorstel komt. ‘Hij zei: “Ik heb een vriend en die wás dat ook. God kan dat veranderen. Hij heeft jou als hetero gemaakt.”' Huijser is in eerste instantie sceptisch, maar na een ontmoeting met die ene vriend verandert dat. ‘Hij was het levende bewijs, gecombineerd met het idee dat God almachtig is en Hij dit blijkbaar niet zo wil. Daarbij staat het in de Bijbel. Ik vond het allemaal heel logisch.’ Dit lijkt Huijser de perfecte oplossing voor zijn ‘probleem’.

Topje van de ijsberg
Die ‘genezing’ is natuurlijk een fabeltje, concludeert Astrid Oosenbrug, van COC Nederland, in Spijkers met Koppen. ‘Dat je ergens van zou moeten genezen is kwakzalverij.’ Maar wel kwakzalverij die nog veel te vaak wordt toegepast, zo blijkt uit een rapport, op initiatief van de politiek. In dat rapport wordt gesproken van achtenzestig personen die hiermee te maken hebben gehad. ‘Het topje van de ijsberg’, volgens Oosenbrug. ‘Wij krijgen bij het COC bijna dagelijks e-mails van mensen die dit ondergaan hebben of nog aangesproken worden op deze manier.

Demonen
Huijser kreeg een boekje: het bevrijdingspastoraat. ‘Want het idee is dat je bezeten bent door een demon. Je bent eigenlijk hetero, maar die demon heeft zich aan jou vastgeklemd en geeft je al die verleidingen’, legt Huijser uit. In dat boekje staan opdrachten waarmee Huijser zelf moet uitvinden waarom die demon zich aan hem heeft vastgeklemd; deze conclusies moet hij vervolgens op tafel leggen tijdens een sessie. ‘Dan gaan ze voor je bidden. (…) ze legden hun handen op mij en zeiden vervolgens dat de demon weg was. Maar het eerste waar ik aan dacht was die jongen, en die vond ik nog steeds heel erg leuk’, vertelt Huijser.

Wanneer hij zijn twijfels uitspreekt over het succes van de ‘genezing’ – omdat hij dus nog steeds verliefd is op zijn klasgenootje – wordt hem gevraagd of hij het dan wel echt wil. ‘Dat is het gemene ervan. Toen werd er tegen mij gezegd: “Misschien duurt het dan wat langer voor het werkt, je moet tegen de demonen blijven vechten en alle verleidingen blijven weerstaan.” Zelfs naar een jongen kijken was al een zonde.’

Depressie & stressstoornis
Veel mensen ervaren hier jarenlang de nasleep van. ‘Ik ken twee mensen die – nu nog – met een posttraumatische stressstoornis door het leven gaan. En ik weet dat de jongen die mijn voorbeeld was er later ook van teruggekomen is, en enorm depressief is geraakt. Hij is uit de geloofsstroming gestapt en heeft nu gelukkig een hele leuke vriend.’ Kortom: de gevolgen zijn groot.

Meerderheid
Om die reden wil het COC en een groot deel van de Tweede Kamer deze praktijken verbieden. Maar vooralsnog is dat niet gelukt. ‘Het COC vraagt dit al negen jaar, samen met christelijke organisaties en moslimorganisaties.’ Met het nieuwe initiatiefwetsvoorstel wordt homogenezing, ook wel conversiebehandeling genoemd, strafbaar als die gericht is op minderjarigen of wanneer er sprake is van overwicht in de relatie. 'De indienende partijen willen maximaal een jaar celstraf bij overtreding, en maximaal twee jaar bij herhaling. De boete kan oplopen tot 22.500 euro. Het voorstel ligt nu voor een juridisch oordeel bij de Raad van State', schrijft Joop. Oosenbrug: ‘Ik merk dat de maatschappelijke onrust heel groot begint te worden. (…) het is kwakzalverij en ik denk dat iedereen dat ondertussen wel doorheeft. Je bent goed zoals je bent’, besluit ze.

Meer weten over dit onderwerp? Luister onderstaande podcast.

Door Carolien Ronde
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Kuifje3
Kuifje316 mrt. 2022 - 13:15

Wat zou het geweldig zijn als de zin in een bepaalde voorkeur geregeld kon worden door een simpel pilletje. En daarna weer terug naar een ander soort voorkeur. Na Viagra de beste uitvinding ooit. Nee, je bent zoals je bent. Val je op hetzelfde geslacht of op meerdere mensen of wat dan ook… het is geen ziekte en dus ook niet te “genezen”. Of toch maar werken aan zo’n pilletje? Ik ben wel voor eigenlijk.