Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Werken met een arbeidsbeperking

27-12-2016
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
235 keer bekeken
  •  
dennisfoto2
Een ingrijpende fysieke beperking, die Dennis er zeker niet van weerhield een aantal maanden mee te draaien op de internetafdeling van BNN-VARA. Op eigen initiatief schreef hij aan het einde van die periode onderstaand stuk. Om zijn ervaringen te delen, dingen wat makkelijker te begrijpen te maken en om te inspireren. (leestijd: 3-4 minuten)
-
Levert solliciteren geen baan op vanwege je arbeidsbeperking? Dan wil dat niet zeggen dat er geen werkgevers zijn die wél op je zitten te wachten. Er zullen ongetwijfeld mensen met een beperking worden gediscrimineerd bij het solliciteren, maar kijk ook naar jezelf. Want alleen jij kunt een werkgever overtuigen van je potentieel. Misschien heb je te weinig werkervaring? In dat geval is een werkervaringsplek ideaal om meer werkervaring op te doen!

Afgekeurd om te werken

Als je een arbeidsbeperking hebt bepalen een UWV-arts en arbeidsdeskundige aan de hand van een algemeen ziektebeeld hoeveel procent je afgekeurd bent om te werken. Mijn arbeidsbeperking is de spierziekte Duchenne. Ik ben voor 80 procent arbeidsongeschikt, lekker motiverend als je juist wél wil werken. 
Maar dat houdt mij niet tegen! Waarom ben je afgekeurd om te werken als je wél gewoon een opleiding kunt volgen en stages kunt doen? Een algemeen ziektebeeld zegt weinig, omdat veel ziektes niet bij iedereen hetzelfde verlopen. Je kunt dus beter kijken naar hoeveel je wél kunt werken. Mijn salaris zal altijd moeten worden aangevuld met een Wajong-uitkering, omdat ik hooguit 20 uur kan werken. Werk ik langer, dan pleeg ik roofbouw op mijn gezondheid. Dat er kerngezonde mensen zijn die niet willen werken begrijp ik dan ook echt niet. Er zijn namelijk ook mensen die wel willen werken, maar dat niet kunnen door hun handicap.

Meer ervaring nodig?

Een werkervaringsplek regel je door een re-integratietraject aan te vragen bij het UWV. Zij geven op hun beurt een arbeidsintegratiebureau de opdracht om voor jou een werkervaringsplaats te realiseren. Samen met een re-integratiedeskundige schreef ik een persoonlijk plan. Een jobhunter nam voor mij contact op met het bedrijf dat ik voor ogen had. Bij de kennismaking met dat bedrijf gaf hij op alle UWV-gerelateerde vragen antwoord, zodat ik me kon concentreren op het aanprijzen van mijn vaardigheden.
De vergoeding bestaat niet uit geld, maar de mogelijkheid om meters te maken bij een bedrijf dat bij je opleiding past. En de vrijheid om te onderzoeken tot welke werkzaamheden je wel in staat bent en hoeveel uren je aankan.

Werkervaringsplaats bij BNN-VARA

Ga voor de hoofdprijs, omdat je daar je toekomstige werkgever mee kunt overtuigen. Aan de Hogeschool van Amsterdam studeerde ik Redactie en Mediaproductie. Bij BNN-VARA wilde ik heel graag tv-redactie doen, omdat hun programma’s mij het meeste aantrekken. Zoals JZHMH vanwege de ‘lust for live’. Uiteindelijk kwam ik terecht bij de afdeling Digital. Tv-redactie bleek niet haalbaar aangezien werken op locatie voor mij niet te doen is. Webredactie is dan een mooi alternatief.
Voordat ik aan de slag kon werd ik voorbereid met een cursus copywriting en opdrachten. Fantastisch is dat Boris, de Online Coördinator Innovatie, de tijd nam om met mij mee te denken. Als ik bijvoorbeeld een persbericht wilde schrijven of een YouTube-cursus wilde doen kon dat gewoon.
Zelfinitiatief is ook belangrijk, zo pitchte ik nieuwe onderwerpen voor de BNN-site en deed ik research voor de socials van NPO Groen. Er was veel ruimte voor eigen inbreng en ik kreeg veel verantwoordelijkheid. Mijn begeleidster Suzanne werkte dagelijks aan de ontwikkeling van mijn schrijfvaardigheid. Ze gaf feedback op mijn digitale content en daagde mij uit om het beste uit mezelf te halen. Een topper van een begeleidster, ruimdenkend en rechtvaardig! Ik kreeg zoveel mogelijk kennis mee, zodat ik meer kans maak op een betaalde baan. 
Op een gegeven moment mailde ik een idee over rolstoelers en seks, liefde en relaties naar de Spuiten en Slikken redactie. De eindredactrice zag er een item in en mijn idee is door de redactie aangepast en uitgewerkt tot een reportage. Zelf werd ik geïnterviewd in de aflevering, zo maakte ik toch nog een klein beetje televisie. Als klap op de vuurpijl noemde Jan Versteegh mij een collega, waardoor ik me erg vereerd voelde!

Gezellige sfeer is goud waard

Ik voelde me snel thuis, omdat iedereen me graag hielp en me niet beoordeelde op basis van mijn beperking. In een nieuwe omgeving breek ik meteen het ijs door open te zijn over mijn beperking, mijn situatie en de hulp die ik nodig heb. Ik deel Duchenne-informatiefolders uit met persoonlijke informatie, zoals dat griep voor mij levensgevaarlijk kan zijn. Met als hint dat doodzieke collega’s mij beter kunnen ontwijken. 
Grappig is dat ik soms van een bepaalde collega weinig hulp verwacht, omdat ik signalen denk te zien van angst voor het onbekende. Maar als ik mij dan voorstel blijkt dat ze mij juist heel graag helpen.
Vaak zorgt je beperking voor sociale cohesie tussen collega’s, doordat ze je helpen met bijvoorbeeld je tas uitpakken.
Ondanks dat je stageloopt of een werkervaringsplaats hebt, zien ze je gewoon als een volwaardige werknemer. Wij zaten met z’n allen in één grote ruimte: muziek, gekkigheid, grappen, lol, borrels, taart als er iemand jarig was en afscheidsborrels voor stagiaires en nestverlaters. Redactievergaderingen waren vaak lachen, gieren en brullen en er was ruimte voor persoonlijke ’struggles’. Samen met een collega demonstreerde ik hoe mijn tilzak werkt, bij brand word ik daarmee in een evacuatiestoel getild. Door botontkalking breek ik snel iets als ik met de hand word getild.

Het uiteindelijke doel

Bij BNN-VARA heb ik in 8 maanden tijd als webredacteur heel veel werkervaring opgedaan, kennis vergaard en mijn netwerk uitgebreid. Het schrijfniveau van mijn social media posts is nu veel hoger dan het ooit is geweest. Met mijn YouTube-certificaat ‘Audience Growth’ ben ik erg blij, aangezien je die niet zomaar krijgt en er steeds meer aandacht wordt besteed aan het managen van YouTube-content. Het heeft veel energie en wat leermomenten gekost, maar het was het allemaal waard! Mijn collega’s ga ik erg missen, van alle werkplekken (stages) waren zij het leukste! Dankzij hun hulp verdween mijn arbeidsbeperking naar de achtergrond. Mijn tip is om een jaar de tijd te nemen voor je werkervaringsplaats, dan kun je er alles uithalen. En dan heb je tenminste de tijd om meters te maken, omdat je maar een beperkt aantal uren per week kunt werken.
Nu ben ik klaar voor mijn uiteindelijke doel: solliciteren voor een betaalde baan. Het is een cliché, maar met een positieve instelling en doorzettingsvermogen kom je heel ver! Want dat straal je uit tijdens je sollicitatiegesprek. Wat ook bijdraagt zijn een kort maar krachtige video-cv en een beschrijving van je werkzaamheden op LinkedIn.
Met een arbeidsbeperking kun je heel ver komen. Neem bijvoorbeeld Jaap Bressers. Ondanks zijn verlamming is hij cabaretier en spreker: 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!