Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Voor vrijheid, vooruitgang en verandering

Sahil Amar Aïssa en zijn team van Make Holland Great Again wagen zich aan nieuwe missies om ons land wat mooier te maken. Iedere woensdag om 20:20 op NPO3.

Wat vieren we nou eigenlijk op 11 November?

11 nov 2017
  •  
leestijd 3 minuten
Schermafbeelding 2017-11-11 om 14.29.57

Met je zelfgemaakte lampion, die van mij een melkpak met gaten, liep je in de parade achter de man op het paard en struinde je langs de deuren, op zoek naar zoveel mogelijk snoep. De ultieme teleurstelling? Een wij-doen-lekker-gezond-huis zonder snoep, maar met mandarijnen. Leuk al dat suikertanden over snoep, maar wat vieren we op 11 november?

We vroegen het onze collega’s:

Inge (20):
 “11 november is het begin van carnaval! Ja en Sint Maarten. Dan hadden we een groot vuur in het dorp. Gewoon allemaal met hout enzo. Het hele dorp ging erheen. Jongeren die dat organiseerden bleven daar dan de hele nacht zitten en drinken. Maar de betekenis weet ik niet.”
Dus je weet niet wie Sint Maarten is?
“Een man op een paard. Ik denk een heilige.”
Henk (24):
“Wat er op 11 november is? Sint Maarten.”
Weet je wie Sint Maarten is?
“Een of andere heilige ofzo, ik heb geen idee. Wij hadden altijd Lampegietersavond daarom vierden we het nooit.”  *Wordt iets gevraagd* “Ik zit middenin een interview!”
Wat is Lampegietersavond?
“Dat vierden ze, omdat dan voor het eerst de lampen aangestoken werden in het dorp. Dan gingen we met lampionnen een optocht lopen. Dus dat lijkt wel op Sint Maarten, want dat doe je dan ook toch? Het is toch een soort Halloween maar dan in Nederland?”
Jasper (24):
 “Een of andere Sint die iets gaf aan kinderen, in een schoen, nee dat was Sinterklaas. Hij deed vast iets heel goeds. Is dit een leuk artikel over de kennis van Sint Maarten?”
*Zoekt het niet zo stiekem op*
“Was Sint Maarten überhaupt iemand? Ik kan het zelfs niet vinden als ik het opzoek.”
Hij gaf zijn mantel aan een bedelaar.
“Oh ja, typisch Martinus.”
Pauline (28): begint gelijk te zingen:
“Sint Maarten, Sint Maarten, de koeien hebben staarten…”
… en dan?
“Euh, de meisjes hebben rokjes aan. Ofzo. Of is dat een ander liedje?”
Ja zeker en dan eindigt ‘ie: “Daar komt Sint Maarten aan”
“En de jongens dan?”
Ja, goeie vraag.
“Weet je, hij komt ook op sommige eilanden.”
Oh, echt? Waar dan?
“Sint Maarten.”
Quincy (24):
 “Wat ik doe op 11 november? Bier drinken, dat is altijd het antwoord. Mag ik al zingen? Oh ik ben zo slecht hierin.”
Hoezo ga je bier drinken en hoezo ga je zingen?
Sinte Sinte Maarten, de koeien hebben staarten, de meisjes hebben rokjes aan, daar komt Sinte Maarten aan. En iets met Lampionnen! Toch?”
En iets met bier drinken?
“Ja maar dat is de pronkzitting, bij carnaval. De elfde van de elfde.”
Aislinn (24):
“Die gaf toch een mantel. Iets met een mantel. Die gaf hij aan een zielig iemand toch?”
Marco (27):
 “Ik weet toevallig dat het op 11 november ook Happy Singles Day is. Ja, het is Sint Maarten maar ook Happy Singles Day. Hoezo is er hier niet meer aandacht voor? Eigenlijk vind ik dat we langs de deuren moeten met lampionnen met allemaal singles voor seks. Happy Singles Day wordt mijn nieuwe Valentijnsdag. Ik zet hoog in dit jaar. Of moet ik iets over Sint Maarten zeggen?”
Daar ging het eigenlijk wel over…
“Sint Maarten was een man op een paard. Eigenlijk een soort Sinterklaas.”
Tahnee (21):
“Wat ik doe op 11 november? Werken.”
En wat voor een dag is het dan?
“Dan begint carnaval. Vind het echt niet leuk dat je me er nu aan herinnert dat ik daar niet bij kan zijn.”
Oh sorry, maar wat is er nog meer 11 november?
“Ik weet niet wat er is. Wat is er?”
Sint Maarten.
“Is dat dán? Hahaha ik kan niks meer zeggen”
*Rent weg*
Mickey (30):
 “Sint Maarten is een beschermheilige van armoedzaaiers. Hij heeft zijn cape afgedragen aan iemand die lag te slapen op straat. Dit is misschien een beetje een moderne vertolking. Maar daarom ging er iemand in de optocht mee met een cape. Waarom snoep en lampionnen ermee te maken hebben weet ik niet. Ik heb een Atheïstische opvoeding genoten, dus ben niet thuis in Katholicisme.”

Maar hoe zit het nu precies?

Sint Maarten trof bij de stadspoorten van de Franse stad Amiens een bedelaar aan. Hij had medelijden en gaf de man daarom zijn cape. Nu is de legende dat dit de belichaming van Jezus zou zijn. Op 11 november werd hij begraven in Tours.
Maar de viering van Sint Maarten heeft eigenlijk niet per definitie iets met de heilige te maken. Het is afgeleid van een Germaans Winterfeest ter ere van de Germaanse oppergod Wodan. Bij dit feest werden er vuren rondgedragen en offers gebracht om het land en het vee vruchtbaarder te maken. Hier komt ook de lampionnenoptocht vandaan. Maar dan snoep? Tsja, dat is gewoon lekker.