Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Water is een mensenrecht, waarom zitten er dan mensen zonder?

  •  
31-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
392 keer bekeken
  •  
luis-tosta-SVeCm5KF_ho-unsplash

We gebruiken het dagelijks: water. Toch is de aanwezigheid ervan in veel landen niet vanzelfsprekend. Ook in Nederland hebben we steeds vaker te maken met droogte. Water is een mensenrecht, maar waarom zitten er dan mensen zonder?

Water is de nieuwe olie. ‘In meerdere landen, waaronder Jemen, ligt water aan de grondslag van conflicten’, vertelt onderzoeker Daphina Misiedjan in De Nieuws BV. ‘Dit zou de komende jaren toe kunnen nemen, omdat er door de klimaatverandering steeds minder water is.’

Mensenrecht 
‘De VN zegt dat iedereen recht heeft op toegang tot schoon water voor consumptie en sanitaire behoeften’, legt Misiedjan uit. ‘Dat is tussen de 50 en 100 liter per persoon per dag.’ Maar wat als er door het water gevaar dreigt? Denk bijvoorbeeld aan de watersnoodramp in 1953. Zijn we daar ook tegen beschermd? ‘Die wet is zich aan het ontwikkelen; het gaat nu bijvoorbeeld over het beschermen van je woning tegen het water.’ De staat is verplicht om bescherming te bieden wanneer er sprake is van een dreiging, maar het is niet zo dat men daar specifiek recht op heeft.

Droogte
De strijd om water is iets van alle tijden, maar nu de voorraad steeds schaarser wordt maken experts zich zorgen. In negen op de tien Afrikaanse landen lopen kinderen gevaar door een tekort aan water. En ook in India dreigt de put leeg te lopen. Maar in sommige delen van ons eigen Nederlands Koninkrijk kan de droogte ook hard toeslaan: ‘Je kan je tanden niet normaal poetsen, er komt geen water uit de kraan’, aldus een inwoner van Sint Eustatius.

De kraan dicht
Elk jaar worden er in Nederland honderden huishoudens afgesloten van het water, omdat ze de rekening niet kunnen betalen. Daaruit blijkt dat het afgesproken recht op water nog niet altijd gegarandeerd wordt. Dat zit ‘m in de wetgeving: ‘In Nederland is het toegestaan om huizen af te sluiten van het water wanneer, na een aanmaning, de rekening niet betaald wordt’, legt Misiedjan uit. Verschillende politieke partijen willen hier verandering in. ‘Zij hebben pogingen gedaan om de wetgeving aan te passen, maar dit is nog niet gelukt.’

Meer over dit onderwerp?

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.