Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Wat zijn jouw rechten tijdens het werken in de hitte?

theme-icon
Werk
  •  
14-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
962 keer bekeken
  •  
josh-olalde-X1P1_EDNnok-unsplash

Het is warm in Nederland, maar toch gaat werk gewoon door. Wat zijn eigenlijk je rechten als werknemer bij extreme hitte?

Negen op de tien Nederlanders hebben last van het warme weer: slecht slapen, overmatig zweten en te moe zijn om iets te ondernemen. Toch gaat je werk gewoon door. De helft van de werkende mensen geeft aan dat de hitte hun werk beïnvloedt en mensen die buiten werken verzuimen vaker, meldt Kassa.Velen van hen vinden dat er eigenlijk een hitteverlet voor hen zou moeten gelden.

Wie lopen de grootste risico’s?

Mensen die langdurig in de brandende zon werken en daar fysiek zwaar werk doen, zoals bouwvakkers, brandweerlieden of tuinmannen. Maar ook mensen die binnen werken in een ruimte met apparaten die veel extra hitte veroorzaken, zoals bakkers, koks of medewerkers in de staal- en glasindustrie. Daarnaast lopen ook zwangere werknemers, mensen met een slechte conditie, mensen met extreem over- of ondergewicht, mensen met hart- en vaatziekten en mensen die geneesmiddelen gebruiken een groter risico.

Waar heb je recht op als je in de hitte werkt?

‘In principe staat in de wet dat een bepaalde temperatuur reden kan zijn om te stoppen met werken’, aldus Kitty Jong van de FNV bij De Nieuws BV. Voor werken in de warmte zijn afspraken vastgelegd in de Arbowet (een wet waarin regels voor werkgevers en werknemers staan beschreven over onderwerpen zoals gezondheid, veiligheid en welzijn). Hierin staat dat de temperatuur op een werkplek – ongeacht of deze buiten of binnen is – geen schade mag veroorzaken aan de gezondheid van werknemers. De werkgever is dus verplicht te zorgen voor een zogenaamd behaaglijk werkklimaat. Maar wat dat is, is niet duidelijk. Er staat namelijk niet bij welke temperatuur er niet meer gewerkt mag worden.

Moet dat niet anders?

Dat moet inderdaad anders, vindt de FNV. ‘We gaan nog altijd uit van de zorgplicht van de werkgever. Er zijn heel veel werkgevers die zich er niks van aantrekken.’ De FNV heeft daarvoor een app ontwikkeld waarmee je door een aantal vragen te beantwoorden kunt weten of jouw werksituatie nog veilig is. ‘Slaat de app rood uit dan ben je in gevaar. Dat betekent niet dat je het een beetje warm hebt of je oncomfortabel voelt. Nee, dan ben je echt in gevaar. Dat moet ook eens een beetje doordringen tot werkgevers en zeker tot de overheid; dat het niet vrijblijvend is. Je mag niet zomaar naar huis gaan, want dan ben je gewoon je baan kwijt.’ Daarom wordt het tijd dat de overheid ingrijpt, vindt Jong. ‘Werk mag niet ten koste gaan van werknemers. Er valt heel veel te doen aan het nemen van maatregelen. Bijvoorbeeld: de werktijden aanpassen, veel pauzes inlassen, zorgen dat er voldoende koud water is, zorgen dat de kleding erop aangepast is. Een verbod op werken is het extreemste.’

Meer lezen over dit onderwerp?

Thema's:

theme-icon
Werk
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.