BNNVARA

wij zijn voor

Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook? Samen zetten we dingen in beweging. Sluit je aan bij BNNVARA.

Wat zijn de toekomstplannen van BNNVARA?

1 feb 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
628 keer bekeken
BNNVARA-Erkenningsaanvraag-Cassette-Preview1[4]

BNNVARA maakt als uitgesproken en scherpe mediaorganisatie programma’s voor een breed publiek, waarbij wij strijden voor een open, gelijkwaardige en rechtvaardige samenleving. Hoe we dat de komende jaren willen bereiken, hebben we opgeschreven in onze zogeheten erkenningsaanvraag. Dat is een beleidsplan op basis waarvan de minister van OCW bepaalt of we voor de periode 2022-2026 een “erkenning” krijgen, oftewel: programma’s mogen blijven maken voor de publieke omroep. Wil je diep in de plannen van BNNVARA duiken? Lees dan het hele beleidsstuk hier. Liever op hoofdlijnen? De belangrijkste uitgangspunten staan voor je op een rij. 


Bij BNNVARA werken mediamakers die strijden voor kansengelijkheid. Want Nederland is een mooi land, maar we zijn ons er zeer van bewust dat lang niet iedereen even goed gezien en gehoord wordt. En dat niet iedereen dezelfde kansen krijgt. Daar willen we verandering in brengen. Die ongelijkheid in de samenleving is het vertrekpunt vanuit waar we onze programma’s maken. We zijn een omroep voor een breed publiek, maar het is ons doel is om de kansen voor jonge mensen, praktisch opgeleide mensen en mensen met een migratieachtergrond te vergroten.


BNNVARA_voorkant_erkenningsaanvraag

BNNVARA maakt verhalen die mensen raken en verandering teweegbrengen. We jagen discussies aan, zijn ondernemend, maken moeilijke onderwerpen bespreekbaar, doorbreken taboes en krijgen de waarheid boven tafel. Met onze programma’s willen we het verschil maken op maatschappelijke thema’s als diversiteit, inclusie, duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid en emancipatie. We gaan door totdat er iets verandert. Daarbij staan we ook de komende jaren pal voor onze journalistieke waarden. We maken onze programma’s op een manier die ontroert, verrijkt, verrast, laat lachen en aan het denken zet. Dat doen we met alle genres: van quizzen tot dramaseries.


We maken onze programma’s met ervaren en aanstormende talenten. Met enorme nieuwsgierigheid en de ambitie om ons publiek te bereiken daar waar ze zich (online) bevindt, zetten we in op innovatie. We zetten in op nieuwe vertelvormen en invalshoeken, maar ook nieuwe platformen.

Met onze ruim 400.000 leden, het contact met ons publiek en het bereik van onze programma’s kunnen we miljoenen mensen verenigen in de strijd voor kansengelijkheid. Om onze impact te vergroten werken wij structureel samen met een groot aantal maatschappelijke en culturele partners. Binnen de publieke omroep werken wij bij verschillende programma's samen met andere omroepen. Daarbij zullen we de komende jaren, zoals de mediawet dat voorschrijft, organisatorische ondersteuning bieden aan nieuwkomer Omroep Zwart indien deze wordt toegelaten tot het publieke bestel. Meer daarover over lees je hier.


Onze mediamakers blijven zich inzetten voor gelijke kansen voor iedereen, via alle beschikbare platformen en samen met iedereen die wij aan ons weten te binden. Hiermee leveren we de komende jaren een toonaangevende bijdrage aan nog mooier Nederland. Wij zijn voor.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

avestj
avestj3 feb 2021 - 11:29

Ik lees dat de VARA gaat samenwerken met omroep zwart;( waarom in zee met weer een versnippering in omroep wereld) ik had al moeite met BNN, de ware aard van de VARA in de “ rooie familie” wordt hiermee verkwanseld; ik ben sinds jaren 70 lid, wil dit graag blijven , maar wil een goede verklaring van het bestuur! Anders verliest u weer een lid.

1 Reactie
Bnnvaraportal
Bnnvaraportal4 feb 2021 - 8:30

Beste Heer/mevrouw Avesti,

Dank voor uw reactie. Fijn dat u ons de kans geeft het een en ander uit te leggen. Eerst over het samengaan tussen BNN en de VARA. Zoals u wellicht weet was dit destijds aangestuurd vanuit de politiek. Omroepen werden verplicht bij te dragen aan een vereenvoudiging van het systeem. Daar heeft deze fusie toe bijgedragen. Als u de erkenningsvraag heeft doorgelezen hoop ik dat het u ook is opgevallen dat er veel van de idealen van het oude VARA terug te vinden zijn onze plannen. We zien onszelf als Mediamakers voor Kansengelijkheid. Dat zal iemand die afkomstig is uit een “rode familie” toch aanspreken?

Dan over Omroep Zwart: deze nieuwe omroep heeft in korte tijd ruim 50.000 leden achter zich weten te scharen. Dat zijn mensen die zich niet of nauwelijks bediend voelen door de publieke omroep. Omroep Zwart wil hen een podium bieden en verbinden leggen tussen mensen met allerlei verschillende achtergronden. Die ambitie onderschrijven we bi BNNVARA volledig. Ook BNNVARA heeft al jaren de ambitie om een betere afspiegeling te zijn van de samenleving, maar daar slagen we niet in voldoende mate in. We kijken daarom met grote nieuwsgierigheid wat Omroep Zwart de Publieke Omroep kan bieden. En dat ondersteunen we doordat zij een aantal organisatorische zaken via ons zullen gaan regelen indien ze worden toegelaten. Inhoudelijk blijven ze helemaal onafhankelijk. We hopen dat u ze ook die kans wilt geven en gewoon wilt kijken wat voor programma’s ze gaan maken.

wilter
wilter3 feb 2021 - 9:57

Heb al eerder mijn ongenoegen kenbaar gemaakt dat ik tegen een samenwerking ben met de club Zwart. Vele leden hebben inmiddels opgezegd en ook ik denk na om na ruim 50 jr. op te zeggen. Maar ook nu zal het bestuur ons negeren. Alleen de reactie al dat op 40000 leden het aantal dat opgezegd gering is.

1 Reactie
Bnnvaraportal
Bnnvaraportal4 feb 2021 - 8:29

Beste heer/mevrouw Wilter,
Dank voor uw reactie. Het is voor ons als ledengebonden omroep juist waardevol om feedback te krijgen. Ik weet niet wanneer u bent genegeerd, maar dat is zeker niet hoe wij willen omgaan met onze leden. Dus excuses als dit het geval is geweest.

Bij de besluitvorming over de ondersteuning van Omroep Zwart zijn juist ook onze leden betrokken. We hebben over dit onderwerp uitvoerig contact gehad met onze Ledenraad, dat is een afvaardiging van onze leden. Zij hebben ingestemd met deze keuze.

Wat betreft de onze reactie in het AD hebben we alleen willen aangeven dat je met een enorme club als BNNVARA, met ruim 400.000 leden, niet te snel moet concluderen dat “de leden” dus massaal opzeggen. Het gaat gelukkig om slechts een zeer beperkt deel. Al is ieder lid dat opzegt er eentje te veel. Want we houden iedereen er graag bij om samen te strijden voor een mooier en eerlijker Nederland. Wat ons betreft ook graag met u erbij!