Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Wat maakt de seksistische uitspraken van het Amsterdamse Corps zo problematisch?

  •    •  
26-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2038 keer bekeken
  •  
295909568_7811274296222925_1885527207633079443_n

Vrouwelijke leden van het Amsterdams Studenten Corps spreken zich uit over seksisme binnen de vereniging. Hoe zit dat?

Honderden vrouwelijke leden van het Amsterdams Studenten Corps (A.S.C.-A.V.S.V.) spreken zich in een brief uit over het seksisme, seksueel geweld en de macho-cultuur binnen de vereniging. De aanleiding hiervoor zijn uitspraken in speeches tijdens een diner ter ere van een lustrumviering afgelopen zondag. Vrouwen werden hierin uitgemaakt voor 'hoeren' en 'sperma-emmers'. Ook werd er door een van de mannen gezegd de "nekken van vrouwen te breken zodat ze hun lul erin konden stoppen". 

Spuiten en Slikken legt je haarfijn uit wat hier allemaal mis mee is:

Spuiten en Slikken schrijft:

❗️Het schaamteloos en op grote schaal doen van zulke seksistische en denigrerende uitspraken over vrouwen wijst op grote diepgewortelde problemen in de verenigingscultuur. De mannelijke speechers hebben hoge functies binnen het bestuur van de vereniging, en zouden een voorbeeld moeten zijn voor de 2700 leden. In plaats daarvan houden ze een cultuur in stand waarin vrouwen behandeld worden als minderwaardig, en waar de man als het ware vrij spel heeft.

Onze toekomstige koningin Amalia staat op het punt toe te treden tot het Amsterdamse Studenten Corps waar deze uitspraken blijkbaar de normaalste zaak zijn. Wij vragen ons oprecht af een toekomstige staatshoofd lid kan zijn van een organisatie die deze kijk op de wereld heeft.

❗️Vorig jaar is er binnen de vereniging een grote ‘cultuurverandering’ doorgevoerd. Maar de speech van afgelopen zondag laat pijnlijk duidelijk inzien hoe serieus dit wordt genomen. Een senaatslid verkondigde zelfs in de beruchte speech dat “de cultuurverandering een façade is” en dat ze zichzelf boven de samenleving plaatsen.

📵 In de tweede afbeelding van onze post is te zien hoe de mannen die hebben gespeecht in hun eigen groepschat reageren op de gebeurtenis. Ze vinden het vooral iets om over te lachen. Maar de LinkedIn van de leden en foto’s van het lustrum zijn al offline gehaald. Dus achter die lach gaat toch een terechte angst schuil.

🆘 Een groot aantal vrouwelijke leden van het Corps ondertekent een brief (zie foto 3) aan alle leden waarin ze de speeches terecht ronduit “beledigend, beschamend en treurig” noemen. Meerdere vrouwen voelden zich zelfs dusdanig onveilig dat ze besloten de laatste dag van het lustrum over te slaan.'

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.