Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Wat is polarisatie?

20-01-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
955 keer bekeken
  •  
robin-worrall-FPt10LXK0cg-unsplash

Polarisatie neemt toe, denkt driekwart van de Nederlanders, zo blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Maar wat houdt dat eigenlijk in?

Het onderzoek van het SCP trok twee conclusies over polarisatie in de samenleving, namelijk dat de overheid de burger op essentiële punten in de steek heeft gelaten: de Toeslagenaffaire en de gaswinning in Groningen bijvoorbeeld. 'Dat is absoluut waar. Aan de andere kant waarschuwt het rapport tegen mensen die alleen hun eigen gelijk opeisen en zich verzetten tegen iedere vorm van democratie', aldus Bas Heijne in De Geknipte Gast.

Wat is polarisatie?

Bij polarisatie worden verschillen tussen twee of meer groepen groter en komen zijn meer tegenover elkaar te staan. De tegenstellingen worden groter en scherper. Dat kan gaan om mensen onderling, of tussen verschillende politieke partijen. Ook kan polarisatie ontstaan tussden burgers en de overheid. 

Is Nederland gepolariseerd?

Nee, gelooft communicatiestrateeg Marc Oosterhout. 'Polarisering is iets van de politiek zelf en de media die dat uitdragen, maar niet van het land. Mensen willen rust en zekerheid', vertelt hij bij De Nieuws BV.

Wat kan je doen tegen polarisatie?

We zijn de kunst van het luisteren verleerd, volgens Amerikaanse politiek filosoof Michael Sandel, zo vertelt hij in Buitenhof.

Hoe voer je een goed gesprek met iemand met andere standpunten?

‘Het is voor iedereen van belang om het gesprek aan te gaan met mensen buiten je bubbel, met andere inzichten of een andere komaf. Zo blijf je begrip hebben voor elkaars positie en standpunten’, aldus Frits Bloemberg van Het Debatbureau.

Meer over:

polarisatie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.