Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Wij zijn voor vrijheid, vooruitgang en verandering

We denken dat het beter kan: open, gelijkwaardig en rechtvaardig. Dit bereiken we niet alleen, dus sluit jij je aan?

Wat is er eigenlijk te doen in Groningen?

22 jan 2019
  •  
leestijd 3 minuten
Header Groningen
Beeld: Merel Hogerheijde
Eurosonic Noorderslag 2019 is afgelopen. Wat hebben we genoten, met zijn allen. Lekker netwerken met mensen en kijken naar allerlei dingen, heerlijk. Momenteel zijn alle podia netjes afgebroken en is de Oosterpoort weer gewoon een conferentieruimte. Alle grote spelers uit de muziekindustrie zijn verdwenen als gezelligheid op een after.
Wat er overblijft is, ja, Groningen. Maar wat is daar dan eigenlijk te doen? Wat heb jij allemaal niet gezien omdat je te druk bezig was met overleven in dit prachtige, Noordelijke strijdtoneel? Het antwoord is simpel. Alles. Ik ben dus even in staat van lichte brakheid voor je op pad gegaan en heb het uitgezocht.

Het Nederlands Stripmuseum

Locatie: Westerhaven 71, 9718 AC Groningen
We beginnen onze ontdekkingsreis net buiten het centrum, bij het Stripmuseum. De ingang van het museum zit in de McDonalds. Als je je daar even overheen zet, ligt er een fascinerende wereld aan je voeten. De man achter de balie heet Frank Vleeshouwer en is een absolute topper. Shoutout naar jou, Frank Vleeshouwer. Het museum zelf is veel groter dan je zou verwachten en is oprecht fantastisch. Wel wat racistische prenten van een Sinterklaas-gerelateerd uitstapje van Paulus de Boskabouter, maar met het oog op historisch besef dient dat wellicht een doel. Ook ruikt het hier hartstikke fris. Helemaal niet naar maccie, waar de scepticus bang voor zou zijn.
Score: vijf uit vijf eierballen.

De Martinitoren

Locatie: Martinikerkhof 1, 9712 JG Groningen
We lopen naar de Grote Markt om te kijken naar de Martinitoren. Mijn eerste gevoel erbij is niet echt positief, in verband met een incident met een fles Martini en een schoolfeest. Het blijkt een onterecht vooroordeel. De toren hoort namelijk bij de Martinikerk, vernoemd naar Sint Maarten. Het gebouw heeft allerlei tegenslag te verduren gehad, gedurende de jaren. Blikseminslag, instorting en brand. Maar hij staat. En hij is 96,8 meter hoog. Kijk ‘m eens. Wat een gigant.
Score: Vijf uit vijf eierballen.

De Albert Heijn

Locatie: Akerkhof 1, 9712 BA Groningen
Nummer 13 op Tripadvisors ‘beste dingen in Groningen’-lijst is de Albert Heijn. Terecht. Het pand is prachtig. Er is ook iemand met een geel jasje. Ik match met ‘m. Het stoepje zit best lekker. Er worden allerlei verschillende producten verkocht.
Score: Vijf uit vijf eierballen.

Kinderboerderij

Locatie: Ergens in het stadspark, volg de onmiskenbare geur van half gegeten en uitgekakt hooi.
De kinderboerderij ligt in het stadspark, net buiten de stad. Dat maakt niet uit, want de zon schijnt altijd in het hoge Noorden. Een wandelingetje op zijn tijd doet de mens goed. Laat dat systeem maar eens werken, met je uitgezakte bankzitlichaam. De kinderboerderij zelf doet alles wat een kinderboerderij hoort te doen. Met name het assortiment gevogelte is uitgebreid en interessant. Er is een pauw aan het vechten met een gans, maar het lijkt een vriendschappelijk duel. Ook loopt er een dier rond dat zich ergens op het spectrum bevindt tussen hond en geit. De Groningse kinderen hebben ‘m Rosé genoemd, of iets dat zo klinkt. Fotografe Merel en ik komen er niet uit. Wat is de ware aard van Rosé, de geithond? Het zet aan tot nadenken. De pony’s kijken een beetje sip, maar de ezel is extreem harig en fluffy.
Score: Vijf uit vijf eierballen.

Eierbal

Locatie: Big Snack Hoek, Grote Markt 34, 9711 LV Groningen
De eierbal is een gastronomisch hoogstandje. Laat de haters maar piepen.
Score: Vijf uit vijf eierballen.
Bekijk hier onze fotoreportage van moshende vrouwen op ESNS!
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp