BNNVARA

wij zijn voor

Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook? Samen zetten we dingen in beweging. Sluit je aan bij BNNVARA.

Wat is de gevaarlijkste weg ter wereld?

14 apr 2019
  •  
leestijd 2 minuten
Govinda den Hartog heeft als producer aan alle vier seizoenen De Gevaarlijkste Wegen van de Wereld meegewerkt en geeft een antwoord op de vraag: wat is de gevaarlijkste weg ter wereld?
Nou Govinda, vertel het maar: wat is de gevaarlijkste weg van de wereld?
Niet de wegen, maar de lokale weggebruikers zijn het grootste gevaar. Tegenliggers, inhalers. Als in Uganda een vrachtwagen je tegemoet komt, kun je maar beter aan de kant gaan. De chauffeurs daarvan rijden gewoon dóór, daar geldt het recht van de grootste auto. Daarnaast kunnen weersomstandigheden een weg gevaarlijk maken: voor dit seizoen hebben we gedraaid in Armenië, op een weg waar het zonder veel sneeuw een stuk minder gevaarlijk is dan wanneer het sneeuwt. En bij de opnames lag er sneeuw.
Is het ooit echt gevaarlijk?
Wij instrueren de deelnemers natuurlijk vooraf: blijf goed op je eigen weghelft. En we zeggen ook altijd: als jij het niet veilig vindt, ga dan stilstaan.
Welke verkeerssituaties zijn het ingewikkeldst voor de deelnemers?
Bochtige bergwegen waar je links moet rijden en waarbij de afgrond zich aan jouw weghelft bevindt: dat is voor sommige bestuurders lastig en spannend. In Uganda kun je die treffen bijvoorbeeld. Of in Zuid-Afrika.
Waarom komen juist in de auto de beste gesprekken los?
Je moet de tijd doden. Je zit zes uur achter elkaar in elkaars aura. En het is fijn dat je als bestuurder de tijd hebt om na te denken over een antwoord, om je woorden goed te kiezen. Je hebt immers altijd als excuus dat je ook op de weg moet letten.
Wat heb je na vier seizoenen geleerd over het rijgedrag van mensen?
Dat mensen idioten kunnen zijn! Dat ze lak hebben aan mede-weggebruikers, dat echt het recht van de sterkste, van de grootste auto kan gelden.
Wat heerlijk dat Nederlandse weggebruikers zich dan best goed aan de regels houden...
Oh, als ik na zo’n reis terugkom in Nederland en met de taxi naar huis rijdt. Rustig, over glad asfalt zonder gaten in de weg! Heerlijk.
Kijk/lees/luister verder
De Gevaarlijkste Wegen van de Wereld, vanaf zondag 14 april, NPO 3, 20:15 uur
Foto: acteur Tygo Gernandt en verhalenverteller Akwasi, aflevering 1 (Warner Bros/BNNVARA)

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar