BNNVARA

wij zijn voor

Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook? Samen zetten we dingen in beweging. Sluit je aan bij BNNVARA.

Wat hebben we geleerd van vorige seizoenen Proefkonijnen?

13 jan 2020
  •  
leestijd 2 minuten
proefkonijnen-brommobiel-stunt-cr-marten-van-dijl

© Marten van Dijl

Jurre Geluk en Kaj van der Ree trappen vanavond een gloednieuw seizoen Proefkonijnen af. Maar wat hebben we eigenlijk geleerd van de vorige seizoenen? 

Kan je door een deur gemaakt van vershoudfolie rennen?
‘Kan je door een deur gemaakt van… rennen?’ is de vraag van de rubriek Ren je rot. Het rennen door vershoudfolie, bleek lastiger dan gedacht. Storm wist er – middels een duiksprong doorheen te komen. Zeno bleef steken toen hij met zijn volle kracht tegen het folie aan rende. Oftewel, je kan enkel door de deur rennen, mits je op het moment suprême een duiksprong maakt.
Kan je als man de pijn van een bevalling ervaren?
Ja. Door het gebruik van een elektroapparaat werden twee uur lang de weeën nagebootst bij de proefkonijnen. Zeno hield na een uur op; Storm wist ze de volle twee uur weg te puffen. Deze test was zo bijzonder dat zelfs buitenlandse media het oppikten. Op YouTube is de video al meer dan twaalf miljoen keer bekeken.
Wat is het gladst? Water, zeep of olie? 
De heren namen de proef op de som door van drie glijbanen af te glijden die bedekt waren met water, zeep en olie en te kijken op welke manier je het snelste beneden zou zijn. Zeep bleek het gladst, gevolgd door olie en dan water.
Kan een piano stuiteren?
In de rubriek ‘Stuitert ‘t’ vroegen Zeno en Storm zich af of bepaalde voorwerpen stuiterden, door ze met een hijskraan van een grote hoogte te laten vallen. De piano viel in duizend stukken op de grond, zonder terug te veren.
Hoe lang kun je je adem inhouden?
Om deze vraag te beantwoorden deden de heren, onder begeleiding, een wedstrijd adem inhouden onderwater. Het wereldrecord voor dit soort inspanning is 22 minuten. Storm wist het twee minuten en 26 seconden vol te houden. Het lukte Zeno om net de drie minuten aan te tikken.
Hoe smaakt mensenvlees?
In het meest controversiële item uit Proefkonijnen probeerden Zeno en Storm te ontdekken hoe mensenvlees smaakt. Ze lieten operatief een stukje van zichzelf verwijderen, dat vervolgens live bereid en gegeten werd tijdens de show. De eerste reactie was dat het vies was en een heel nare smaak heeft. Nieuwsbronnen vroegen zich af of de twee hiervoor vervolgd zouden worden, aangezien kannibalisme illegaal is, maar het Openbaar Ministerie zag hier geen reden toe.  
Wat is de smerigste geur op aarde?
De proefkonijnen gaan langs bij geurhistoricus Caro Verbeek en kregen verschillende stanken voorgeschoteld, van rotte vis tot de als smerig bekendstaande lucht van de doerian vrucht. Met stip op 1 stond hondenpoep. Walvisbraaksel bleek verrassend goed te ruiken.
Kan je met een crossmotor over water rijden? 
Mits je een snelheid hebt van 120 kilometer per uur of meer kun je over water rijden met een crossmotor. Tijdens de test wilde Zeno zelfstandig de proef doorstaan, maar hij kreeg het niet voor elkaar om de juiste snelheid te halen. Oud-stuntrijder Norman Veerbeek lukte het uiteindelijk wel om de indrukwekkende snelheid te behalen.
Proefkonijnen, vanaf vanavond iedere maandag, NPO3, 20:35

Meer over:

proefkonijnen

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar