Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Wij zijn voor

Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook? Samen zetten we dingen in beweging. Sluit je aan bij BNNVARA.

Wat doet LSD-microdosering met je?

11 jul 2019
  •  
leestijd 2 minuten
Als je LSD in hele kleine hoeveelheden gebruikt, heb je wel de focus en vrolijkheid, maar niet de trip, zo is de theorie. Maar hoe werkt LSD-microdosering in de praktijk?
Voor Drugslab Extra gebruikte Dzifa Kusenuh microdoses LSD gedurende één maand. Ze gebruikte een flesje met 10 milliliter gedemineraliseerd water en 180 microgram LSD, verspreid over 31 dagen – met tussenposen zonder gebruik. Hoe verliep die maand?
Dzifa sprak vooraf met Jakobien van der Weijden, oprichter van het informatieplatform voor microdosering. ‘Microdosering kan vanwege medische redenen, zoals clusterhoofdpijn. Heel veel mensen doen het ook om in een betere stemming te zijn. Zij ervaren vaak ook meer energie, ze zijn wat meer gefocust en wat meer doelgericht.’ En de risico’s? ‘Het grootste risico is dat je teveel neemt, als je de juiste dosering nog niet te pakken hebt. Dan ervaar je een licht trippy gevoel.’ Mensen die een psychose hebben gehad of daar gevoelig voor zijn, kunnen er beter niet aan beginnen, aldus Jakobien. Zwangere vrouwen ook niet. En mensen met een angststoornis.
Pauw publiceerde vorig jaar online een artikel over 75 jaar LSD . Ook daar kwam microdosering aan bod. De redactie citeerde nieuwssite Mashable , over een Silicon Valley-ondernemer die via LSD van een depressie af wilde komen. ‘De meeste dagen begin ik heel somber, maar met een microdosering LSD zijn de dagen een stuk dragelijker. Het voelt alsof ik een hele, hele goede kop koffie heb gedronken’, aldus de ondernemer. Het Mashable -interview werd veelvuldig geciteerd, ook in de 3FM-ochtendshow van Domien Verschuuren. Yvette de Wit was in de studio aanwezig, zij studeerde af op een drankje met LSD waarmee je microdoses kan gebruiken. Voor haar was gebruik van LSD op deze manier een uitkomst om met haar ADHD om te gaan. ‘Je merkt het bijna niet, het is heel subtiel.’
Eerder gebruikte Nellie Benner voor Drugslab al eens een LSD-microdosering. Ook zij ervoer meer focus tijdens haar werk als kunstenaar.
‘Ik heb best veel geleerd over mezelf’, zegt Dzifa aan het eind van het traject in Drugslab Extra . ‘Het was wel anders dan ik had verwacht; ik dacht in het begin dat ik mezelf helemaal zou vinden, ik was de hele dag aan het mediteren en ik deed aan yoga. Ik denk dat dat het placebo-effect was: ik merkte er na een tijdje niet zoveel van. Maar nu aan het einde van de maand denk ik dat het wel heeft gewerkt. Ik heb veel besef gehad van mijn eigen gedrag, wat ik doe. Ik stond de hele tijd stil bij mijn dagelijkse routine. Ik kon nadenken waarom ik doe wat ik doe. Maar om die reden ben ik ook best blij dat het klaar is.’

Meer over:

,