Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Voor vrijheid, vooruitgang en verandering

Sahil Amar Aïssa en zijn team van Make Holland Great Again wagen zich aan nieuwe missies om ons land wat mooier te maken. Iedere woensdag om 20:20 op NPO3.

Wat doet lachgas met je reactievermogen?

19 aug 2019
  •  
leestijd 1 minuten
Hoe gevaarlijk is een ballonnetje lachgas in het verkeer? De proef op de som, met behulp van een computerspelletje.
Den Haag onderzoekt een verbod op lachgas , Veilig Verkeer Nederland wil aandacht voor het gebruik van lachgas in het verkeer. Is het echt zo gevaarlijk?
Om dat te onderzoeken, speelt Dzifa Kusenuh (Spuiten en Slikken) een computerspelletje met en zonder ballonnetje lachgas. En inderdaad, tijdens de korte high van lachgas blijkt haar reactievermogen een heel stuk minder (328 milliseconde tegenover 775 milliseconde). ‘Kun je nagaan, als er iemand per ongeluk oversteekt. Of iemand die opeens op zijn rem gaat staan. Want dan gaat het echt over milliseconden’, zegt collega Nellie Benner, die het experiment nuchter bijwoont.
Licht
‘Mijn hoofd was ook totaal niet bij dit spel’, zegt Dzifa Kusenuh. ‘Je voelt je gewoon licht in je hoofd, je hebt niet echt een andere concentratie dan dit.’ ‘Dus: nooit achter het stuur’, luidt de conclusie van Nellie. Dzifa: ‘De werktijd van lachgas is natuurlijk kort. Maar ook nadat je een lachgasballon hebt genomen, werkt je brein trager en is je reactievermogen minder. Dus pas ook daarna op met autorijden.’

Meer over:

, ,