Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Voor vrijheid, vooruitgang en verandering

Sahil Amar Aïssa en zijn team van Make Holland Great Again wagen zich aan nieuwe missies om ons land wat mooier te maken. Iedere woensdag om 20:20 op NPO3.

Vrouwen werken vaker in deeltijd, waarom?

25 jan 2018
  •  
leestijd 3 minuten
Schermafbeelding 2018-01-25 om 09.59.28
Er is veel te doen over de uitkomst van een recent rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), waaruit blijkt dat jonge Nederlandse vrouwen vaker in deeltijd werken dan mannen. Volgens Marloes van Raamsdonk worden vrouwen neergezet als slachtoffer. 'Wáárom worden wij vrouwen direct als hulpeloze, afhankelijke slachtoffers neergezet?' 
'Mijn gok is namelijk dat het simpelweg minder geaccepteerd wordt als een man parttime werkt.' Zij vraagt zich in een opiniestuk in  de Volkskrant  af waarom in deeltijd werken als iets negatiefs wordt gezien. 'Persoonlijk vind ik het best slim, waarom fulltime werken als het niet nodig is? Er zijn zoveel leukere dingen in het leven dan geld verdienen en carrière maken.'

De belangrijkste conclusies uit het SCP-rapport:

  • Jonge vrouwen werken al vaker in deeltijd dan jonge mannen: 62 procent van de vrouwen van 18-25 jaar en 28 procent van de mannen heeft een deeltijdbaan.
  • Jonge vrouwen zijn minder vaak economisch zelfstandig dan jonge mannen. Het verschil is het grootst in de groep 30-34 jaar: 66 procent van de vrouwen en 82 procent van de mannen is economisch zelfstandig.
  • Direct na afstuderen zijn jonge vrouwen minder positief over hun werk dan jonge mannen; ook zijn ze minder positief over hun carrièreperspectieven.
  • Nederland kent de grootste verschillen in aantal gewerkte uren tussen jonge vrouwen en mannen ten opzichte van andere EU-landen.

Meer tijd voor andere dingen

Onder andere Minister  Van Engelshoven   (D66) van Onderwijs reageerde geschrokken op de uitkomsten van het SCP-onderzoek. De minister zei tegenover NRC: 'Het is zó belangrijk om in je leven je eigen keuzes te kunnen maken en niet afhankelijk te zijn'. Van Raamsdonk vraagt zich af waarom Van Engelshoven ervan uitgaat dat in deeltijd werken geen eigen keuze kan zijn. Van Raamsdonk zegt een breder perspectief te missen in de discussie. 'Veel vrouwen (met én zonder kinderen) doen vrijwilligerswerk naast hun betaalde baan, volgen een opleiding of besteden graag meer tijd aan hun hobby's. Ik begrijp de afkeuring niet. Zolang vrouwen er zelf voor kiezen en daar gelukkig mee zijn, zie ik geen probleem.'

'Mannen zijn het slachtoffer'

Volgens Van Raamsdonk is het absoluut niet gezegd dat mannen het zo prettig vinden om fulltime te werken. Ze schrijft: 'Wat nu als de behoefte om minder te werken niet afhankelijk is van wat er wel of niet tussen je benen hangt? Kan het zijn dat dit onderzoek iets zegt over onze maatschappij? Wat als we het omdraaien: parttime werkende (hoogopgeleide) vrouwen zijn niet het slachtoffer in dit verhaal, dat zijn de mannen. Mijn gok is namelijk dat het simpelweg minder geaccepteerd wordt als een man parttime werkt. Zijn we misschien toch minder modern dan we dachten.'

'Minder werken wat een luxe'

Om parttime te kunnen werken hoef je volgens Van Raamsdonk zeker niet schathemeltje rijk te zijn. 'De reden dat wij parttime kunnen werken, is omdat we andere keuzes maken, wat overigens niet betekent dat we de deur niet uitkomen en alleen boterhammen met bruine suiker eten. En mocht ze onverhoopt van haar man scheiden, dan is dat voor haar geen economische ramp. 'Volgens mij ben ik zelfstandig en daadkrachtig genoeg om in dat geval een fulltimebaan te vinden. Tot die tijd geniet ik van de vrijheid die ik heb door minder uren door te brengen in een muf kantoor. Goh, wat ben ik toch zielig! besluit ze haar  stuk .
Door: Pauw

Meer over:

, , ,