BNNVARA
Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Waarom zijn boekpersonages bijna nooit queer?!

  •  
23-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
664 keer bekeken
  •  
shingi-rice-OPOMrr1Bdqc-unsplash

Er duiken tegenwoordig steeds vaker queer-personages op in Nederlandse boeken. Waarom is die representatie van LHBTQAI+-personen in boeken zo belangrijk?

'Ik heb toen best even gezocht, maar er is eigenlijk geen boek geweest waarin ik mijzelf als lesbisch meisje kon herkennen', vertelt schrijver Nadine Swagerman in Vroeg! over boeken in haar jeugd. Inmiddels is ze zelf auteur en probeert ze daar iets aan te doen. Bijvoorbeeld in haar boek Aan de andere kant van geluk: 'Het is het boek waarvan ik had gewild dat het er was toen ik die leeftijd had. Ik krijg ook erg veel reacties van jonge meisjes, maar óók van de ouders van hen'.

Tegenwoordig is het wat beter gesteld met de queerpersonages in boeken, het zijn er al een stuk meer dan in de jeugd van Swagerman. Toch zijn deze personages vaak nog erg eendimensionaal, vindt Martijn Kamphorst - redactiechef van queerlifestyle magazine Winq. 'Elk verhaal heeft een probleem dat moet worden opgelost. Of het nu een detective, thriller of romantisch boek is. Bij verhalen over queer personen was vaak het queer-zijn het probleem dat moest worden opgelost. Het ging dan over jonge homo's die zulke moeite hadden dat ze uiteindelijk suïcidaal werden. Gelukkig zie je daar nu een verschuiving in.'

Op zaterdag 23 juli verschijnt - uit initiatief van tijdschrift Winq en boekenplatform Hebban - in het Parool de 'Regenboogboek Top 100'. Een lijst met de mooiste, leukste en belangrijkste lhbti-boeken van Nederland.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

PLN
PLN9 aug. 2022 - 12:34

Omdat in de maatschappij mensen ook bijna nooit queer zijn..

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 jul. 2022 - 22:02

Gewoonlijk schrijven auteurs over zaken waar ze affiniteit resp ervaring mee hebben. Zoals Alan Hollinghurst die de Booker prize kreeg voor "The Line of Beauty" in 2004 waarin Margaret Thatcher een gastoptreden heeft. De eerste roman met een homoseksuele hoofdpersoon in de toen 36 jaar dat de prijs bestond. Als je de sex en de cocaine overslaat is er ook nog het nodige te vinden over de politieke situatie in de jaren 80.

Mokker
Mokker30 jul. 2022 - 20:40

Waarom zijn boekpersonages bijna nooit groentemannen?

Rode Diesel
Rode Diesel26 jul. 2022 - 10:46

Serieus? https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_LGBT_characters_in_modern_written_fiction

de passie preker
de passie preker26 jul. 2022 - 8:31

Het queer boek Wormmaan van Mariken Heitman was dit jaar de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2022. Maar voor Rupsje Nooitgenoeg is het nooit genoeg.

PGS
PGS24 jul. 2022 - 4:51

Waarom zijn de hoofdpersonen van een boek nooit een huisvader met een bijbaan die fulltime voor zijn gezin zorgt en de moeder die fulltime werkt ?

3 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa24 jul. 2022 - 11:07

Waarom zijn hoofdpersonen in Disneyfilms, nooit prinsessen?

PGS
PGS25 jul. 2022 - 12:35

@ Baloemparoempaloempa Deze prinsessen zijn wel degelijk hoofdpersonen in een Disney-fim: Sneeuwwitje; Assespoester; prinses Aurora (Doornroosje); prinses Ariel (de kleine zeemeermin); Belle; prinses Jamine (Aladin); prinses Pocahontas; prinses Mulan; prinses Tiana (de kikkerkoning); prinses Rapunzel; Prinses Merida van DunBroch (Brave); prinses Moana (Vaiana).

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa26 jul. 2022 - 11:03

Ik was niet serieus, vriend

de passie preker
de passie preker23 jul. 2022 - 16:01

Waarom zijn boekpersonages bijna nooit een eskimo, actuaris, boomchirurg, hermafrodiet of boekhouder?

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa23 jul. 2022 - 8:28

wat is 'queer' ?