BNNVARA
Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Waarom verruilden de Britse Bob en Adele hun thuisland voor een anti-kraak woning in Moerdijk?

22 jan 2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Schermafbeelding 2020-01-21 om 15.07.32
Dit Britste stel heeft geanticipeerd op Brexit. Ze hebben hun geboorteland verlaten en wonen nu in een anti-kraak woning Moerdijk. Waarom?  

Nog maar een kleine tien dagen te gaan en dan is de Brexit een feit. Welke gevolgen dit precies heeft, dat weet niemand. Maar de Engelse Bob Buckley en zijn vriendin Adele Jackson wachten die gevolgen niet af en hebben besloten niet meer terug te keren naar Engeland: “We voelden ons al langer niet meer thuis in Engeland. Brexit heeft onze keuze om te vertrekken definitief gemaakt.”

Bob, welk deel van Engeland kom je vandaan? 

“Adele en ik komen uit het noorden van Engeland, uit het stadje Halifax, dat ligt tussen Manchester en Leeds. Het is een erg mooi landelijk gebied. Het is het gebied van het typisch Engelse “moor”-landschap, dat wordt beschreven in Wuthering Heights (het bekende boek van Emilie Bronte).

Als je van buiten houdt, is het er een paradijs. Maar sociaal is het noorden van Engeland erg arm. Het is het gebied waar de Industriële Revolutie begon, maar toen de fabrieken in Engeland halverwege vorige eeuw sloten, is er niets voor in de plaats gekomen. Er is weinig economisch groei en de overheid heeft er de afgelopen decennia amper geïnvesteerd.
Wanneer dacht je voor het eerst: ik wil hier weg?

Dat was toen ik 14 jaar oud was. Voor een uitwisseling van school kwam ik in Duitsland terecht. Ik was zo enthousiast! Ik was ineens op een plek waar de wegen niet kapot waren, huizen niet vervallen en waar niet iedereen werkloos was. Dat was het moment dat ik me begon te realiseren dat we in Engeland misschien wel zeggen dat we in de “greatest country” ter wereld leven, maar ik merkte daar niks van. Het was gewoon een puinhoop. Een mooi landschap zorgt nog niet voor voedsel op tafel. Ik denk dat de chaos rondom de Brexit aan de buitenwereld de puinhoop blootlegt die ik ook in mijn jeugd heb ervaren.

Al lang voor de Brexit speelde je al met het idee om Engeland te verlaten. Welke rol speelt de Brexit in je besluit om te vertrekken?

Ik had al een tijd in Duitsland gewoond. Daar heb ik taalscholen opgezet. Omdat ik vlakbij de Nederlandse grens woonde, leerde ik Nederland kennen. Dat vond ik nog mooier dan Duitsland. Cultureel vergelijkbaar, maar minder serieus. Dus toen ik na mijn Duitse avontuur terugkwam in Engeland, ben ik me op Nederland gaan focussen. Begin vorig jaar, toen de Brexit echt definitief leek te worden, hebben Adele en ik de knoop doorgehakt en zijn we in Nederland gaan wonen. De Brexit heeft dus het proces versneld en ons geholpen bij de beslissing.
Je woont nu in Moerdijk, en runt vanuit een anti-kraak woning een Facebook-pagina “The Dutch way of life”. De pagina is een soort verzameling van nostalgisch Nederland: foto’s van windmolens, bitterballen, stroopwafels, pittoreske stadjes.  Is het onderdeel van jouw integratieproces?

Hahaha nee. Ik denk dat ik dit juist kan doen omdat ik als een buitenstaander naar de Nederlandse samenleving kijk. Het is eigenlijk een soort reis- en lifestylekanaal voor Nederland en vooral voor mensen die liefde voelen voor Nederland. En die mensen zijn er over de hele wereld, daar zul je verbaasd over zijn. Vaak komt dat omdat hun voorouders ervandaan komen, of dat ze zelf ooit geëmigreerd zijn. Maar dat hoeft niet. Ik heb zelf geen Nederlandse voorouders, maar ik begrijp de emotie wel.

Als over een aantal dagen de Brexit een feit is, wat verandert er dan voor jou?

We moeten het een en ander aan papierwerk in orde maken. De Nederlandse overheid heeft al gezegd dat we hier kunnen blijven. De Nederlandse overheid is heel goed geweest in dit regelen. De Britse overheid is... nou ja dat ga ik maar niet zeggen.


De verhalen van Bob en Adele in Moerdijk zijn te zien in de serie Typisch Moerdijk, iedere maandag tot en met donderdag om 19:15 op NPO 2.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar