NPO
Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Wij zijn voor

Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook? Samen zetten we dingen in beweging. Sluit je aan bij BNNVARA.

Waarom loopt heel Tomorrowland met vlaggen rond?

24 jul 2018
  •  
leestijd 6 minuten
vlag groot
Veel festivals mogen zichzelf een klein schouderklopje geven omdat ze gekenmerkt worden door liefde en diversiteit. Tomorrowland is hier misschien wel hét beste voorbeeld van. Het is een festival waar iedereen ongelimiteerde liefde voor elkaar heeft ongeacht religie, achtergrond of kleur. Maar toch - als het niet uitmaakt waar je vandaan komt, waarom paradeert bijna iedere festivalganger hier dan met diens nationale vlag? Best wel een malle traditie, toch? Ik vroeg een aantal bezoekers van Tomorrowland waarom ze met hun vlaggen wapperen.
Erin, Zuid-Afrika
zuid Afrika vlag 1
Fannie (BNNVARA): Hoi! Waarom heb jij een vlag bij je?
Het is belangrijk om te laten zien waar je vandaan komt. We zijn allemaal onderdeel van dezelfde wereld - we kunnen hier al onze verschillen en politieke problemen aan de kant zetten om de wereld een betere plek te maken. Zonder macht en haat. Als de hele wereld samen kan komen op een festival geeft dat me hoop voor het streven naar een perfecte wereld. 
Waarom dan de vlag van Zuid-Afrika en niet een wereldkaart?
We zijn allemaal één, maar waar je vandaan komt is onderdeel van wie je bent. Dat is je voorrecht, daarmee kan je van elkaar leren. Ik leer vandaag mensen kennen omdat we ons verbonden voelen met ons eigen land. Wanneer maak je nog mee dat je je zo verbonden kan voelen met mensen die je eigenlijk niet kent, maar wel mee in hetzelfde schuitje zit?
zuid afrika 2
Over welk schuitje heb je het dan? 
In Zuid-Afrika hebben we met de overheid een moeilijke tijd achter de rug gehad. Het is belangrijk om van fouten te leren en vooruit te denken. Wij zijn als individuen ook verantwoordelijk voor de fouten die ons land maakt. Vandaag laten wij als Zuid-Afrikanen zien dat we bewust zijn van die fouten en dat we geven om de wereld. 
Welk land zou je vandaag een hart onder de riem willen steken? 
Ik zou een shout-out willen geven aan Griekenland. Ze hebben daar een moeilijke tijd achter de rug, maar zijn heel hard bezig om alles weer op orde te krijgen. Als ik vandaag een Griek tegenkom zal ik laten weten dat ik aan ze denk. 
Tina, Duitsland
Duits vlag
Hé, waarom heb je een Duitse vlag bij je? 
Ik ben Duits! En ik ben trots op mijn land. 
Dat zou een beladen uitspraak kunnen zijn, gezien de Duitse geschiedenis. 
Ik ben trots op het Duitsland van nu. We bieden bijvoorbeeld goede educatie. Veel studenten komen naar Duitsland om te studeren. Je moet het positief bekijken. 
Met welk land zou je van vlag willen ruilen?
Het weer is een stuk beter in Amerika, dus dan kies ik daarvoor. Daarnaast mogen wij Duitsers wel iets minder bezig zijn met tijden en plannen – als we bijvoorbeeld om 12:00 een afspraak hebben, zijn we er om 11:00. We mogen daarin wel wat spontaner worden. Dat doen ze denk ik beter in Amerika.
Wat wil je dat we denken als we vandaag de Duitse vlag tegen het lijf lopen?
Het allerbelangrijkste vind ik gewoon dat je een onvergetelijke dag hebt en dat je een vrolijk gevoel krijgt bij het zien van mij en mijn vlag, en dat ik veel nieuwe mensen van over de hele wereld mag ontmoeten. Deze vlag is een snellere aanleiding om met elkaar in gesprek te gaan. 
Bisera, Bosnië
vlag 4 bos
Waarom dragen jullie de Bosnische vlag met jullie mee? 
Bosnië is klein, dus is het voor ons belangrijk Bosnië meer te representeren. De meeste mensen kennen Bosnië niet eens – er wordt ons continu gevraagd waar deze vlag vandaan komt. Omdat er niet veel festivalgangers uit Bosnië komen, is het belangrijk dat buurlanden onderling elkaar supporten – voor ons zijn dat bijvoorbeeld Slovenië en Kroatië. 
Supporten? 
Ja! Hen steunen omdat ze hier zijn en omdat we liefde hebben voor onze landgenoten en buurlanden. En omdat ze net als wij ook wat Bosnische flavour naar Tomorrowland brengen. 
Waarom hebben we dat dan nodig?
We zijn heel gastvrij. Bosniërs willen altijd je achtergrond leren kennen. We zijn heel warm voor toeristen en iedereen is welkom. Ik denk dat veel landen daar van kunnen leren. 
Als je één land een shout-out mocht geven, welk land zou dat zijn?
België. Voor het mogelijk maken van een plek waar iedereen verbonden is.  
Rico, Costa Rica
vlag 5
Waarom ben jij met jouw vlag aan het wapperen? 
Costa Rica is heel vredig. Ik ben dankbaar dat ik hier vandaan kom omdat ik ben grootgebracht zonder oorlog of conflicten. Ik ben heel trots op mijn land. 
Wie kunnen daar wel wat van leren, denk je?
Amerika. Zeker nu met Trump aan de macht. Maar eigenlijk kent elke cultuur wel z’n problemen. Mensen uit Costa Rica zijn niet afstandelijk. We laten iedereen zich welkom voelen en hebben geen behoefte aan overbodige luxe. We hebben geen conflicten of grote politieke problemen. Die rust gun ik iedereen.
Welke boodschap wil jij overdragen wanneer jij met deze vlag rondloopt? 
Ik wil de rust die wij in Costa Rica kennen overdragen aan anderen landen om daarmee onze liefde voor de wereld uit te dragen. 
Darihely, Spanje – links op de foto 
Spanje vlag
Hoi! Waarom hebben jullie de Spaanse vlag mee?
We willen volop genieten en laten zien dat het ons is gelukt om helemaal vanuit Spanje hierheen te komen. Dat was altijd al een grote droom! 
Waarom zijn jullie zo gek op Spanje?
Spanje is - voor ons - het beste land. Spanje is het enige land met Latijns-Amerikaans achtige invloeden in Europa en dat mag gewaardeerd worden. Daarnaast hebben we mooie stranden en kan iedereen wel wat leren van onze voetbalkunsten. 
Oké, maar is er dan niks in Spanje dat anders zou moeten?
Onze generatie is heel erg gefocust op prestatie. Veel studenten komen naar Spanje om te studeren, maar ik denk dat ze bij ons niet altijd aan het juiste adres zijn. Onze studies voldoen niet aan het niveau op veel andere plekken in Europa. 
Wat gaan jullie er vandaag aan doen om je trots voor Spanje te showen? 
We gaan gewoon genieten. We zijn een trots volk, trots op elkaar en trots op Spanje - dat neemt niemand ons af.
Isaac en Brandon, Kenia en Australië 
vlag 7
Zo, twee vlaggen?
Ja, ik ben geboren in Kenia, en grootgebracht in Australië. Ik vertel mensen dit eigenlijk elke dag. 
En heb je dan ook nog een favoriet?
Nee, maar ik zou wel willen dat meer mensen Kenia bezoeken om te laten zien hoeveel ons land te bieden heeft. Je kan er leeuwen zien, een giraffe kussen, een baby-olifant vasthouden... Je ervaart er dingen die je nergens anders kan meemaken.
Welk plek zou je nog een shout-out willen geven? 
Tokio! Omdat het me gewoon een waanzinnige stad lijkt. Tokio is net als Kenia een plek die uniek is in zijn mensen en manier van doen. Vandaag ga ik op zoek naar mensen uit Tokio zodat we daarheen op vakantie kunnen en zij naar Kenia. 
Cayron en Guilherme, Portugal en Brazilië
vag 8
Waarom ben je trots op Portugal? 
Dat is een lastige vraag. Portugal kent een leuke mix aan mensen, de taal is mooi, de mensen zijn mooi, de vrouwen zijn mooi en we hebben Christiano Ronaldo! En Portugezen hebben het beste eten in de wereld. 
Op welk vlak kan Portugal nog wel wat van andere landen leren?
De mensen zijn erg verschillend. Ze kunnen soms heel vriendelijk zijn, maar tegelijkertijd kan je je niet prettig voelen onder de mensen. Ik weet niet waarom er in Portugal zo’n sfeer heerst. Hier is het totaal anders. Iedereen is hier vriendelijk. Ik denk dat het komt omdat we veel toeristen hebben en het verschil tussen rijk en arm is groot. 
Met welk land zou je vandaag van vlag willen ruilen?
Japan. Japanners komen altijd heel georganiseerd over. Ze zijn niet luidruchtig en vrij ingetogen en bescheiden. Ze hebben respect voor anderen mensen. Ze werken keihard en lopen ver voor op het gebied van technologie. Daar mogen ze wel wat waardering voor krijgen.
Dennis, Nederland 
vlag 9
Ik heb drie uur gezocht naar Nederlanders! Waarom hebben jullie geen vlag?
Tja. Het voelt niet heel bijzonder omdat het festival gewoon in België plaatsvindt. 
Ben je dan niet trots op Nederland? 
Ik ben super gelukkig en trots op Nederland! We hebben bijvoorbeeld hele mooie feesten. De beste DJ’s die ook hier op de mainstage staan komen ook uit Nederland. 
Waarom denk je dat de andere landen wel graag laten zien waar ze vandaan komen - zelfs de Belgen?
De vlag is een reden om in gesprek te gaan met anderen. Wij zijn met een leuke groep. De Belgen en Nederland zijn buurlanden. Dus als zij het WK winnen wij ook een beetje. Dit feest voelt dan ook niet als een feest waarbij wij onszelf heel erg moeten laten zien. 
vlag 10
Op de mainstage wordt een ode gedaan aan de Zweedse dj Avicii. Tientallen festivalgangers hijsen hun vlag omhoog om hem te herdenken. 
Die vlaggendragers zijn best magisch, niet? 

Meer over:

, ,