Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Voor vrijheid, vooruitgang en verandering

Sahil Amar Aïssa en zijn team van Make Holland Great Again wagen zich aan nieuwe missies om ons land wat mooier te maken. Iedere woensdag om 20:20 op NPO3.

Waarom krijgen vluchtelingen een te laag onderwijsadvies?

29 aug 2019
  •  
leestijd 2 minuten
Piraat bij 101 Barz (over opleiding vanaf minuut 22)
Rapper Piraat kreeg na twee jaar in een internationale schakelklas een te laag onderwijsadvies. Hoe kan dit?
Ik word bestempeld hier of ik krijg de stempel niet stopte mij in lager onderwijs
Nu ik laat je zien hoe ik centen ziek verdien
Dus ik zet die haters onder mij
In zijn doorbraakhit ‘Vluchteling’ (1,1 miljoen streams op YouTube) uit 2017 rapt Piraat, geboren in Bagdad, onder meer over de inschaling op het lager onderwijs. Hoe zit dat? ‘Iemand die naar Nederland komt, wordt in de internationale schakelklas gestopt om de taal te leren’, zegt hij tegen Thijs Molenberg in 101 Barz . ‘Ik heb er twee jaar gezeten. Ik moest heel veel testen afleggen, ook een IQ-test. Op een gegeven moment werd bepaald dat ik naar een lagere opleiding moest. Ik heb geweigerd. Ik wist dat ik daar niet hoorde, en ik had er genoeg verhalen over gehoord. Ook daar moest ik een test afleggen, dat heb ik gedaan. Daarna werd ik pas naar een school gestuurd waarvan ik dacht dat ik er wél thuishoorde. Ik ben niet dom, snap je?’
Vluchteling (2017)
Piraat is half Somalisch, half Jemenitisch. Zijn artiestennaam verwijst naar de piraterij voor de Somalische kust. Het verhaal over de internationale schakelklas is een praktijkvoorbeeld bij de cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau uit 2017, waarin staat dat Somalische vluchtelingen moeite hebben met taal, en een laag opleidingsniveau hebben. ‘In mijn kring nu is iedereen HBO’er. Ze hebben goede scholing’, aldus de rapper.
Piraat wist zichzelf op het onderwijsniveau te krijgen waar hij thuishoorde. Zijn verhaal is daarmee een voorbeeld van een groter verhaal, waarin in Nederland vluchtelingen vaak op een lager niveau worden ingeschat - qua werken of naar school gaan - dan in hun thuisland. Het nieuwe BNNVARA-programma Grenzeloos Talent  laat iedere week nieuwe voorbeelden zien, zoals dat van een natuurkundedocent die tot zijn verdriet (en ondanks het chronisch lerarentekort) niet in Nederland kan beginnen .
Kijk/lees/luister verder
Artikel: Wanneer mag je als vluchteling in Nederland voor de klas staan? (Grenzeloos Talent)
Grenzeloos Talent (afl. 2), donderdag 29 augustus, NPO 3, 21:35 uur ( daarna hier )
Alles over Piraat bij 101 Barz

Meer over:

, ,