Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Waarom horen we zo weinig over het Griekse vluchtelingenkamp Vathy?

  •  
23-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
301 keer bekeken
  •  
pTURVgZi
Opnieuw breekt er een brand uit in een vluchtelingenkamp in Griekenland. Dit keer in kamp Vathy op Samos. 

We kennen de schrijnende verhalen van het overvolle kamp Moria op Lesbos, maar sinds er afgelopen week een brand uitbrak in kamp Vathy op het Griekse eiland Samos is er eindelijk ook aandacht voor de vreselijke situatie daar. Waarom hebben we daar nooit eerder over gehoord?

Onmenselijk
Vorige maand breekt er een brand uit in Moria. Een golf aan debatten volgt. De situatie wordt onmenselijk genoemd (hoewel deze dat al jaren is). Duitsland besluit ruim vijftienhonderd mensen op te willen nemen, Nederland besluit tot een schamele vijfhonderd te willen gaan. In het kamp, waar plek is voor zo’n drieduizend vluchtelingen, zaten er op het hoogtepunt (december 2019) ruim twintigduizend. Op dit moment zouden dat er om en nabij de twaalfduizend zijn.
Overbevolkt
Maar nog overbevolkter is de situatie op Samos, waar in kamp Vathy zeven of acht keer zoveel mensen zitten dan waar het kamp op ingericht is. Er is daar plek voor zeshonderd mensen, terwijl er nu zo’n vierenhalfduizend zitten. Ook daar is deze week brand uitgebroken. Het werd vermoedelijk aangestoken door minderjarige, alleenstaande en onbegeleide bewoners van het kamp.

Amper ngo's
En toch krijgt het kamp veel minder hulp en aandacht. Dat heeft volgens correspondent Ingeborg Beugel alles te maken met het gezicht van Moria. ‘Op de een of andere manier is kamp Moria, op Lesbos, symbool geworden voor de schandplek van Europa en het abjecte vluchtelingenbeleid. Dat komt vooral doordat daar vanaf het begin, in 2015, heel veel ngo’s waren. Als de pers dan kwam, dan gingen ze daar heen’, vertelt ze in De Nieuws BV. En dat terwijl er in totaal drieënzeventig (!) kampen zijn, verdeeld over Griekenland. En vooral op de eilanden is de situatie vaak slecht.

Spanningen
Het kamp is dus nóg voller en staat minder in contact met de buitenwereld door het ontbreken van ngo’s. Daarom lopen de spanningen in het kamp hoog op. Beugel heeft contact met twee jongens uit Sierra Leone die in het kamp op Samos wonen. ‘Zij hingen huilend aan de telefoon omdat de spanning om te snijden is. Er breken de hele tijd gevechten uit.’ Mensen draaien door in het kamp, want de kampen zijn door de Griekse overheid al zes maanden afgesloten van de buitenwereld in verband met corona. ‘Mensen krijgen geen psychosociale hulp, geen yoga, en de kinderen kunnen niet spelen.’ Het is volgens Beugel een wonder dat de kampen nooit eerder in de brand zijn gestoken door bewoners.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.