Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Wij zijn voor

Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook? Samen zetten we dingen in beweging. Sluit je aan bij BNNVARA.

Waarom hamburgers stiekem wél gezond zijn!

6 sep 2016
  •  
leestijd 2 minuten
Chick
Kijk, dit zijn de onderzoeken die we graag zien. Een burger klappen die gezondheidsvoordelen heeft. Moet je wel de goeie kiezen trouwens.

Wat eten we?

De schijf van vijf (zes, vier?), superfoods, lowcarb. Ja, als je gezond wil doen is het best lastig allemaal. Want wat is nou gezond? Het ene bericht wordt door het andere tegengesproken. De ene dag wordt je dik van zeewier, de andere dag val je er 5 kilo van af.
Maar soms zijn er van die onderzoeken waar je gewoon in wil geloven. Zo’n bericht dat je print en ophangt in de keuken. Dit is er zo een. Hamburgers zijn namelijk kneiter goed voor je.
Alleen moet je dan niet de kippenseparatorvlees euroknaller vrieshamburgers bakken. Want van een broodje e-nummers wordt niemand vrolijk. Ga je kwijlen enzo.

Goed vlees

Het vlees dat in het Engels brisket wordt genoemd kennen wij hier als runderborst of klapstuk. Vaak wordt het, in Nederland dan, lang gestoofd. Krijg je stoofvlees. Je vindt het vaak in hutspot of hete bliksem. Ook super lekker. Maar goed, we hadden het over burgers.
Als wij zeggen ‘wagyu’ dan zeg jij natuurlijk: duurste stukje vlees. Wagyuvlees staat bekend om de extreme malsheid van het vlees. Dat zou komen door dat de runderen gemasseerd worden, klassieke muziek luisteren en bier drinken.
Klopt ook wel, maar dat is alleen zo bij de aller aller duurste Wagyuburgers. Is niet bij alle soorten zo. Maar waarom is het dan zo goed voor je? Omdat de runderen zo goed te eten krijgen zitten er kneiter goede oliën (oliezuur) in het vet van het vlees. Moet je ‘m wel vangen natuurlijk. 

Barbecue jezelf gezond

Huh? Maar vet is toch super slecht voor je? Nope. Tuurlijk moet je niet als een gek vetblokjes gaan klappen. Maar er zijn een hoop goede vetten die je lichaam nodig heeft. En die vind je dus in de runderborst van goed gevoede runderen.
Dus is jouw lichaam ook een heilige tempel? Topshit. Zet die barbecue aan, haal een goeie Wagyuburger en geniet.