Sfeerfoto van BNNVARA
BNNVARA

BNNVARA

Vóór vooruitgang, vrijheid en verandering

We denken dat het beter kan: open, gelijkwaardig en rechtvaardig. Dit bereiken we niet alleen, dus sluit jij je aan? Of kom naar het BNNVARA Festival!

Waar is Flip de Beer?

18 jun 2018
  •  
leestijd 3 minuten
Schermafbeelding 2018-06-18 om 13.23.37
Ik hou van jeugdsentiment. Dus laten we even teruggaan naar groep één en twee van de basisschool. Daar zit je dan. In de kring met de juf en al je klasgenootjes. Alle kinderoogjes beginnen al te glimmen als ze hem zien: de enige echte Flip de Beer. Ooh de spanning. Bij wie mag hij nu logeren? Maar hoe leuk het ook is voor de kinderen, de ouders hebben er een kopzorg bij.  

Wie is Flip de Beer?

Als je hem niet kent, zal ik even uitleggen wie deze zachte, witte pluizenbol is. Flip de Beer heeft een eigen tv-programma waarin hij spannende avonturen beleeft. Maar er zijn basisscholen die de knuffelbeer wekelijks meegeven aan een ander kindje. Elke week logeert hij dus ergens anders. Het is bedoeld om de kids kennis te laten maken met verantwoordelijkheid. En het is natuurlijk ontzettend leuk voor hen om Flip mee naar huis te krijgen.

Kapot knuffelen

Flip de Beren zijn waarschijnlijk de meest versleten knuffels ooit. Al die kindjes die erop kwijlen in hun slaap en hem helemaal kapot knuffelen – letterlijk en figuurlijk. Maar versleten of niet, ik vond het gewéldig om hem aan te kleden, overal mee naartoe te nemen, hem te voeren om hem vervolgens te wassen. Ik had op school zelfs twee verschillende educatieve knuffels: Flip de Beer en Ponpon , een handpop. Tegenwoordig heeft Flip concurrentie van de knuffels Uk, Puk en Ko, ook personages uit een tv-programma. Dus ik weet niet welke knuffel jij had op school, maar ik ben wel benieuwd bij wie hij nu logeert. 

Een last voor ouders

Om op de hoogte te blijven van al Flips avonturen, krijgen de kinderen altijd een schriftje mee naar huis waarin zij alles opschrijven wat ze met Flip doen. Of nou ja - de ouders schrijven dat meestal. Ik geloof dat dit bedoeld is om ouders meer te betrekken bij het schoolleven van hun kind. Maar veel ouders zitten er niet op te wachten om naast hun kind, ook nog te moeten zorgen voor een afgekloven knuffelbeer (AARGH, WAAR IS FLIP??!!). En dan moeten ze ook nog eens elke dag in dat boekje schrijven. Daar kunnen ze lezen wat Flip bij andere gezinnen heeft meegemaakt, en dan wordt de boel natuurlijk hartstikke competitief. Want Pietje heeft Flip meegenomen naar een fantastisch pretpark en Henkie heeft zelfs een Chanelpakje op maat laten maken in de PC Hooftstraat. Ik kan best begrijpen dat ouders er niet op zitten te wachten om tijd vrij te maken voor zoiets, of er zelfs geld aan uit te geven. Maar toch doen ze dat. Want ja, ze moeten Pietje en Henkie wel overtreffen. Zo hoort dat op het schoolplein, met al die ouders onderling.
Gelukkig deed mijn moeder daar niet aan mee. Zij zou eerder het pakje zelf maken. De momenten met Flip zijn in mijn geheugen gegrift. En soms, als ik zijn naam of het liedje hieronder hoor, ga ik weer terug naar die basisschooltijd. Naar die kleuter met de glimmende oogjes, die zo stond te springen omdat de beer met dat gekke sjaaltje mee naar jouw huis mocht. Ach, ik voel me spontaan oud.
“Hallo, daar ben ik weer. Ik ben Flip de Beer. Bij wie mag ik logeren? Wie is het deze keeeeer?”
Kan je geen genoeg krijgen van jeugdherinneringen? Lees dan Sams artikel over buitenspelen
Sfeerbeeld BNNVARA programma's