BNNVARA
Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Waar is de Zwarte Pieten-discussie?

7 nov 2017
  •  
leestijd 2 minuten
782738479-1a338c0e
We maakten ons al bijna druk. Want waar is de Zwarte Pieten-discussie? Geloven we er niet meer in? Want de kruidnoten liggen al lang en breed in de winkel, maar iedereens favoriete zwart-witte discussie is nog wat minder zichtbaar. Tot vandaag dan. Want de gemeente Amsterdam maakte vandaag bekend dat de Pieten er dit jaar bijlopen als Spaanse edellieden.
In principe een goed idee. Want we kunnen het er toch wel over eens zijn dat we als enige land ter wereld met een blackface-feest een beetje voor schut stonden. Dat we ze nu afbeelden als Spanjaarden uit de 16e eeuw die toentertijd de helft van Noord- én Zuid-Amerika met harde hand hebben veroverd en een spoor van dood en verderf achterlieten, laten we maar even achterwege.
Maar goed, de discussie heeft z’n intocht inmiddels gehad. Als we Twitter moeten geloven, is het verschrikkelijk. Want ‘hij heet toch niet Zwarte Piet voor niets’ en ‘in 87% van de gemeentes verandert niets, echt irritant dat de media de discussie in stand houden’. Wel een beetje dommig dat de media er vooral weer over beginnen, omdat iedereen meteen moord en brand schreeuwt op het moment dat één gemeente het wél op een andere manier durft te doen.
Overigens best schokkend dat 87% van de Sinterklaascomités (ja, dit is een vrijetijdsbesteding) ervoor kiest om he-le-maal NIKS te veranderen. Want deze discussie voelt misschien als iets van de laatste jaren, maar in 1981 startten Surinaamse Nederlanders met de Solidariteits Beweging Suriname. Of we even wilden stoppen met blackfaceverheerlijking. Want hoe je het ook wendt of keert, het blijft een beetje gek dat je rode lippen, kroeshaar en gouden oorbellen ‘krijgt’ door een schoorsteen.
Even terug naar de discussie, want die is inmiddels weer opgelaaid. Vorig jaar werd er al aan de deur geklopt, hard geklopt. Menig winkelketen besloot Zwarte Piet in de ban te doen en te kiezen voor alternatieven. Maar kennelijk zijn we er nog niet als 87% liever in een hoekje de discussie negeert. Gelukkig is de discussie rondom dit onderwerp minstens zo’n traditie aan het worden als het feest zelf. Dus laten we de discussie in stand houden en hopen dat alle mensen die opgroeien met de boodschap dat Zwarte Piet níet okay is over 40 jaar net zo stellig zijn als de mensen die nu het blanke vla-argument blijven opvoeren alsof ze daadwerkelijk iets inhoudelijks zeggen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar