Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Voor vrijheid, vooruitgang en verandering

Sahil Amar Aïssa en zijn team van Make Holland Great Again wagen zich aan nieuwe missies om ons land wat mooier te maken. Iedere woensdag om 20:20 op NPO3.

Waar gaan de BNNVARA dramaproducties van Centraal over?

31 okt 2019
  •  
leestijd 2 minuten
WJVMJH

Centraal - Wat je vindt mag je houden

Maar waar gaan de bijzondere dramaproducties over? Van dragqueens tot stille armoede en strenge religie, van jongensprostitutie tot drugs en sisterhood: er komen een hoop thema’s aan bod in Centraal.

Het centraal station in Rotterdam is wat de zes losse films aan elkaar verbindt. Elke film begint en eindigt op centraal, waarbij ‘toevallige’ reizigers je als kijker meenemen in hun persoonlijke verhalen. De afleveringen gaan over onderwerpen met maatschappelijke thema’s, waarin de verhalen worden verteld van mensen met verschillende achtergronden en ideologieën. Een kijkje in het leven van mensen, ieder met een eigen reis.

Wat je vindt mag je houden (BNNVARA)

Het verhaal van een jonge vrouw uit een strenggelovige gemeenschap die worstelt met haar kinderloosheid zal te zien zijn in de veelbelovende eerste aflevering van Centraal. Wat je vindt mag je houden, van de makers Nina Spijkers en Myranda Jongeling, gaat over Frieda: een jonge, gelovige vrouw die iedere week naar het Rotterdam afreist om haar zieke tante te bezoeken. Al snel komt zij in aanraking met dragqueen Rafael. Frieda ziet Rafael in de eerste instantie als iemand regelrecht uit de hel en andersom ziet Rafael Frieda als een kleingeestige, wereldvreemde en bekrompen vrouw. Hoewel het contrast niet groter had gekund hebben de twee een uitwerking op elkaar die elke buitenstaander niet had kunnen voorzien. In één specifieke nacht vinden ze elkaar in het bruisende Rotterdamse nachtleven. Gezuiverd en dankbaar voor haar reddende engel Rafael, stapt Frieda uiteindelijk op de trein terug naar haar dorp.

Afua (BNNVARA)

Ook de film Afua is veelbelovend. Deze tweede aflevering van de zesdelige serie – gemaakt door Sia Hermanides en Ilse Ott - geeft een bijzonder inkijkje in het leven van een jong meisje. Op Rotterdam Centraal staat Afua klaar om op schoolreisje te gaan, wanneer ze te horen krijgt niet mee te mogen: haar moeder heeft niet betaald. Wanneer ze boos en besluiteloos rondslentert op het station ontmoet ze de zeventienjarige Naz, tegen wie ze direct enorm opkijkt. Gedurende de dag trekken de twee steeds meer met elkaar op, tot Naz haar uitnodigt voor een feest. Ondanks de enorme bewondering die ze heeft voor Naz, komt Afua er al snel achter dat er behoorlijk duistere kanten zitten aan het op het oog zo aantrekkelijke vrijgevochten straatleven dat Naz lijdt.

Wat je vindt mag je houden en Afua zijn een greep uit de zes dramaproducties Centraal, die stuk voor stuk eigenzinnige verhalen vertolken. De andere producties die te zien zijn: Teef (aflevering 3, Jamille van Wijngaarden en Randy Oost), Khata (aflevering 4, Aiman Hassani en Britt Snel), Beenlampman (aflevering 5, Kurt Platvoet en Emily Reekers) en Karman (aflevering 6, Maurice de Bruijne).

Centraal is een initiatief van BNNVARA, NTR, VPRO, NPO-fonds, Nederlands Filmfonds en CoBo en is een vervolg op de One Night Stands, die de afgelopen jaren zijn uitgezonden.


Centraal is vanaf vrijdag 1 november wekelijks te zien om 21.30 uur op NPO 3.

Meer over:

,