BNNVARA
Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Vrouw slaat man

18 sep 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
157 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2017-09-18 om 11.10.03

Wanneer ik mensen vertel dat ik een documentaire heb gemaakt over mannen die op de vlucht zijn voor hun vrouw en in een mannenopvang zitten krijg ik standaard de reactie: ‘maar een man slaat toch gewoon terug?’

Na het zien van ‘Vrouw slaat man’ zal het voor deze mensen duidelijk worden dat die mannen vaak wel groter en sterker zijn dan hun gewelddadige vrouw, maar dat ze het niet in hun hoofd halen om een hengst teruggeven.
Zo zijn ze bijvoorbeeld bang voor hun vrouw, willen niet de moeder van hun kinderen slaan of weten dat áls ze een klap teruggeven zij meteen worden opgepakt. Als man heb je in meldingen van huiselijk geweld altijd de schijn tegen.
Vooraf wist ik dat ik op zoek moest naar spelden in een hooiberg. Want welke mishandelde man zou openlijk zijn verhaal willen vertellen? Dat het zó moeilijk zou worden had ik niet gedacht. De argumenten om niet mee te werken vond ik daarnaast vaak ook terecht. Als een man immers de vuile was buiten hangt zou dit hun kinderen en de kans dat ze voogdij zouden krijgen kunnen schaden. Ook waren veel mannen bang dat zij door collega’s niet meer serieus zouden worden genomen en het de kans op nieuw werk zou verkleinen. Gelukkig waren er twee mannen die de schaamte voorbij waren en hun nek durfden uit te steken met als enig doel: meer bekendheid geven aan dit onderwerp.  
De mishandelde mannen die ik sprak hadden niet een keer een blauw oog opgelopen maar konden met gemak meerdere ernstige verwondingen opnoemen. Van een borstbeenbreuk tot een schedelfractuur. (Vrouwen gooien ook vaak met voorwerpen). Soms is het letsel blijvend. Zo heeft Ludwig vaak stompen op zijn oog gehad waardoor hij nu last heeft van glasvochtmembraanloslating en bij helder weer slecht ziet.’ 
Maar wat bezielt die mannen om het geweld te accepteren? Waarom gaat ze niet weg bij zo’n vrouw? Louis en Ludwig laten een tot nu toe verborgen wereld zien van mannen die bang zijn voor hun vrouw en door hun openhartigheid het taboe op mannenmishandeling doorbreken.

De documentaire Vrouw slaat man zag je maandagavond 18 september om 21:00 op NPO 2.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar