Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Vertrek Matthijs van Nieuwkerk

21-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
12388 keer bekeken
  •  
Logo_bnnvara_image

Het besluit van Matthijs van Nieuwkerk om de samenwerking te beëindigen, respecteren we. Een spijtbetuiging van Matthijs vonden en vinden we essentieel, daar hoort de erkenning bij dat er over grenzen van (oud)-collega’s is gegaan. In de opdracht die we onszelf hebben opgelegd - namelijk het zorgen voor een veilige werkomgeving voor al onze collega’s - nemen we de ontwikkelingen van de afgelopen periode nadrukkelijk mee. We moeten en gaan het beter doen.

Suzanne Kunzeler en Lonneke van der Zee
Directie BNNVARA

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (37)

Dineke1962
Dineke196224 nov. 2022 - 17:55

Wat ontzettend triest voor iedereen. Hier zijn alleen verliezers. Met respect voor iedereen, wat ga ik de programma's missen.

Anita Klaasse
Anita Klaasse23 nov. 2022 - 16:27

Spijtig dat dit zo naar buiten moet komen. Onbegrijpelijk. Als Matthijs gelijk was aangesproken door de BNN VARA was er een hoop ellende voor een heleboel personen bespaard gebleven. Ik denk dat een spijtbetuiging van BNN/VARA net zo essentieel is.

ericdere
ericdere23 nov. 2022 - 14:23

Is de functiescheiding wel helemaal duidelijk. Een presentator is toch nooit de baas?

develhunt
develhunt23 nov. 2022 - 8:31

Wat een hypocriet bericht, dat de sfeer bij de wereld draait door, was hoe die was, was al vele jaren bekend, toen de BNNVARA er flink aan verdiende, het best bekeken programma van de afgelopen 20 jaar, kraaide er niemand naar, en nu ineens een afrekening, lafjes en vals.

Hoogdoed
Hoogdoed22 nov. 2022 - 15:26

Er is nu al genoeg aandacht aan hem besteed , we hebben dit eerder gezien met Paul de Leeuw als commentator bij actualiteiten programma''s. Wegwezen en als het tot rechtszaken komt dan er bijtijds over berichten! Th.Hoogenbosch, Kudelstaart 22 november 2022

BNNVARA Portal
BNNVARA Portal22 nov. 2022 - 14:38

Wij kunnen ons goed voorstellen dat de berichtgeving met betrekking tot de werksfeer bij DWDD leeft en dat het vragen bij je oproept. We vinden het verschrikkelijk dat er veel (oud)-collega’s de dupe zijn geworden van de werksfeer bij ons programma. Deze cultuur had nooit mogen ontstaan. We willen hierover heel helder zijn: de druk om een mooi programma te maken mag nooit ten koste gaan van onze medewerkers. De ingesleten cultuur bij DWDD had doorbroken moeten worden, onder meer door betrokkenen aan te spreken op hun gedrag. Er had intensievere begeleiding geboden moeten worden aan de presentator, eindredactie en medewerkers. Dat dit destijds niet is gebeurd, spijt ons zeer en vinden we enorm pijnlijk voor de (oud-)collega’s die dit aangaat. Iedere collega bij BNNVARA moet zich veilig voelen en zichzelf kunnen zijn. Een cultuur waarin dat niet mogelijk is, mag nooit meer plaatsvinden. Met ‘nooit’ in kapitalen.

1 Reactie
Van Hooff2
Van Hooff225 nov. 2022 - 18:47

U spreekt over een ingesleten cultuur. Dit is geen cultuur maar wangedrag van een omroep die met gemeenschapsgeld dit willens en wetens laat gebeuren. Vara en niemand anders is schuldig. U was verantwoordelijk voor uw werknemers van laag naar hoog. Dit slappe excuus verdient geen schoonheids prijs.

Frederik 07
Frederik 0722 nov. 2022 - 14:28

Ik vind het jammer en pijnlijk voor alle betrokkenen.En ook voor de Vara als organisatie, met de bedenking dat verantwoordelijke leidinggevenden misschien .....

Caroline61
Caroline6122 nov. 2022 - 14:17

Grensoverschrijdend gedrag is nooit goed te praten, maar waarom heb ik in zowel het geval van Matthijs van Nieuwkerk als bij Khadija Arib toch een ongemakkelijk gevoel dat het niet helemaal klopt? Zijn er niet veel meer boosdoeners en ligt e.e.a. niet genuanceerder? En waarom geen wederhoor? Heel triest, deze gang van zaken. Trek zelf ook maar het boetekleed aan BNNVARA!

Nobnob
Nobnob22 nov. 2022 - 5:29

De eerste en enige die de hand in eigen boezem moet stoppen is degene die over andermans grenzen gaat. Daar begint het maar eindigt het ook. Matthijs is het boegbeeld van een programma maar neemt hen blijkbaar ook de maat op een onacceptabele manier. Dat er nu (pas) wordt ingegrepen is te laat maar alleen de direct betrokkenen weten hoe het echt zit en niemand anders. De talentvolle Matthijs heeft ook een heel groot ego, Het zou hem sieren als hij ontegenzeggelijk diep door het stof zou gaan door openlijk zijn aandeel te erkennen en hierdoor recht te doen aan degenen die hier last van hebben ondervonden. Door te vertrekken ontloopt hij deze confrontatie. De vergelijking met mevrouw Arib -scherp neergezet door “Even tot hier”- is inderdaad treffend. Bijzonder dat BNNVARA deze talentvolle programmamakers ook de ruimte geeft om hun (satirische) kijk op de zaak weer te geven. Daarom blijven wij na bijna 50 jaar ook gewoon lid, dan houden wij als leden ook recht van spreken.

Daveonius
Daveonius21 nov. 2022 - 23:43

Triest! Spijtig dat onze goede en beste Matthijs vertrekt. Het is niet alleen zijn schuld. Maar ook die van iedereen binnen BNNVARA. Laat Matthijs toch met rust. Niemand is perfect, tegenwoordig moet alles vlekkeloos en foutloos. Maar dat bestaat niet, iedereen maakt fouten, iedereen is weleens opvliegerig, iedereen is weleens gehaast of chagrijnig. Maar vaak ook vrolijk en gelukkig. Wie zo leeft zijn net mensen. Hé, wacht, wij zijn mensen. Mathijs is ook een mens en zijn collega’s ook. Dus laat iedereen en elkaar eens met rust. Mensen worden tegenwoordig om alles en niks kapot gemaakt. Vooral als ze succes hebben gehad of een aanzien hebben. Pure afgunst en jaloezie, wij hebben niks, jij ook niet. BNNVARA doet hier door keihard en pijnlijk in alle aspecten aan mee, door niet te reageren. Dat Mathijs wat opvliegerig en woedend kan zijn zal ongetwijfeld, zijn collega’s ook, maar dat is iedereen weleens. Men had gewoon eerder moeten reageren of meldingen moeten maken. Niet zo laat mee aan komen om je gelijk te halen. Dat geldt voor iedere (oud)medewerker binnen BNNVARA. Laat iedereen eens lief doen met en tegen elkaar, daar komt in de wereld steeds meer te kort aan! Ik hoop dat het op dit moment goed gaat met Matthijs van Nieuwkerk. Door de walgelijke en het ruïneren van een persoon, waar BNNVARA mede schuldig is, vind ik dat niet alleen Matthijs van Nieuwkerk hier de pineut moet zijn. Matthijs, alle sterkte gewenst! Ik, als jou trouwe kijker, sta achter jou!

H.Witte
H.Witte21 nov. 2022 - 21:08

Beste Vereniging ARBEIDERS Radio Amateurs. Het idealisme van ooit is nu wel helemaal verdwenen. Zelfs de VARA komt nu in het rijtje van slechte werkgevers. In plaats van eerst hoor en wederhoor toe te passen en e.e.a. eens behoorlijk tegen het licht te houden, wordt er al be, ge- en veroordeeld. In een jong verleden heb ik ca, 100 columns op JOOP geschreven. Door een niet welgevallige column die ook nog eens verkeerd werd geïnterpreteerd en uit angst waren mijn columns niet langer gewenst. Een behoorlijk gesprek was niet mogelijk. Er loopt kennelijk een verkeerde rode lijn door de organisatie. Mijn lidmaatschap heb ik enkele maanden geleden al opgezegd, maar anders kwam er nu - na precies vijftig jaar - een eind aan. Henk Witte

Mick123
Mick12321 nov. 2022 - 20:06

Hoe kan Matthijs zich hier tegen verweren? Hij is schuldig en zal hangen. Het kan toch zo zijn dat hij zich in zijn beleving niet herkent in de beschuldigingen, los van de beleving van anderen? Hij mag geen andere keuze hebben dan nederig schuld erkennen en diep door het stof gaan... Tjonge het is toch wat: elke steen wordt opgetild om te zien om er wat ellende onder zit en eenieder die zijn/haar hoofd te hoog heeft opgetild, gaat eraan. Bij een rechtzaak ben je pas schuldig als het is bewezen en de rechter uitspraak heeft gedaan, in een geval a la Matthijs ben je altijd schuldig. Nuance, nooit van gehoord en daar doen we kennelijk niet aan. Ik ben wel klaar met de VARA en zeg mijn lidmaatschap op.

1 Reactie
BNNVARA Portal
BNNVARA Portal22 nov. 2022 - 14:41

Hi Mick, dank je wel voor je bericht. Zou je dit bericht met je gegevens naar ons willen mailen via contact@bnnvara.nl?

Truus van Ek
Truus van Ek21 nov. 2022 - 20:05

Na 47 jaar komt er een eind aan ons lidmaatschap. Het is afschuwelijk wat Matthijs heeft gedaan, maar minstens zo verwerpelijk wat BNNVARA doet. Waarom is er al die jaren een andere kant opgekeken en werden medewerkers niet gehoord? Die veilige werkomgeving had vanzelfsprekend moeten zijn, maar nee, alles voor de kijkcijfers! Bij zo'n hypocriete club willen wij niet meer horen.

1 Reactie
BNNVARA Portal
BNNVARA Portal22 nov. 2022 - 14:42

Hoi Truus, dank je wel voor je bericht. Zou je dit bericht met je gegevens naar ons willen mailen via contact@bnnvara.nl?

heleen den beer
heleen den beer21 nov. 2022 - 18:43

Ik ga na vele jaren ook mijn lidmaatschap opzeggen. Het gedrag van Matthijs van Nieuwkerk is zeker niet goed te praten maar als hij moet hangen, dan mag hij niet de enige zijn. Ontzettend hypocriete verklaring van BNNVara dat ze het zorgen voor een veilige werkomgeving zo belangrijk vinden, terwijl hun eigen voormalige directeur Frans Klein de onveilige situatie heeft gedoogd dan wel aangewakkerd. En de voormalige eind/hoofdredacteur speelde ook een onaangename rol. BNNVara had Matthijs een goede coach moeten geven die hem weer woord kon geven. BNNVara moet om te beginnen zelf maar eens in de spiegel kijken. Hoe zeggen ze het zelf ook alweer: 'erkennen dat er over grenzen is gegaan'.

2 Reacties
dwadevalk
dwadevalk21 nov. 2022 - 20:03

Helemaal eens !

BNNVARA Portal
BNNVARA Portal22 nov. 2022 - 14:44

Hi Heleen, dank je wel voor je bericht. Fijn dat je dit met ons deelt. Zou je dit bericht met je gegevens naar ons willen mailen via contact@bnnvara.nl?

Sandra Cornelisse
Sandra Cornelisse21 nov. 2022 - 18:01

Dit doen jullie echt niet goed. Eerst Matthijs niet aanspreken op gedrag voortkomend door de hoge druk om een prachtig programma dagelijks neer te zetten ( dit kwam jullie toen niet uit blijkbaar) en nu Matthijs laten vallen omdat dit nu blijkbaar beter uitkomt? Jullie zijn toch ook zijn werkgever?

robertve
robertve21 nov. 2022 - 17:39

Mathijs gaat weg, omdat zijn oud-werkgever niet in de oprechtheid van zijn verklaring gelooft. Ik citeer daaruit:"Zou er in deze geschetste inktzwarte modderpoel ooit een succesvol dagelijks programma... kunnen bloeien?". Dat zijn niet de worden van iemand die een boetekleed aantrekt. Eerder van iemand die nog in de ontkennende fase verkeert. Het is niet de goede vraag. Die is naar mijn mening: hoeveel beter had het programma kunnen zijn als met iedereen respectvol was omgegaan? Hoeveel talent had zich nog meer kunnen ontwikkelen?

Bourgondier
Bourgondier21 nov. 2022 - 17:28

“In de opdracht die we onszelf hebben opgelegd - namelijk het zorgen voor een veilige werkomgeving voor al onze collega’s.” Dit is natuurlijk op z’n zachtst gezegd mosterd na de maaltijd. Een veilige werkomgeving moet vanaf dag één van het bestaan van een bedrijf gelden. Nu is er geen actie ondernomen ten nadele van veel personen. Ik wil geen lid zijn van zo’n bedrijf en zal mijn lidmaatschap derhalve opzeggen.

1 Reactie
BNNVARA Portal
BNNVARA Portal22 nov. 2022 - 14:45

Hi, dank je wel voor je bericht. Fijn dat je dit met ons deelt. Zou je dit bericht met je gegevens naar ons willen mailen via contact@bnnvara.nl?

Marceldebuf
Marceldebuf21 nov. 2022 - 17:17

Eeuwig zonde dit. De uitbarstingen waren natuurlijk al lang bekend, ergens ook begrijpelijk als er jaren onder druk gepresteerd moet worden. Waarom is er toen niet ingegrepen? Ik vind dat de VARA zich nu van z’n slechtste kant laat zien! Matthijs had tegen zichzelf in bescherming genomen moeten worden. Er had zuiniger omgesprongen moeten worden met dit ongekende creatieve talent!

1 Reactie
Sandra Cornelisse
Sandra Cornelisse21 nov. 2022 - 18:02

Helemaal mee eens

Nico Carree
Nico Carree21 nov. 2022 - 17:08

Uw reactie is te eenzijdig en afstandelijk.BNNVARA is ca.15 jaar voor het gedrag van de heer van Niekerk verantwoordelijk geweest maar heeft niet ingegrepen.BNNVARA/De Redactie had moeten ingrijpen en de heer van Niekerk moeten aanspreken.In plaats daarvan koos u voor kijkcijfers.Teleurstellend gedrag uwerzijds dus.

Walterdussel
Walterdussel21 nov. 2022 - 16:55

Een heel sneue bedoening, want. ik was echt van mathijs. Maar dat hij de enige wijze manier. Succes om dit verlies aan kwaliteit op te vangen. Jullie (bijna) oudste Varalid Wim Dussel

1 Reactie
joop knoop
joop knoop21 nov. 2022 - 17:51

Ik ben ook al heel lang VARA lid Wim (en woon in hetzelfde dorp, ik bedoel stad) maar van die Matthijs was ik nooit zo gecharmeerd. En dat voor 6 ton per jaar. Als vroegere ambtenaar vindt ik de laatste tijd het socialistische aan de VARA ver te zoeken. Maar opzeggen doe ik niet.

hannekever
hannekever21 nov. 2022 - 16:55

Ik begrijp dat alle betrokkenen zich voelen als in een roller coaster, omdat de ontwikkelingen zich zo snel opvolgen, maar iets meer uitleg en toelichting zou ik wel op prijs stellen. Jarenlang is Matthijs door jullie en het publiek op een voetstuk gezet en nu hij er in een rotvaart af dondert vereist dat een meer uitgebreide toelichting. Niet alleen over zijn eigen rol, maar ook over die van andere betrokkenen.

eeissi
eeissi21 nov. 2022 - 16:43

Vreselijk dat de directie (in het verleden en nu) het zover heeft laten komen. Jarenlang niets met klachten gedaan. Uit angst?! Nu zijn er alleen maar verliezers. De VARA, Matthijs, de leden en alle liefhebbers van de prachtige TV programma’s die met Matthijs gemaakt werden. Dit was niet nodig geweest.

1 Reactie
Katlijn
Katlijn21 nov. 2022 - 16:55

Helemaal eens. Wij, kijkers, zullen hem erg missen.

J.G.Blokpoel
J.G.Blokpoel21 nov. 2022 - 16:34

Het gedrag van van Nieuwkerk en anderen is een progressieve omroep onwaardig. Ik blijf nog lid op voorwaarde dat dit niet meer voorkomt.

G-Ziengs
G-Ziengs21 nov. 2022 - 16:31

Waarom Matthijs van Nieuwkerk zo naar beneden halen? Is zijn hoge niveau van creativiteit en presenteren de oorzaak van de klachten? ("is uw oog boos omdat ik goed ben"). Zo'n presentator mogen jullie beslist niet laten gaan, integendeel: ga achter hem staan!!!

nellanser
nellanser21 nov. 2022 - 16:29

Jammer, gemiste kans van Matthijs voor een open cultuur bij de omroepen!

Katlijn
Katlijn21 nov. 2022 - 16:28

Hadden de verantwoordelijken rond van Nieuwkerk heen niet in moeten en hem tot de orde moeten roepen (als het waar is). Hij stond onder enorme druk en had, neem ik aan o.a. hiervoor een management team om zich heen staan. Nu lijkt of hij de schuld van alles is.

rijnders-faw
rijnders-faw21 nov. 2022 - 16:25

Succes. Jammer maar onontkoombaar.

Wolfram
Wolfram21 nov. 2022 - 15:58

Dankjewel.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!