Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Voor vrijheid, vooruitgang en verandering

Sahil Amar Aïssa en zijn team van Make Holland Great Again wagen zich aan nieuwe missies om ons land wat mooier te maken. Iedere woensdag om 20:20 op NPO3.

Vijf tips voor een perfecte authentieke barbecue

9 apr 2017
  •  
leestijd 3 minuten
20170406-barbecuetips-vara

1. Kies smaak boven gemak

Barbecues zijn er in velen soorten en maten. Kies er uiteindelijk een die het best bij je wensen past. Een gasbarbecue is bijvoorbeeld snel warm, maar geeft geen authentieke rokerige smaak aan het eten. Én dat is nou precies wat je wel wil bij een authentieke barbecue. Kies daarom voor een exemplaar met houtskool of briketten.

2. Houtskool of briketten?

Briketten steken lastiger aan dan houtskool, maar branden langer en gelijkmatiger en je hebt er minder van nodig. Kies voor een  FSC- of PEFC-keurmerk . Dan weet je dat ze uit duurzaam beheerde bossen komen.
Of nog beter zelfs: kies voor duurzame kokosbriketten. Daar hoeven geen bomen voor gekapt te worden. Bovendien worden deze briketten heter, geven ze veel minder rook en houd je minder restproduct over. Het combineren van briketten en houtskool kan overigens ook perfect!

3. Meten is weten

Voor een goede authentieke barbecue neem je de tijd. Briketten en houtskool zijn pas op een juiste temperatuur als ze helemaal grijs zijn gekleurd. Om het proces te versnellen kun je gebruik maken van een kolenstarter. Gebruik absoluut geen spiritus, benzine of papier om de vlam aan te wakkeren.
Het meten van de temperatuur van je vuur kan overigens heel eenvoudig: kun je je hand er maximaal drie seconden boven houden, dan is je barbecue nog te heet. Idealiter ligt de meting op zes tot acht seconden. Als je het vlees op een te hete grill bakt, dan verbrandt de buitenkant en wordt de binnenkant niet gaar.
Voor kip, rundvlees, varkensvlees en zeevruchten gelden echter wel afwijkende temperatuurrichtlijnen. Kip of vis dien je op een matig vuur helemaal gaar te bakken, terwijl je sappige biefstukken het best heel kort en krachtig moet bakken op hoog vuur.
Iets minder ervaren? Dan is het slim om verschillende zones in te delen: één kant met hoog vuur en één kant met middelmatig vuur. Zo kun het vlees of vis op je rooster verplaatsen indien nodig.

4. Gouden regels

Ga absoluut nooit prikken in je vlees. Hierdoor ontstaan gaatjes, waardoor de vleessappen gaan lekken en je vlees minder sappig wordt. Leg je vlees op de barbecue door middel van een lange tang of een spatel. Succes verzekerd!
Wanneer je ruim van tevoren vlees, bijvoorbeeld saté, hebt gemarineerd, maak of bewaar dan extra marinade. Deze marinade komt nog goed van pas. Door het vlees tijdens het bakken met een vuurvaste kwast te blijven marineren blijft het vlees zo sappig mogelijk.
Blus het vlees, voor een frisse bite, als laatst af met wat citroensap door het uitknijpen van een halve citroen. By the way : bewaar de citroenen voor onze laatste tip!

5. Schoonmaken

De barbecue schoonmaken terwijl deze nog heet is? Ja, het kan. Met deze lifehack kun je misschien wel indruk maken op je vrienden. Het rooster is namelijk het makkelijkst schoon te maken als deze nog heet is. Wrijf met de halve citroenen over het rooster. De zure sappen van de citroen zorgen ervoor dat het vuil gemakkelijk loslaat. Ga er voor de finishing touch nog even met een staalborstel overheen.
Tot slot: een goede barbecue is natuurlijk niet compleet zonder sausjes, stokbrood, huisgemaakte salades, gezonde groenten en een heerlijke borrel.

Eet smakelijk en bovenal: geniet!