Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Tieten Talk: wat doe je als je erachter komt dat je borsten je vergiftigen? (Video)

03-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6385 keer bekeken
  •  
Dionne Slagter vertelt over haar borstimplantaten - Tiet Talk - Moordtieten

Dionne Slagter vertelt over haar borstimplantaten

© Tiet Talk

De laatste jaren neemt het aantal verhalen toe van vrouwen met medische complicaties, veroorzaakt door siliconen borstimplantaten: breast implant illness. Daarmee rijst voor Dionne Slagter de vraag: wat zit er in mijn lijf?

In Tieten Talk praten Dionne Slagter, Solange Dekker, Ischa Birtantie en Suzanne Brummel over alles wat met borsten te maken heeft. In de eerste aflevering ‘De Gevaarlijke Borst’ gaat het over de manieren waarop borsten een bedreiging kunnen zijn voor de gezondheid.

Acht jaar geleden besluit Dionne Slagter een borstvergroting uit te laten voeren. ‘Sindsdien heb ik mij nooit meer bekommerd om mijn borsten. Ze waren goed, ze pasten bij mijn lichaam, vond ik. Toen ik bezig ging met Moordtieten heb ik een haartest gedaan waaruit bleek dat ik een ontzettend hoge concentratie aan platinum had. Dat is een marker voor siliconen. Dat was niet goed.’ Dit betekent namelijk dat de borstimplantaten lekken en de siliconen door het lichaam reizen.
Die siliconen kunnen vervolgens op verschillende plekken in het lichaam klachten veroorzaken, maar niet iedereen heeft hier last van. Dionne: ‘Iemand die ze (de implantaten, red.) net zo lang in haar lichaam heeft en dezelfde uitslag op de haartest krijgt, maar niet de klachten ervaren. De een is daar gevoelig voor, de ander niet’.

De klachten lopen enorm uiteen. ‘Bij mij was het vooral chronische vermoeidheid’, vertelt Dionne. ‘Maar dat had ik daarvoor ook al, dus het was moeilijk te zeggen dat het erger is geworden. Nu kan ik wel met zekerheid zeggen dat het erger is geworden.’ Daarnaast heeft Dionne sinds haar operatie acht jaar geleden meer last van een concentratiestoornis, op woorden komen, ontstekingen in het gezicht en snel flauwvallen en sterretjes zien.

Maar tot voorkort linkt Dionne deze klachten helemaal niet aan haar borsten. De artsen hebben dit risico nooit zo expliciet met haar gedeeld. ‘Ze zeiden: dit zijn de beste implantaten die er zijn, je kunt ze er levenslang in laten zitten. Misschien moet je op je vijftigste een keertje terug, om de tien jaar even laten checken, maar ga er maar vanuit dat nog een keer in je leven onder het mes moet om ze te laten wisselen. Of nooit. En ik moet er niet aan denken wat er was gebeurd als ik dat had gedaan, als ik ze in mijn lichaam had laten zitten.’

Aanstaande dinsdag 8 juni komt de tweede aflevering ‘De Maakbare Borst’ online, daarna volgt op donderdag 10 juni ‘De Functionele Borst’ en als laatste op 15 juni ‘De Sexy Borst’.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.