Test: Wat weet jij over racisme?

  •    •  
21-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2392 keer bekeken
  •  
schermafbeelding2021-03-10om09.47.51-2

Het is vandaag de internationale dag tegen racisme en discriminatie. Niemand praat er graag over en er is nog veel onbekend, maar één ding is zeker: racisme is er, overal. We vergroten je kennis en geven je tools om ermee aan de slag te gaan.

Weet jij waar racisme vandaan komt? En hoe we er met z'n allen iets aan kunnen doen om racisme uit te bannen en een leefomgeving te creëren waarin iedereen zich welkom voelt?

Presentator Sahil Amar Aïssa: 'Bij BNNVARA willen we graag progressie voor iedereen in het land. Het broertje van progressie is herhaling. Net als bij het leren van een nieuwe taal. Je moet het blijven herhalen, totdat je alles snapt. Zodat je het kunt herkennen en voorkomen, zodat we hopelijk naar een toekomst kunnen waarbij het zo min mogelijk nog gebeurt.' 

Test hieronder je kennis over racisme of kijk de Racisme Kennistest hieronder terug. 

Wil je meer weten over racisme? Lees dan een van de onderstaande artikelen. 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

Beisser
Beisser25 mrt. 2022 - 10:08

Mijn berichten van 23 mrt 2022 23:22 en 23:22 zijn (waarschijnlijk doormijn eigen gestuntel) verkeerd terechtgekomen. Het is één bericht in reactie op het laatste van Satya (24 mrt. 2022 - 12:27) Het begint met 'Als mijn sollicitatiebrieven…' en eindigend met '…nogmaals: Beschuldigen, te pas en te onpas ‘racisme! racisme! roepen werkt contraproductief.

6 Reacties
Satya
Satya25 mrt. 2022 - 17:07

Zie reageren niet als zinvol. Over tribalisme zijn boeken vol geschreven. Maak het ieder verkiezingsjaar weer mee in Kenia. Maar goed jij bent niet te overtuigen. In Kenia leven meer als 50 volkeren die genetisch net zo veel van elkaar verschillen als van blanken, wiens taal en cultuur erg verschillen. De ene stam voelt zich superieur tov de andere. Gelukkig gaat het met de jeugd de goede kant op. Als jij denkt dat je sollicitatiebrief onderop eindigt om een wij zij motief ben je erg naïef. Men gaat ervan uit dat een blanke het beter doet. Racisme roepen waar het niet is niet zinvol, bv Nederland een racistisch land noemen, genoeg zijn het niet. Het bagatelliseren is vele malen dommer. Ik wens je niet toe dat je uit je droom wakker geschud wordt. Heb je reactie aan wat molulkers laten lezen, koek en ei. De verbazing op hun gezicht was bevestiging dat je de realiteit niet onder ogen ziet.

Beisser
Beisser25 mrt. 2022 - 23:35

@Satya Het land waar ik vandaan kom (het grootste moslimland van de wereld) telt vele honderden volken, etnische groepen, culturen en religies. En alles leeft in betrekkelijke harmonie naast en door elkaar. De vele verschillende wij-groepen (her)kennen, respecteren en verdragen elkaar Ikzelf ben etnisch 25% Armeens, 25% Javaans, ±25% Nederlands en voor de rest een mengelmoesje van onbekende herkomst. Cultureel gezien seculier Nederlands met een snufje Indisch. Ik hoor nergens bij. Buitenstaander zijn, gediscrimineerd worden, is een deel van mijn identiteit geworden. Hoezo naïef? En waar haal jij het denkbeeld vandaan dat men ervan uitgaat dat de blanke het beter doet? Dat is een vooroordeel dat naar racisme riekt, waarmee je jezelf schuldig maakt aan wat je de ander verwijt. Nogmaals, en voor het laatst, Ik bagatelliseer het probleem niet. Het is veel groter en veel complexer dan alleen maar ‘Racisme! Racisme!’ En het oplossen ervan vergt veel meer dan alleen maar beschuldigen en straffen. Jij en je medestanders proberen een erfelijke chronische ziekte te bestrijden door hier en daar een pijnlijke steenpuist, die vrij zeker niets met die ziekte te maken heeft uit te snijden.

Satya
Satya26 mrt. 2022 - 8:37

"Jij en je medestanders " Wie zijn mijn medestanders? Vind bij1 symboolpolitiek die het werkelijk racisme niet aanpakt. Bv bij stages. Want zwarte Piet heeft mij nooit overgeslagen al zie ik die graag veranderen, het heeft geen prioriteit wat de stages wel hebben. Over wij zij spreken en mij medestanders toeschrijven. Voel me juist behoorlijk alleen omdat het enkel over symboolpolitiek gaat. "En waar haal jij het denkbeeld vandaan dat men ervan uitgaat dat de blanke het beter doet? " Maaike de Charante heeft voor Saltmines hier een artikel over geschreven, daarvoor heeft ze werkgevers die aan stage "discriminatie" doen geïnterviewd. Daar bleek duidelijk dat ze vinden dat blanken beter binnen het bedrijf passen en de negatieve ervaring met één niet westerse migrant op de hele groep projecteren, iets wat ze overduidelijk niet met blanken doen gezien alle strafzaken tegen blanke werknemers. Dat is racisme, geen discriminatie. Medestanders, ik erger me kapot aan die invalide vrouw van bij1 die schreef dat blanke invaliden hun privilege moesten onderzoeken, invaliden hebben allemaal met discriminatie te maken en krijgen allemaal mijn steun en huidskleur speelt daarin geen enkele rol voor mij want uitsluiting op welke grond dan ook verwerp ik. In Kenia zijn nog primitieve stammen die traditioneel leven. Daar is tribalisme dus ook nog traditioneel. Interessant en beangstigend tegelijk, ik ben niet van één stam wat voor sommigen echt onacceptabel is.

Satya
Satya26 mrt. 2022 - 8:41

Ik vind het jammer dat wij, heb daar zelf een grote rol in, er niet uitkomen want eigenlijk denk ik dat wij hetzelfde doel hebben. Blijf je naïef vinden maar mijn excuses voor mijn rol in dit 'conflict'. Hopelijk kunnen we ons doel gezamenlijk nastreven hoewel we over de invulling van de betekenis van woorden verschillen. Bedankt voor je reacties, voor het inzicht dat je me geeft in jouw zienswijze.

Beisser
Beisser26 mrt. 2022 - 11:55

Het is echt héél belangrijk onderscheid te maken tussen racisme en discriminatie/kwetsen/uitsluiten/ vernederen enzovoort ten gevolge van wij-zijdenken. Wij-zijdenken doet iedereen. Het is een door de evolutie diep in de genen ingebrand oerinstinct. Íédereen doet het. Alle x-miljard mensen op de wereld. Sterker nog álle kuddedieren doen het: De waakhond slaat aan als een vreemde te dichtbij het territorium van het roedel komt. Olifanten jagen een verdwaald exemplaar van een andere kudde weg als het te dichtbij komt wolven… dolfijnen… stokstaartjes…enz. enz. Het inscinct zelf is niet te bestrijden maar wel, volgens mij, onder controle te krijgen, zodat minderheidsgroepen niet meer gediscrimineerd worden. ‘Racisme! Racisme’ roepen werkt hierbij averechts. Racisme, het èchte racisme, is een extreme, agressieve, haatdragende door misplaatste zelfoverschatting en arrogantie geïnspireerde, aangeleerde vorm van wij-zijdenken. Dit moet hardhandig bestreden worden. Nog 2 dingen: Tribalisme is wij-zijdenken. Geen racisme en ‘Blanken passen beter binnen het bedrijf’ is een van de vormen van de standaardsmoes die altijd gehanteerd wordt om sollicitanten af te wijzen. ‘Blanken’ kan hierbij vervangen worden door ‘mannen’, ‘vrouwen’, ‘jongeren’, ‘meer ervaren personen’ enz enz. Zegt dus niks over evetueel racisme.

Beisser
Beisser26 mrt. 2022 - 11:59

@Satya Excuses aanvaard et sans rancune. Zo’n discussie helpt mij ook mijn denken te scherpen. Ik vond het wel leuk, eerlijk gezegd. Met die medestanders bedoel ik niet speciaal de mensen om je heen. Ik bedoel al die mensen, activisten, politici, opiniemakers die te pas en te onpas met hun geschetter over ‘Racisme! Racisme!’ in het nieuws komen. Die zijn verkeerd bezig. Ze doen meer kwaad dan goed. Zij vallen incidenten aan zonder het echte probleem aan te pakken. Als jij je daar niet in herkent, sorry voor dat.

Beisser
Beisser24 mrt. 2022 - 22:22

Vervolg Tribalisme is instinctieve argwaan naar alles wat; vreemd; is. Alweer geen racisme, maar wij-zijdenken. Mijn pro-pieters zijn een voorbeeld, net als de etnisch profilerende agent. Er is nergens enig bewijs van raciistische motieven. Datzelfde geldt voor de ambtenaren van de toeslagenaffaire. Ik vind trouwens dat die, en dan vooral de hogere echelons op zijn minst flink gedegradeerd moeten worden en een intensieve cursus “Hoe ga ik om met mijn onderbuikgevoelens” moeten volgen. De ambtelijke top zou vervangen moeten worden door juist op dit punt extra geschoolde en gescreende mensen. Racisme is racisme. Klopt. En ik bagatelliseer niet. Het discriminatie en uitsluiting zijn een wezenlijk probleem in ons land dat dringend opgelost moet worden. Maar “racisme” isis niet de goede terminologie. Alleen maar beschuldigen (ten onrechte, want de beschuldigden voelen zich geen racisten en zíj́n het ook niet. Het zijn stommelingen die primitief/instinctief reageren op onderbewuste onderbuikgevoelens. Straffen alleen helpt niet. Het gaat om bewustmaking, begrip kweken. Opvoeding. Nogmaals: Beschuldigen, te pas en te onpas ‘racisme! racisme! roepen werkt contraproductief.

Beisser
Beisser24 mrt. 2022 - 22:21

. Racisme is een (vaak religieus geïnspireerde) cultureel bepaalde, door zelfoverschatting aangedreven aangeleerde denkwijze. Groepsdenken, wij-zijdenken is een universeel oerinstinct. Als mijn sollicitatiebrieven onderop het stapeltje gelegd worden is dat niet vanwege mijn huidskleur. De naam en de geboorteplaats zijn ‘vreemd’, niet ‘eigen’. Geen racisme maar wij-zijdenken, vooroordeel. Als ik anonieme hijg- en dreigtelefoontjes krijg idem dito. Als mijn auto op wpens gecontroleerd wordt is dat niet vanwege mijn huidskleur, maar vanwege mijn gelijkenis met de Molukse kapers. Etnisch profileren, geen racisme. Als mijn leerlingen mijn lessen saboteren is dat vanwege mijn gelijkenis met de gijzelnemers van hun broertjes/zusjes, niet vanwege mijn huidskleur. Alweer geen racisme (de jaren voor de gijzeling was alles koek en ei) Ik zeg niet dat racisme niet bestaat. Ik zeg dat het in ons land nauwelijks het motief is voor discriminatie en uitsluiting. Hier gaat het om vooroordelen en wij-zijdenken, universele oerinstincten.

Guido3
Guido324 mrt. 2022 - 9:56

Gek dat een ras als een sociale categorie wordt gezien...

2 Reacties
Zandb
Zandb24 mrt. 2022 - 12:10

Waar leest u dat?

Zandb
Zandb24 mrt. 2022 - 18:43

Ben er al achter; ik deed de test.

Beisser
Beisser22 mrt. 2022 - 17:02

Net als Jamarlijn heb ook ik grote moeite met het woord racisme. Deze term hoort bij een abjecte leerstelling, ontwikkeld door een over het paard getilde19e eeuwse Franse diplomaat en schrijver. Arthur de Gobineau genaamd, die de menselijke soort op basis van de huidskleur en andere lichamelijke kenmerken in 5 “rassen” (tussen aanhalingstekens, want er bestaan geen mensenrassen. alleen maar één soort: de diersoort Homo Sapien)) onderscheidde en er een hiërarchie op baseerde, waarbij het “blanke ras” (uiteraard, hij was zelf “blank”) aan de top stond en voorbestemd was de andere “rassen” te overheersen. Ik denk niet dat er veel Nederlanders zijn die deze leerstelling onderschrijven of zichzelf vanwege hun huidskleur ‘hoger’ of ‘beter’ waarderen dan mensen met een andere huidskleur. Nederlanders zijn –op een enkeling na– geen racisten. Ik heb vanwege mijn huidskleur, land van herkomst en exotische achternaam heel veel vooroordeel, discriminatie, uitsluiting en etnisch profileren ervaren. Ik weet wat het betekent gediscrimineerd te worden. Racisme is iets heel anders. Het probleem is het klassieke groepsdenken, de instinctieve argwaan die ieder kuddedier, dus ook de mens, voelt tegenover 'de vreemdeling'. Blijf niet steken in slachtofferschap en geroep: 'Racisme! racisme! Dat jaagt de ander alleen maar op de kast. Het gaat om bewustwording. Leg uit t. Leer de instinctieve reactie onder controle te houden. Dan lukt het het misschien het probleem de wereld uit te helpen.

6 Reacties
Satya
Satya23 mrt. 2022 - 8:50

Misschien moet je de definitie van racisme er eens op na slaan. Je bent een groot onderdeel van het probleem, vanuit kruiperigheid racisme goed praten. Etnisch profileren is iemand op basis van uiterlijke kenmerken bepaalde eigenschappen toekennen, dat is exact wat racisme is.

Beisser
Beisser23 mrt. 2022 - 10:39

@Satya Mis! Mis! Mis! Je hebt het helemaal mis! Je snapt er niets van! Ik praat niks goed en mij beschuldigen van kruiperigheid zou een grove belediging zijn als het niet zo glashelder duidelijk maakte hoe dom en kortzichtig jij op dit punt reageert. Racisme is: Je op basis van je eigen huidskleur superieur voelen aan anderen met een andere huidskleur. Jezelf als meer beschaafd beschouwen, domme, kortzichtige vooringenomenheid. Jezelf vanwege je huidskleur door je “god” als uitverkoren beschouwen en voorbestemd mensen met een andere huidskleur overheersen. Dit is de (blanke) denkwijze waaruit sinds de 16e eeuw slavernij, kolonialisme en zending en missie en veelvuldig genocide uit voortgekomen zijn, al duurde het tot het midden van de 19e eeuw voordat ene Arthur de Gobineau deze denkwijze tot een theorie en een leerstelling ontwikkelde en zodoende een soort van rechtmatigheid verleende. Wat hier in Nederland gebeurt heeft daar op misschien een enkel incident na (ik denk bijvoorbeeld aan Baudet en zijn epigonen) niets mee te maken. Te pas en te onpas het slachtoffer spelen en iedereen maar direct van racisme beschuldigen werkt zwaar contraproductief en maakt het probleem alleen maar beroerder. Ik weet het. Ik praat uit ervaring.

Satya
Satya23 mrt. 2022 - 11:09

Praat geen onzin. Racisme is een ander op raciale kenmerken minder behandelen. Wat in NL veelvuldig gebeurd bv bij stagediscriminatie. Als mensen een naam zien waaruit blijkt dat het een Afrikaanse is en daarom afwijzen is dat beoordelen en veroordelen op raciale basis wat racisme is. Ze verwachten meer te hebben aan mensen met naam die bij blanken hoort. https://www.amnesty.nl/encyclopedie/racisme-en-rassendiscriminatie

Satya
Satya23 mrt. 2022 - 11:13

"Ik weet het. Ik praat uit ervaring." Het ervaringsargument kan ik ook gebruiken. Satya is mijn echte naam. Ik weet in tegenstelling tot jou wat de definitie van racisme is en ga niet mee in het bagatelliseren wat hier bij dit onderwerp gebeurd. Trouwens een uitspraak als witte onschuld bestaat niet is ook racistisch, wat je vast met me eens bent en die combinatie maakt mij duidelijk waar ik je moet plaatsen.

Beisser
Beisser23 mrt. 2022 - 21:09

@Satya Voor de zekerheid heb ik wat rondgegoogled. Dé definitie bestaat niet. Er zijn er vele en (bijna) allemaal, o.a. die van Amnesty, Wikipedia, Unia (Belgisch) komen erop neer dat racisme het gevolg is van het denkbeeld dat er meersere “mensenrassen” bestaan en dat (uiteraard) het eigen “ras” op de top van de piramide zit. Racisme is stelselmatige minachting van personen en/of groepen op basis van huidskleur, etniciteit en (in de uitgebreidere definitie) geloof, sekse, seksuele geaardheid of identiteit. De essentie van racisme is een misplaatst gevoel van superieur zijn aan anderen en de daaruit voortvloeinde minachting voor “de ander” met andere lichamelijke of culturele kenmerken. Als kind werd ik uitgescholden en buiten de groep gehouden. Niet uit racisme, maar omdat ik niet tot de wij-groep behoorde. Mijn sollicitatiebrieven lagen altijd onderop het stapeltje. Niet uit racisme, maar omdat mijn naam en uitheemse geboorteplaats aangaven dat ik niet tot de wij-groep behoorde. Ik werd van de weg gehaald en op wapenbezit gecontroleerd, niet uit racisme, maar omdat ik op de Molukse kapers/gijzelnemers leek. “Pro-pieters” zijn geen racisten. Zij hechten aan een vrolijke kindertraditie. Zo kan ik nog bladzijden lang doorgaan, maar laat maar zitten tegen de redeloze,, kortzichtige boosheid die jij uitstraalt is rationeel redeneren zinloos

Satya
Satya24 mrt. 2022 - 11:27

Als jij op huidskleur wordt afgewezen valt dat onder racisme, de afwijzende partij denkt met iemand met een andere huidskleur beter af te zijn. Minachting en superieur zijn dus ingesloten in die zaak. Dat rassen niet bestaan zegt niet dat racistisch handelen niet meer bestaat. Ik kom uit één van de meest tribale landen ter wereld, tribalisme en racisme hebben veel raakvlakken. " “Pro-pieters” zijn geen racisten. Zij hechten aan een vrolijke kindertraditie. " Waar heb ik geschreven dat pro pieters per definitie racisten zijn? Al zijn sommige pro pieters zeer zeker racistisch. "Zo kan ik nog bladzijden lang doorgaan, maar laat maar zitten tegen de redeloze,, kortzichtige boosheid die jij uitstraalt is rationeel redeneren zinloos" Racisme is racisme en het bagatelliseren daarvan is dom. Jij ontkent het. De toeslagenaffaire had zeer zeker racisme in zich. Iets wat veel dieper gaat als de wij groep, het vooroordeel ze zijn allemaal fraudeurs zat er ingebakken, wat elkaar kenmerken toekennen op cultureel of huidskleur is. De wij groep mentaliteit vindt je terug bij punkers bv maar gaat veel meer om wat de groep deelt als elkaar eigenschappen toekennen op huidskleur.

gravin2
gravin222 mrt. 2022 - 9:38

Ik had er wel zeven goed, nog nooit zo'n rare quiz(?) gezien.

Satya
Satya22 mrt. 2022 - 9:00

@jamarlijn Zodra door vooroordelen bij huidskleur achterstand ontstaat is er sprake van racisme. Een emancipatie beweging heeft altijd een doelgroep. Waarom zorg jij voor afleiding?

jamarlijn
jamarlijn2 jun. 2021 - 15:54

Ik heb moeite met de term racisme. Het zijn vooroordelen en dat kan zijn om huidskleur, lengte, postuur, houding, oogvorm, enz. enz. Ook met black live matters. Doet dan ander leven er niet toe? All Live matters. Dus alles wat leeft doet er toe. En wat betreft vooroordelen. Die zijn voornamelijk aangeleerd en bijna nooit juist. Het enige wat je kunt doen is zelf reflectie. Haal eerst de balk uit je eigen oog voordat je je wat zegt over de splinter bij een ander. En ga je zelf maar eens 20 minuten lang in de ogen kijken via een spiegel. Ik ben tegen alle vooroordelen. Maar ja ik weet ook niet wat andere mensen kiezen om te ervaren. En dat is ieders recht om dat te doen. Simpel als je wat anders wilt ervaren? denk dan anders. Vriendelijke en wijze groet. Jaco

8 Reacties
Satya
Satya22 mrt. 2022 - 8:58

Zodra achterstand ontstaat op basis van vooroordelen bij huidskleur, die zijn er zie stagediscriminatie en verschil strafrecht, is het racisme. Door te zeggen all lives matter leidt je af van zaken als de stagediscriminatie. Doe je dat ook bij vrouwenrechten of homo rechten? Het is een emancipatie beweging, door dat algemeen te maken ontneem je de kans tot slagen.

Kuifje3
Kuifje322 mrt. 2022 - 14:09

@Satya: discriminatie is bijna nooit goed te praten. Racisme is een trapje verder. Door te stellen dat alle discriminatie racisme is ontneem je de term racisme van de kracht. Mensen als Silvana Simons roepen te pas en te onpas dat iets racisme is. Hierdoor bereikt ze precies het tegendeel van wat ze wil bereiken. Polarisatie is niet het juiste middel om discriminatie tegen te gaan. Integendeel, het bevestigt en sterkt mensen juist in hun foute vooroordelen.

Kuifje3
Kuifje322 mrt. 2022 - 14:13

@jaco: wijze woorden. De term racisme wordt veel te vaak misbruikt door lieden die elk vooroordeel of zelfs ieder verkeerd gebruikt woordje bestempelen als racisme. Het zegt vaak meer over de gebruiker van het woord dan over de vermeende racist zelf.

Satya
Satya23 mrt. 2022 - 8:55

"Door te stellen dat alle discriminatie racisme is ontneem je de term racisme van de kracht." Dat doe jij met je framing. "Polarisatie is niet het juiste middel om discriminatie tegen te gaan. Integendeel, het bevestigt en sterkt mensen juist in hun foute vooroordelen." Schaam je je niet voor deze opmerking? Gelijk te stellen met idiote uitspraken als witte onschuld bestaat niet. Wat ook gewoon racisme is. Duidelijk bij dit onderwerp blijkt hoe diep racisme nog zit en hoe lang de weg nog is.

Kuifje3
Kuifje323 mrt. 2022 - 16:07

@Satya: mensen als jij zijn het grootste probleem in dit soort discussies. Alles wat er wordt gezegd begin je meteen met schelden. Wat jij doet maakt dat mensen een hekel krijgen aan ieder figuur dat de term racisme te pas en te onpas in de discussie gooit. Jij moet je schamen door zo polariserend te handelen. Jij zit vol vooroordelen over mensen die je niet kent en ze vervolgens op basis van onzinnige oordelen en vooroordelen begint uit te schelden. Jij, ja jij, moet je schamen! Waar zeg ik iets over witte onschuld? Wat is mijn frame! Je roept maar wat! In de hele discussie over racisme werkt dit soort lage beschuldigingen uiteindelijk alleen maar tegen je. Schaam je!

Satya
Satya23 mrt. 2022 - 18:28

Kuifje Jij probeert racisme gelijk te stellen aan discriminatie. Als jij geen stageplaats krijgt omdat je achternaam Afrikaanse is wordt je beoordeeld op je uiterlijke kenmerken. Dus je framing dat discriminatie geen racisme is in de meeste gevallen zorgt ervoor dat het blijft bestaan. Stagediscriminatie is een erg groot probleem voor laagopgeleiden met niet westerse achtergrond, het is racisme. Mijn opmerking over witte onschuld bestaat niet. IK vind dat een racistische uitspraak, het kent blanke mensen een collectieve negatieve eigenschap toe. Het is hetzelfde soort racisme wat leidt tot Stagediscriminatie. "mensen als jij zijn het grootste probleem in dit soort discussies." Dat zijn mensen als jij die racisme bagatelliseren. Daarnaast wil ik graag weten waar ik scheld. Ik zeg gewoon wat ik te zeggen heb zonder het mooier te maken dan het is. Is je ziel zo teer dat je daar niet tegen kunt zou ik deelname aan het publieke debat heroverwegen. Je moet eens weten wat ik over me heen krijg. Al sinds de eerste reactie van jamarlijn die gewoon neerkomt op beoordeling op je uiterlijk is geen racisme. Daarnaast ben ik zwart k*wijf genoemd, stomme k*n* , donder op naar je eigen land en zo kan ik nog wel even doorgaan. Dat is volgens jullie discriminatie. Bah Kuifje dat bagatelliseren is om je voor te schamen.

Kuifje3
Kuifje324 mrt. 2022 - 11:57

@Satya: ik hou het er maar op dat je zaken simpelweg niet begrijpt en ook niet wil begrijpen. Als ik zeg dat discriminatie en racisme niet hetzelfde is dan zou je misschien daar even over kunnen nadenken. Voorbeeld (tenslotte begrijp je niet wat er staat): als je iemand met rood haar uitscheldt voor vuurtoren dan is dat discriminatie, maar geen racisme. Je hoeft je overigens niet te schamen voor het niet begrijpen, maar wel voor het niet willen begrijpen. Dat schelden doe je steeds weer. Nagenoeg ieder commentaar scheldt je mensen uit voor racist. Schaam je!

Satya
Satya24 mrt. 2022 - 14:03

"Dat schelden doe je steeds weer. Nagenoeg ieder commentaar scheldt je mensen uit voor racist. " M'n eigen reactie doorgelezen maar ik heb je geen racist genoemd. Kerel trek je terug uit het publieke debat. K***** n***** is racisme. Simpel.