Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Terug in het wild: wat zijn de belangrijkste bedreigingen voor plant- en diersoorten in Europa?

  •  
21-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1008 keer bekeken
  •  
teruginhetwild-aflevering1kaalkopibis

In heel Europa is men bezig om dieren en planten terug te laten keren naar de plekken waar ze ooit leefden en groeiden. In Terug in het Wild deelt Menno Bentveld hoopvolle natuurverhalen uit heel Europa.

Deze week is Terug in het wild te zien. Een documentaire over de grutto? Ook. Maar Terug in het wild is een Europese samenwerking waarin tien landen een korte documentaire maken over een diersoort die bijna uitgestorven is, maar waar het nu wat beter mee gaat. Iedereen levert een korte bijdrage van een minuut of zes. Die sturen we allemaal naar Ierland. Daar wordt er een film van gemaakt en die wordt in alle landen uitgezonden.

teruginhetwild-aflevering2grutto

Inclusief jullie filmpje over de grutto! Ja, de grutto was tot de jaren 60 een echte boerenlandvogel. Op het hoogtepunt waren er wel 120.000 broedparen. Maar grootschalige industrialisatie van de landbouw heeft hem ernstig in problemen gebracht. Inmiddels bestaan onze weilanden uit eiwitrijk supergras dat groeit als een gek, waardoor er vaker gemaaid kan worden. Weidevogels hebben daar niets meer te zoeken.

Het aantal broedparen is gedaald tot onder de 25.000! Gelukkig zijn er ook boeren die weidevogels belangrijk vinden. Met hulp van de overheid en subsidiepotjes zijn ze bereid het gras later te maaien, de nesten te beschermen en kruidenrijk grasland te verbouwen. Want de grutto heeft belang bij veel weidebloemen! De jongen moeten onwaarschijnlijk veel insecten eten. Wel 10.000 stuks, van zonsopgang tot zonsondergang!

Zondag 21 mei en zondag 28 mei om 18:30 uur op NPO 2

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.